Boerenprotest: Waarom gaan de Nederlandse boeren massaal in opstand? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Boerenprotest: Waarom gaan de Nederlandse boeren massaal in opstand?

De afgelopen week zijn meerdere distributiecentra in Nederland geblokkeerd geweest door tractoren, hooibalen en grote groepen boeren. Onder andere Nijkerk, Leeuwarden en Woerden hebben te maken gehad met dagenlange blokkades. Vrachtverkeer van supermarkten als Jumbo en Boni hebben een groot deel van de week niet kunnen vertrekken, wat uiteindelijk voor veel lege vakken in de supermarkt heeft gezorgd. Voor wie het boerenprotest nauwlettend in de gaten heeft gehouden de afgelopen dagen, weet precies waar dit over gaat.

Is dit langs jou heen gegaan of heb je behoefte aan een samenvatting over de hele situatie? Wij werpen in dit artikel licht op het protest van de boeren in Nederland.

Stikstofbeleid in Nederland

Nadat het nieuwe kabinet in januari 2022 aan de slag is gegaan, zijn de daaropvolgende maanden veel nieuw gemaakte plannen geïntroduceerd. Waaronder plannen voor het onderwijs, woonvestiging én natuurlijk het stikstofbeleid dat onder leiding staat van minister van der Wal (VVD).

Het is vast geen verrassing dat het stikstofprobleem in Nederland aanzienlijk groot is. Door de geproduceerde uitlaatgassen en industrieën, heeft het milieu het zwaarder dan ooit. Grote schade is op den duur onvermijdelijk. Om deze productie in eerste instantie tegen te gaan, werden de snelheden op de snelweg al verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur.

Het kabinet heeft echter geconstateerd dat er meer maatregelen nodig zijn om de productie van stikstof terug te kunnen dringen. Na veel onderzoeken en berekeningen, is op 10 juni 2022 naar buiten gebracht dat de Nederlandse boeren het meeste stikstof produceren. Dit heeft vooral met de bemesting van het land en met het houden van koeien te maken.

Om dit tegen te gaan en de uitstoot te verminderen, zouden veel boerderijen geruimd en opgekocht moeten worden. En de boeren? Die zijn het daar absoluut niet mee eens.

Eerste boerenprotest

De nieuwe stikstofplannen betekenen simpelweg, dat de meeste boerderijen moeten verdwijnen en opgekocht worden door de overheid. Grote groepen mensen raken hun huis, inkomen én grondgebied kwijt. Maar ook vóór de bekendmaking van de nieuwe plannen, hebben de boeren al geprotesteerd tegen de toen aankomende plannen van het kabinet. De plannen zaten namelijk al jaren geleden in de pen.

Zo zijn in 2019 de eerste boerenprotesten gestart op het Malieveld, in Den Haag. Boeren vertrokken met tractoren, trailers en andere voertuigen naar Zuid-Holland, om daar hun stem te laten horen. Het bleef echter niet bij boerenprotesten op het Malieveld.

Bekijk ook:
Boerenprotest en fileleed

Boerenprotest bij distributiecentra

Pas na de officiële aankondiging in juni 2022, barstte de bom. Samen met de plannen werd een kaart van Nederland naar buiten gebracht, met daarop zogenoemde ‘probleemgebieden’ in Nederland, waar het meeste stikstof geproduceerd zou worden. Boerenbedrijven kwamen hier het meeste in naar voren.

Omdat het stikstofbeleid onder de verantwoordelijkheid van minister van der Wal valt, kwamen grote groepen boeren samen voor het huis van de minister. Onder leiding van politie en ME-eenheden, werd het terrein ontruimd en was daarmee de demonstratie ten einde.

De boerenprotesten zijn echter de afgelopen week weer van start gegaan. Niet voor het huis van een minister of op een daarvoor bestemd terrein, maar voor distributiecentra van verschillende supermarkten door het hele land. Deze werden massaal geblokkeerd, waardoor vrachtverkeer meerdere dagen niet heeft kunnen vertrekken. Met dit statement en protest wilden de boeren duidelijk maken hoe zij erover denken, en dat de boeren industrie onmisbaar is voor Nederland.

Bemiddeling

Na een aantal dagen van protest gaven verschillende burgemeesters een noodverordening af, waarna de terreinen door ME-eenheden zijn ontruimd. Op de meeste plekken is dit goed en rustig verlopen. Inmiddels heeft het kabinet aangegeven in gesprek te willen met verschillende boeren, en is Johan Remkes aangesteld als bemiddelaar tussen de twee partijen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.