Er is een heuse babyboom gaande in Nederland. In 2021 zijn er veel meer kinderen geboren dan in 2020. Naar schatting komt het totaal aantal geboren kinderen dit jaar in Nederland uit rond de 180 duizend. En dat is de afgelopen jaren niet meer voorgekomen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Tijdens de lockdowns waren het bekende grapjes; als stelletjes samen zoveel tijd thuis moeten doorbrengen, dat zal dat ongetwijfeld leiden tot meer baby's en scheidingen. Een ding lijkt nu wel zeker te zijn; in de grap schuilt een kern van waarheid.
Volgens het CBS zijn er namelijk in de eerste negen maanden van dit jaar bijna 7 duizend kinderen meer geboren dan in dezelfde periode van 2020. Dat is bijzonder, want daardoor lijkt het aantal geboortes voor het eerst in tien jaar weer boven de 180 duizend uit te komen. Ter vergelijking; in 2020 lag het aantal geboortes nog rond de 169 duizend, dus het verschil is aanzienlijk!
Met een grote stijging van het aantal geboortes in Nederland lijkt er voor het eerst sprake te zijn van een trendbreuk. In deze eeuw nam het aantal geboortes per jaar namelijk steeds meer af. Het is nu de vraag of deze trend zich in 2022 voort zal zetten, of dat we in 2022 weer minder baby's mogen begroeten. Met de huidige maatregelen zou het niet ondenkbaar zijn dat er over negen maanden weer meer baby's worden geboren.
Fun fact: Als er 180 duizend baby's in 2021 worden geboren is dat dus redelijk bijzonder, maar deze eeuw hebben we grotere babybooms gekend. In het jaar 2000 werden er namelijk ruim 206 duizend baby's geboren.
Dertigers krijgen meer kinderen
De huidige babyboom is voor een groot deel te danken aan de dertigers. Volgens het CBS kreeg vooral deze leeftijdsgroep dit jaar meer kinderen. In 2020 werden per duizend vrouwen in de leeftijdscategorie van 30-35 jaar 127 kinderen geboren, in 2021 ligt dit aantal naar schatting rond de 135 kinderen. Vrouwen in de leeftijdscategorie 25-30 kregen ook meer kinderen. Jongere vrouwen hadden dit jaar minder behoefte aan een kind. Vrouwen in de categorie 25 en jonger kregen namelijk minder kinderen dan vorig jaar.
Vrouwen tussen de 30 en 35 jaar zagen vooral het aantal eerstgeborenen kinderen toenemen. Al werden er in 2020 ook meer tweede en derde kinderen geboren. Relatief gesproken nam het aantal derde geboren kinderen het meeste toe in 2021. Het aantal vierde geboren kinderen is nagenoeg gelijk gebleven.
Geen babyboom in andere Europese landen
In Nederland zijn er in 2021 dus veel meer kinderen geboren, maar de babyboom is in veel andere Europese landen uitgebleven. Sterker nog, veel landen in Europa zagen het aantal geboren kinderen juist sterk dalen. Zo nam het aantal geboortes bijvoorbeeld sterk af in landen zoals Frankrijk en Spanje.
In Finland doet zich echter wel dezelfde trend voor als in Nederland. Daar zag men het aantal geboortes in 2021 namelijk ook al flink toenemen. Voor de Finnen is dat echter wat minder verrassend, want – in tegenstelling tot in Nederland – was in Finland het aantal geboortes in 2020 ook al gestegen. De Finnen mogen dus echt spreken van een babyboom trend.
Plaats een reactie