5 protesten tegen tradities 12
Saved Read later
Deel dit bericht

5 protesten tegen tradities

De kranten staan weer vol met berichten over protesten met betrekking tot voor en tegenstanders van zwarte Piet. De tegenstanders vinden de zwart geschminkte knecht van Sinterklaas racistisch, de voorstanders vinden dat de geschminkte Piet een onderdeel is van hun traditie en daar moet vooral niets aan worden veranderd. De protesten op zich lijken bijna een subtraditie te worden. Elk jaar worden de protesten heviger en is er politietoezicht nodig om het kinderfeest in goede banen te leiden.

Tradities zijn er om in ere te houden’ zo luidt de uitspraak van voorstanders. Het is een onderdeel van hun identiteit, daarom voelen ze zich persoonlijk aangevallen als iemand het wilt veranderen. Tegenstanders vinden het niet meer van deze tijd en vinden het barbaars, racistisch of kwetsend en willen verandering. In dit artikel zetten we vijf tradities op een rij waartegen wordt geprotesteerd.

5. Protest tegen haan in de mand

Op Schiermonnikoog wordt elk jaar tijdens het Pinksterweekend de zogeheten ‘kallemooitraditie’ gehouden. Een onderdeel van deze traditie houdt in dat men een haan in een mand stopt en deze drie dagen lang op 18 meter hoogte aan een paal hangt. De haan in de mand is volgens de traditie een teken van vruchtbaarheid. Dierenactivisten vinden dit een vorm van dierenmishandeling en komen elk jaar naar het eiland om te protesteren.

Vorig jaar ketenden ze zich vast aan de paal en moesten uiteindelijk door de politie worden afgevoerd. Een rechtszaak tegen de initiaftiefnemers van de Kallemooitraditie liep op niets uit omdat de haan van tevoren medisch gekeurd wordt en in die drie dagen voldoende eten en drinken krijgt. Van een nephaan moeten de eilandbewoners niets weten, dus de protesten zullen zich volgend jaar waarschijnlijk voortzetten.

Bekijk ook:
Ben jij een pessimist of optimist?

4. Protest tegen zwientje tikken

Zwientje tikken is een onderdeel van de Luttenbergse feesten, dat plaatsvindt in Overijssel. In andere gemeenten wordt deze traditie ook gehouden, vaak als onderdeel van een evenement of festival. Er worden zelfs Nederlandse kampioenschappen ‘zwientje tikken’ gehouden. De spelregels zijn simpel. Er wordt een berg modder in een kuil gegooid, de deelnemer krijgt een blinddoek om en moet zo snel mogelijk een varken aantikken dat is losgelaten in de modderpoel. De eerste die het varken aantikt is de winnaar. Dierenactivisten protesteren al jaren tegen deze traditie, ze vinden dat het varken onnodig veel stress en angst te verduren krijgt. Enkele rechtszaken mochten niet baten, dus de protesten zullen nog wel even aanhouden.

3. Protest tegen Bous a la mar (stier in de zee)

In de Spaanse plaats Dénia vinden elk jaar de traditionele ‘bous a la mar’ plaats. Tijdens dit evenement worden vechtstieren losgelaten en met veel lawaai richting de kust gejaagd. Daar worden de dieren de zee in geduwd of rennen zelf in blinde paniek het water in. Er zijn al vele stieren omgekomen omdat ze niet op tijd naar de kant konden worden gesleept. Deze traditie is in 1926 in het leven geroepen en daarmee ook de protesten tegen deze traditie. Dierenactivisten vinden het uitermate wreed dat de stieren op deze manier worden misbruikt voor het plezier van mensen, vorig jaar waren er honderden mensen op de been om te protesteren tegen dit dierenleed, vooralsnog zonder resultaat.

Bekijk ook:
Nederlandse tradities en gewoontes die de rest van de wereld niet begrijpt

2. Protest tegen het eten van hondenvlees

In Seoul (Zuid-korea) vindt elk jaar de traditionele ‘Boknal’ plaats. Dit evenement wordt op de warmste dagen van het jaar gehouden, dit omdat de Koreanen geloven dat het eten van hondenvlees voor verkoeling zorgt. De dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden en vaak worden ze op zeer wrede wijze geslacht.

Er bestaan speciale hondenvleesrestaurants in het land, dit kan omdat het eten van hondenvlees wordt gezien als een traditionele specialiteit dat honderden jaren teruggaat. Dierenactivisten walgen van deze slachtpartij en protesteren jaarlijks wereldwijd tegen deze traditie, en met succes. De jongere generatie Zuid-Koreanen beginnen honden steeds meer als huisdier te zien,waardoor de consumptie afneemt. Maar desondanks worden er jaarlijks nog steeds talloze honden op gruwelijke wijze vermoord.

1. Protest tegen verplichte chocolade op Valentijnsdag

Ja, deze traditie bestaat echt. In Japan is het een traditie dat alle vrouwen hun mannelijke collega’s chocolade geven op Valentijnsdag. Als vrouwen zich niet aan deze traditie houden dan wordt dat als beledigend gezien. Deze traditie (giri choco) krijgt steeds meer weerstand van zowel vrouwen als mannen. De nieuwe generatie Japanners vinden het belachelijk dat vrouwen verplicht veel geld uit moeten geven aan chocolade, daarnaast vinden ze dat het niet past in een geëmanchipeerde maatschappij. Ook maken veel mannelijke collega’s gebruik van deze traditie om machtsmisbruik te plegen, wat extra weerstand oplevert. Er zijn nog elk jaar protesten tegen deze traditie, maar het lijkt erop dat deze haar vruchten begint af te werpen.

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.