De anderhalvemeter-samenleving begint langzaam te verdwijnen. Vanaf 25 september hoeven we geen afstand meer te houden van onze vrienden, kennissen, buren, collega's en familieleden. Hiervoor in de plek komt echter dat er voor veel plekken een toegangsbewijs nodig is. Dit wil zeggen dat je gevaccineerd moet zijn, genezen moet zijn van het coronavirus of een negatieve coronatest moet laten zien. Wat betekent dit voor de rechten en plichten van de werknemer?
Mag mijn werkgever vragen of ik gevaccineerd ben?
Een werkgever mag aan zijn werknemers vragen of zij gevaccineerd zijn. De werkgever moet hier echter wel een goede reden voor hebben, het mag niet uit nieuwsgierigheid zijn. Een goede reden is bijvoorbeeld omdat de het werk gerelateerd is aan de zorg voor anderen. Daarnaast moet de werkgever ook een concreet uitgewerkt plan hebben over hoe het werk vorm zal krijgen als een werknemer niet gevaccineerd is of ervoor kiest om deze informatie niet te delen.
Dat is namelijk ook een mogelijkheid. Een werknemer is niet verplicht om te onthullen of hij gevaccineerd is of niet. Dit hoort bij de gezondheidsgegevens van de werknemer, en deze mag de werkgever niet vastleggen. Er zijn wettelijke uitzonderingsmogelijkheden waarbij een werkgever deze gegevens wel mag vastleggen.
Mag een werkgever mij verplichten om mij te laten vaccineren?
Hoe graag jouw werkgever ook zou willen dat je gevaccineerd ben, hij kan je hiertoe niet dwingen. Het coronavaccin is en blijft een keuze die je zelf moet maken. Zowel de Nederlandse grondwet als het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens hebben hierover regels in het boek staan. Het staat iedereen natuurlijk vrij om te vragen of iemand zich wil laten vaccineren, maar of je daarop een antwoord geeft of er actie door onderneemt is aan jouzelf.
Wat als mijn werkgever wil dat ik gevaccineerd ben, maar ik dit niet wil?
Zoals we al eerder hebben gezegd, mag een werkgever jou niet verplichten tot vaccinatie. Het is echter wel zo dat een werkgever jou mag vragen naar deze informatie. Zoals al vaker verteld, is het jouw eigen keuze of je deze informatie vrij geeft. De werkgever kan er wel voor kiezen om hier consequenties aan te binden.
De werkgever staat in zijn recht om:
- de werknemer een aangepast werkrooster te bieden;
- te verplichten dat er persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt worden;
- een andere werkplek aan te bieden;
- de werknemer thuis te laten werken indien mogelijk;
- een ander redelijk voorstel te doen.
Ik kom er niet uit met mijn werkgever, en nu?
Wanneer de werkgever een redelijk voorstel doet, zoals hierboven beschreven, ben je verplicht om dit voorstel te accepteren. Komen jullie er echter samen niet uit? Dan kunnen jullie naar de rechter stappen. De rechter kijkt naar meerdere factoren. Zo wordt er gekeken of het noodzakelijk is om gevaccineerd te zijn met oog op besmettingen op de werkvloer, en hoe dit in proportie staat met jouw belangen, maar er wordt ook gekeken of het doel van de werkgever ook op een minder ingrijpende manier bereikt kan worden.
De poging om iedereen gevaccineerd te krijgen hoeft dus niet per se in de weg te staan van jouw werk, maar kan er wel voor zorgen dat dit er in de toekomst anders uit komt te zien wanneer je ervoor kiest om het vaccin niet te nemen.
Plaats een reactie