In 2020 rookte ongeveer 20% van de Nederlanders van 18 jaar of ouder. Ongeveer 3,2% kan een zware roker worden genoemd, dat betekent 20 sigaretten of meer per dag. Een gemiddeld pakje sigaretten met 20 stuks kost in ons land momenteel € 7,50. Rookwaren zijn steeds minder eenvoudig te krijgen. Op 1 oktober is Lidl als eerste landelijke supermarkt gestopt met het verkopen van sigaretten. Naar verwachting zullen in 2022 de overige landelijke ketens ook dit voorbeeld volgen.
Een van de grootste fabrikanten van sigaretten is Philips Morris van het populaire merk Marlboro. Onlangs pleitte de grote baas van het beursbedrijf in Engeland voor een compleet verbod op sigaretten over 10 jaar. Daardoor zouden rokers een duidelijke deadline hebben en kan de overheid ook aandacht geven aan de alternatieven die er inmiddels zijn met beduidend minder gezondheidsrisico’s. Philips Morris verkoopt nog steeds sigaretten maar richt zich ook op andere activiteiten, onder meer in de gezondheidszorg.
Wat is Stoptober?
Sinds 2014 kent ons land ieder jaar een Stoptober. Rokers kunnen zich gratis aanmeldend en krijgen dan zoveel mogelijk steun om te stoppen met roken. Het is de bedoeling om 28 dagen achtereen niet meer te roken. Als je daar in slaagt, is volgens de experts de kans dat je definitief niet meer zal roken 5 keer groter na die periode, ieder jaar doen ongeveer 50.000 rokers een poging om op die manier te stoppen. Daarbij zijn ook altijd een aantal Bekende Nederlanders. Dit jaar horen daar Hans Klok en Patricia Paay bij. Het beleid om roken te ontmoedigen is overigens wel succesvol. In 2014 was het percentage rokers nog ongeveer 26%. De reden waarom mensen stoppende uiteraard niet altijd duidelijk.
Wat moet je weten over stoppen met roken?
Wat moet je weten over stoppen met roken? Stoppen met roken is beslist niet eenvoudig. Het is een fabel dat het alleen een kwestie van wilskracht is. Volgens enquêtes wil in ons land ongeveer 80% van de rokers liever stoppen. Ieder jaar zijn er ongeveer 1 miljoen rokers die een poging doen om te stoppen. In de praktijk lukt dat vaak pas na meerdere keren. Voor de meeste rokers is deze gewoonte een verslaving die net zo moeilijk is te bedwingen als die bij drugs of alcohol. Inmiddels is wel bekend welke methodes het meest succesvol zijn. Hierbij speelt uiteraard altijd de individuele achtergrond een grote rol.
De meest succesvolle methodes bij stoppen met roken:
- Zelfhulpmateriaal zoals apps
- Individuele begeleiding
- Telefonische ondersteuning
- Groepstrainingen
- Nicotine vervangende middelen
Aan alle #Stoptober deelnemers: Twee weken geleden stopte ik. Een tweep gaf mij toen deze gedachte mee:
Liever een niet-roker zijn die af en toe naar een sigaret verlangt dan een roker te zijn die verlangt een niet-roker te zijn.
Mij helpt het. ????
— Nassi Boring (@NancyJodelie) October 1, 2021
Zoals je hierboven kan lezen, is stoppen met roken meer dan het plakken van een nicotine pleister of het kauwen van nicotine kauwgum. Voor een aantal rokers is dat extra ondersteuning maar in het algemeen is er meer nodig. Dat is ook een belangrijke reden waarom bij Stoptober rokers wordt verzocht zich (gratis) in te schrijven. Vanaf dat moment hoef je het niet meer alleen te doen en kan je op diverse manieren hulp krijgen op de meest effectieve manier die mogelijk is. Een van de meest essentiële zaken is daarbij dat je volledig stopt. Ook 1 of 2 sigaretten per dag is vaak aanleiding om daarna weer te vervallen in het oude gedrag. Minderen is daarmee zelden succesvol.
Waarom je zou stoppen met roken?
Dat roken slecht voor de gezondheid is, weet iedere roker. Het is niet voor niets dat een meerderheid graag wil stoppen. Omdat het aantal rokers steeds verder afneemt, is het roken in gezelschap ook steeds minder geaccepteerd. Op het werk maar ook bijvoorbeeld bij het daten krijgen rokers een steeds grotere achterstand. Maar stoppen met roken doe je vooral voor al die zaken die je daarvoor terugkrijgt:
- Na 20 minuten daalt je bloeddruk en hartslag.
- Na 12 uur is de koolmonoxide uit je bloed verdwenen.
- Na enkele weken zijn bloedsomloop en hartfunctie aanzienlijk verbeterd.
Voor alle mensen die willen stoppen met roken en meedoen met #stoptober: heel veel succes! Je bent meer dan die sigaret! #roken pic.twitter.com/Wu92WV8wGV
— Dokter Harry (*blauw vinkje) (@dokterharry) October 1, 2021
Ben jij al gestopt met roken?
Plaats een reactie