Endometriose awareness maand
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is Endometriose?

Maart is de maand van endometriose. Deze aandoening komt bij één op de tien vrouwen voor die in hun vruchtbare jaren zitten. Ongeveer 15% van de patiënten is onder de dertig jaar. Het is een aandoening wat bij veel vrouwen voor ontzettend veel pijn kan zorgen maar ook voor veel verdriet.

Wat is endometriose precies?

Het slijmvlies van de baarmoeder noemen we het endometrium. Normaal gesproken bevindt zich dit alleen in de baarmoederholte, maar bij endometriose komt het slijmvlies ook buiten de baarmoeder voor. Denk hierbij aan:

  • De buikholte
  • Op of in de eierstokken
  • Op de ophangbanden van de baarmoeder
  • Tussen de baarmoeder en de blaas
  • In de darmwand
  • Tussen de baarmoeder en de endeldarm
  • Diep in de wand van de baarmoeder zelf
  • Heel soms kan het ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomen

Dit kan ervoor zorgen dat vrouwen met deze aandoening zeer pijnlijke menstruaties kunnen hebben, ernstige buik-en darmpijn of pijnklachten die uitstralen naar de benen of rug.
De vruchtbaarheid kan ook in de problemen komen door deze aandoening. Meestal is het zo dat hoe erger de klachten zijn, hoe meer kans er is dat een spontane zwangerschap niet mogelijk is.
Soms is het ook mogelijk om zonder klachten last te hebben van endometriose. Deze vrouwen komen er dan pas achter wanneer zij een vruchtbaarheidsonderzoek ondergaan nadat zij moeite hebben met zwanger worden.

endometriose

Wat zijn de symptomen?

Er zijn een hele hoop verschillende soorten symptomen, daarom noemen wij alleen de klachten die we het vaakst merken.

  • Heftige menstruatiepijn
  • Hevige/langdurige bloedingen
  • (Chronische) buikpijn
  • Darm- en blaasproblemen
  • Vermoeidheid
  • Pijn bij geslachtsgemeenschap
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Lusteloosheid
Bekijk ook:
7 redenen waarom je (vaker) zou moeten zwemmen

Wat is de oorzaak van endometriose?

De precieze oorzaak van endometriose is nog niet bekend. Wel weten we dat bepaalde genen hiervoor kunnen zorgen. Als er bijvoorbeeld een eerstegraads familielid is met endometriose, is de kans groot dat een vrouw in diezelfde kring het ook heeft. Verder zijn er ook theorieën dat gynaecologische en omgevingsfactoren een rol kunnen spelen. Ook wordt er gedacht dat de leeftijd van de eerste menstruatie een rol kan spelen.

Wat is Endometriose? 13

Is er een behandeling voor endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte. Dat klinkt misschien heel eng, maar er zijn tot op zekere maten behandelingen mogelijk. Hou er wel rekening mee dat er geen medicijn is wat endometriose zal laten verdwijnen.

Een van de mogelijkheden is een symptomatische behandeling. Dit betekent Dat de arts (pijnstillende ) medicijnen voor zal schrijven als symptoombestrijding. Dit is dus geen behandeling. Deze behandeling wordt vooral gebruikt als je niet continu pijn hebt. De medicijnen zijn alleen bedoeld voor momenten waarop pijn ervaren wordt.

Hormonale behandeling is ook een optie. Hierbij gebruik je medicijnen die de aanmaak van de eisprong, de opbouw van het baarmoederslijmvlies en de menstruatie beïnvloeden. Het duurt ongeveer drie tot zes maanden voordat je weet of deze medicijnen voor jou werken omdat dit de tijd is die jouw lichaam nodig heeft om zichzelf in te stellen op de medicijnen.

Verder heb je ook nog de chirurgische behandeling. Hierbij wordt tijdens een operatieve ingreep alle endometrioseweefsel, cysten en verklevingen verwijdert. Niet bij iedere vrouw zal dit even goed lukken. Helaas is het zelfs zo dat het bij sommige vrouwen geen optie is. Dit komt omdat de arts het niet medisch verantwoord acht om deze operatie uit te voeren, of omdat de operatie technisch niet mogelijk is.

Bekijk ook:
Dit is de gemiddelde schermtijd van Nederlanders en dit kun je doen om het te beperken

Een nachtmerrie die geen enkele vrouw wilt meemaken is dat de endometriose zo ernstig is dat de baarmoeder verwijderd moet worden. Dit is natuurlijk verschrikkelijk nieuws als er nog een kinderwens is.

Lichtpuntje in de duisternis

Gelukkig is het niet zo dat alle vrouwen met endometriose gelijk onvruchtbaar zijn. Hoewel het natuurlijk een steek in het hart is voor de vrouwen die dit wel zijn, is het fijn om te weten dat een kinderwens in sommige gevallen nog wel vervuld kan worden.

Het is vooral belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en naar de dokter te gaan als je merkt dat er iets niet in orde is. Vermoed je dat je zelf endometriose hebt? Wees dan niet bang om dit tegen de dokter te vertellen. Vaak denken dokters in eerste instantie niet aan dit soort aandoeningen en moeten ze even herinnerd worden.

Endometriose steunen?

Zou jij het verschrikkelijk vinden om endometriose te hebben en wil je graag wat betekenen voor deze mensen? Steun dan de endometriose organisatie zodat er meer onderzoek en meer mogelijkheden kunnen komen in de toekomst! Je kunt een vaste donateur worden voor deze organisatie, maar je kunt ook eenmalig doneren. De keuze is aan jou.

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.