Wat is een narcist? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is een narcist?

Wat is een narcist? Laten we beginnen met wie is een narcist en dan zal je het antwoord op die andere vraag ook gelijk krijgen. Misschien wel de meest bekende narcist is Narcissus. Narcissus zien we in het verhaal van Ovidius, het verhaal komt in oorsprong van een Griekse mythe.

Narcissus gaf niet om de liefde, geen man of vrouw kon zijn hart veroveren. Op een dag kwam hij bij een heilige vijver met kristalhelder water. Hij boog zich voorover om te drinken en zag zijn eigen spiegelbeeld. Narcissus dacht dat het een geest was die leefde in de vijver. Hij was zo getroffen door de schoonheid van de beeltenis dat hij bleef staren naar zijn reflectie. Narcissus werd verliefd op zichzelf.

De narcist is dus iemand die vooral, of beter gezegd enkel van zichzelf houd. In de medische wereld spreekt men van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De stoornis beschreven in de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition) een handboek gebruikt in de psychiatrie. Dit handboek beschrijft de stoornis als: “cluster B (impulsief, kan moeilijk met emotie omgaan – borderline, theatrale, antisociale en narcistische persoonlijkheidsstoornis) persoonlijkheidsstoornis gedefinieerd als bestaande uit een doordringend patroon van grandiositeit (in fantasie of gedrag), een constante behoefte aan bewondering en een gebrek aan empathie”.

De narcist is dus iemand die denkt dat hij of zij geweldig is, prachtig, de beste! Vanuit dit denkbeeld volgt snel de gedachte dat andere minder zijn. De narcist is vaak arrogant, vol van afgunst en kan zich slecht inleven in de emotie van andere. Een narcist is vaak veeleisend en verwacht constante bewondering door anderen van zijn vermeende grootheid. Daarnaast wil een narcist eigenlijk alleen met andere omgaan die geweldig zijn, een hoge status hebben of zelf narcist zijn. Normale mensen begrijpen de narcist niet althans dat is wat ze vaak denken. Relatief veel narcisten zijn wreed en agressief tegen mensen die niet geloven in hun grootheid.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Bekende narcisten

Narcisme komt relatief vaak voor ongeveer 6,2% van de Amerikaanse bevolking en tot wel 9,4% van de bevolking met een leeftijd tussen de 20-29 jaar is een narcist schat 'the Journal of Clinical Psychiatry, 2008′. Dit komt neer op 6 tot 9 van de 100 mensen. Omdat de stoornis relatief vaak voorkomt zijn er best wat bekende mensen te noemen die we als narcist kunnen bestempelen. Dit zijn onder andere:

  • Narcissus
  • Marlon Brando
  • prins Bernhard
  • Pablo Picasso
  • Napoleon Bonaparte
  • Lyndon B. Johnson (36e president van de Verenigde Staten van 1963 – 1969)

Ook enkele wrede dictators staan bekend als narcist.

  • Adolf Hitler
  • Josef Stalin
  • Saddam Hoessein
  • Kim Jung Il

Benieuwd hoe narcistisch je zelf bent? Doe dan de test!

Omgaan met een narcist

De omgang met narcisten is vaak lastig, ze staan niet echt bekend als de meest vriendelijke personen. Ken je een narcist of vermoed je dat iemand in je omgeving een narcist is dan doe je er vaak goed aan om zo veel mogelijk afstand te houden van deze persoon. Soms is dat echter niet mogelijk, denk aan familie of misschien een leidinggevende of collega. Belangrijk is om nooit tegen de narcist in te gaan, doe je dit toch dan zal de narcist buitengewoon kwaad worden en niet onwaarschijnlijk gewelddadig. Houd je aan deze handvatten in de omgang met een narcist en je komt er vast zonder kleerscheuren vanaf:

Praat de narcist naar de mond

Heeft de narcist een idee, prijs dit idee. Heb je zelf een idee, laat de narcist denken dat het zijn of haar idee is. Zeg dingen als: ‘ Je idee is geweldig, misschien als je ook dit doet is het zelfs nog beter!' in het geval dat je de narcist wil overtuigen van jouw idee.

Bekijk ook:
Met deze 10 tips ontsnap je binnen 2 minuten uit een zinkende auto

Lever nooit kritiek

Kritiek leveren zeker in het bijzijn van andere zal de narcist je nooit vergeven. Lever liever helemaal geen kritiek. Is kritiek leveren noodzakelijk, doe dit dan zeer voorzichtig. Breng die kritiek alsof het een oud idee van de narcist zelf was. Ik zie dat je dit gedaan hebt (duidend op het punt van kritiek) en ik dacht dat je laatst het idee opperde het anders te doen namelijk als volgt. (Gevolgd door hoe je het zou willen zien). Zo geef je het idee dat de narcist de oplossing voor het probleem heeft gegeven wat mogelijke problemen in de relatie zo veel mogelijk tegen gaat.

Blijf op je hoeden

Ook al heb je het voor elkaar gekregen een redelijk ‘normale' relatie te hebben met een narcist blijf altijd op je hoeden. De narcist kan op elk moment besluiten je af te danken. Manipuleer een beetje mee, speel mee in hun grootheidswaanzin om de relatie ‘vriendelijk' te houden.

Hoe ontmasker je een narcist?

De narcist is tamelijk gemakkelijk te ontmaskeren. De narcist geeft nooit zijn fouten toe, doet zichzelf belangrijker of groter voor dan hij of zij is en staat er om bekend andere de grond in te boren. Geeft iemand je steeds het idee dat je dom bent? Dan is de kans groot dat je met een narcist te maken hebt. Prijst iemand constant zichzelf, narcisme ligt op de loer. Merk je als vrouw dat je man of vriend vaker voor de spiegel staat als jij dan zouden de alarmbellen moeten rinkelen.

Meer over health kijk dan hier!

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.