We kennen het gevoel allemaal: je hebt een tijdje op de bank gezeten en aan het bingewatchen geweest op Netflix. Plots moet je naar de wc en je staat op van de bank. Op het moment dat je rechtstaat en je voeten op de grond zet, voel je ineens een tintelend, prikken gevoel in je voet(en). Vaak zeggen we dan ‘mijn voet slaapt weer’. Maar wat houdt het nu eigenlijk in wanneer onze voeten slapen? Wat gebeurt er met zo’n lichaamsdeel wanneer er tintelingen of prikkelingen doorkomen en is het erg?
Wat is een slapende voet?
Een slapende voet noemen wij het in de volksmond, maar in medische taal wordt dit paresthesie genoemd. Het komt niet alleen in de voeten voor, maar evengoed in de handen, armen of benen. Het is heel irritant en wanneer het vrij lang duurt, kan dit aanvoelen als een verdoofd lichaamsdeel dat precies niet meer bij het lichaam hoort. Bij de ene persoon gaat dit na een paar minuten weer weg, bij de ander kan dit wel wat langer aanhouden.
Wat gebeurt er bij een slapende voet?
Het is belangrijk om te weten dat een slapend lichaamsdeel niet gevaarlijk of erg is. Net als wij kunnen ledematen in slaap vallen als ze lang in dezelfde positie worden gehouden. Draag je te lang knellende schoenen, houd je te lang je hand onder je gezicht of kussen bij het slapen of zit je te lang met je benen over elkaar? Dan kan het zijn dat je last krijgt van slapende ledematen. Doordat er druk wordt ervaren, omdat je op ledematen duwt, wordt de bloedtoevoer en bepaalde zenuwen afgekneld. Dat zorgt ervoor dat je bloed dus niet meer goed circuleert en je dus dat slappe gevoel in je ledemaat krijgt. De geknelde zenuwen kunnen geen boodschappen meer doorgeven aan onze hersenen waardoor je dus een gevoelloze voet krijgt. Andere zenuwen veroorzaken dan juist weer tintelingen in functie van een waarschuwing. Op die manier weet je dat het tijd is om eens van houding te veranderen.
Oorzaken van slapende voeten
Zoals hierboven reeds gezegd, heeft een afgeknelde zenuw vaak een slapend ledemaat als gevolg. Er kunnen uiteraard ook andere oorzaken zijn, vooral medisch dan. Zo kunnen slapende voeten de oorzaak zijn van een hernia, een te traag werkende schildklier, diabetes of MS. Je hoeft je uiteraard niet meteen zorgen te maken wanneer je eens last hebt van slapende voeten of een slapende hand, maar wanneer dit te vaak gebeurt, kan je best toch eens even contact opnemen met je huisarts. Het is dan verstandig om even uit te zoeken vanwaar dit slapende gevoel elke keer vandaan komt.
Oplossingen
Heb je vaker last van slapende ledematen, ga je dus best eens naar de huisarts. Wanneer je dit zo maar eens heel af en toe hebt, moet je je geen zorgen maken en is dit probleem vaak snel opgelost. Vanaf dat je wat meer beweging brengt in je slapende voeten, gaat het prikkelend of tintelend gevoel vaak vanzelf weer weg. Om het te voorkomen, kan je dus best niet te lang met de benen over elkaar zitten, regelmatig van houding veranderen en niet op je hand of arm gaan liggen tijdens de nacht. Gaan de slapende voeten toch niet meteen over? Masseer ze dan even goed om het bloed beter te laten circuleren. Wees ook voorzichtig bij het opstaan, want slapende voeten geeft als effect dat je minder stabiel op je benen staat en je dus even het evenwicht kan verliezen.
Net zoals dat je je been zou kunnen breken bij slapende voeten, zijn er nog andere gezondheidsmythes.
Bekijk ook
Plaats een reactie