wanneer stoppen met reanimeren
Saved Read later
Deel dit bericht

Wanneer stoppen met reanimatie?

Wanneer stoppen met reanimatie? Velen van ons weten de handelingen tijdens een reanimatie wel, maar wanneer is het tijd om te stoppen met reanimatie? Helaas is het ook zo dat sommige mensen niet meer gered kunnen worden met reanimatie. Het is belangrijk om te weten hoe een reanimatie werkt en wat je allemaal wel (of niet) moet doen.

Wanneer stoppen met reanimatie?

Veel mensen weten ondertussen al hoe je moet reanimeren. Sinds Christian Eriksen een hartaanval kreeg tijdens het EK zijn de aanmeldingen voor een cursus ook weer omhoog gegaan. Maar voor mensen die al een hele tijd hun kennis niet meer bijgespijkerd hebben, kan het misschien lastig zijn om in een chaotische situatie te herinneren wat je nu precies wel of niet moest doen. Wij hebben het allemaal voor jou uitgezocht zodat jij even jouw kennis kunt opfrissen.

Hoe begin je met reanimeren?

wanneer stoppen reanimatie

Alvorens je gaat reanimeren is het belangrijk om nogmaals te checken of de persoon inderdaad buiten bewustzijn is. Als je geen reactie krijgt bij het schudden van de persoon, kun je er vanuit gaan dat de persoon bewusteloos is.

Nu is het belangrijk om gelijk de hulpdiensten te bellen en te melden dat je een slachtoffer hebt wat niet reageert. De medewerker van de meldkamer zal nu vragen om de telefoon op speaker te zetten terwijl hij of zij jou door de reanimatie begeleidt.

Bovenstaande stappen mogen niet overgeslagen worden!

De reanimatie

De meldkamer-medewerker zal jou vanaf dit punt begeleiden, maar het is fijn als je zelf al een beetje weet hoe het eraan toe gaat.

Bekijk ook:
10 redenen waarom je naakt moet slapen

Je wilt eerst de luchtweg van het slachtoffer openen door het hoofd voorzichtig naar achter te kantelen. Hierbij leg je één hand op het voorhoofd. De andere hand gebruik je om met twee vingertoppen de kin op te tillen waarna je kunt vaststellen of er een ademhaling is.

Wanneer er geen normale ademhaling is zet je jouw handen midden op de borstkas en begin je met borstcompressies. Deze doe je ongeveer 30 keer in een tempo van 100-120 keer per minuut. Het liedje Staying Alive (ironic, we know) is hiervoor een goede basis. Duw het borstbeen ongeveer 5 à 6 centimeter in. Na 30 borstcompressies til je de kin weer omhoog, knijp je de neus dicht en beadem je het slachtoffer twee keer. Stop nooit langer dan 10 seconden om te beademen.

Wees niet bang als je tijdens de borstcompressies het een en ander breekt bij het slachtoffer! Het hart zit goed beschermd achter de ribbenkast, en het kan daarbij wel eens gebeuren dat je wat ribben breekt tijdens het reanimeren. Maar zeg nu zelf.. die gebroken ribben zijn niet zo erg als dat betekent dat je een leven hebt kunnen redden.

Stoppen met reanimeren

Maar hoe lang moet je doorgaan met het 30:2 concept? Blijf je dat doen totdat de ambulance medewerkers er zijn? Of is er een bepaalde tijdslimiet wat betreft hoe lang iemand gereanimeerd mag worden?

Bekijk ook:
Dit is de gemiddelde schermtijd van Nederlanders en dit kun je doen om het te beperken

Het is in principe de bedoeling dat je als burger gewoon blijft reanimeren tot er professionele hulp is. De medewerker aan de telefoon telt hier niet bij mee. Een burger heef dus geen tijdlimiet.

De ambulance medewerkers kunnen wel beslissen om te stoppen met reanimeren wanneer zij inzien dat het geen nut meer heeft. Zij kunnen dit op een professionele wijze vaststellen.

Hoe zit het met NR-verklaringen?

niet reanimeren verklaring

Een NR-verklaring (Niet Reanimeren) is bedoeld om medisch personeel op de hoogte te stellen van de wensen van het slachtoffer. Als er tijdens een reanimatie door een burger een NR-verklaring gevonden wordt, dan hoeft de burger niet per se te stoppen. Dit is vooral omdat burgers niet de keuze zouden moeten maken tussen het wel of niet helpen van iemand die gereanimeerd moet worden, maar ook omdat er met honderd procent zekerheid gezegd moet kunnen worden dat deze verklaring van het slachtoffer is.

Als dit van tevoren al bekend was, dan is het advies om inderdaad niet te reanimeren. Let er hierbij wel op dat het niet de bedoeling is dat je eerst op zoek gaat naar zo'n verklaring. De regel is dus altijd om gelijk te reanimeren.

 

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.