We hebben gisteren allemaal meegekregen wat er in Eindhoven en Amsterdam is gebeurd. Velen waren verontwaardigd door het geweld wat gebruikt werd. Agenten werden belaagd, winkels werden geplunderd en het station werd vernield. De vraag die bij velen omhoog komt is waarom mensen agressief zijn. Valt het niet op een andere manier op te lossen? Wij hebben het een en ander onderzocht over de beweegredenen van agressie.
Waarom zijn mensen agressief?
Agressie kunnen we in vier verschillende groepen verdelen: Emotionele chantage, frustratie agressie, doelgerichte of instrumentele agressie, en overvallen, aanranding en verkrachting. Deze groepen hebben allemaal hun eigen kenmerken, maar wat betekent het precies?
Emotionele chantage
Wanneer iemand gebruik maakt van emotionele chantage is er sprake van hulpeloosheid. Diegene die gebruik maakt van de emotionele chantage wil graag een doel bereiken en probeert hiervoor de emotioneel zwakke plekken van de andere persoon te misbruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een partner die zegt dat hij wil scheiden of een einde aan zijn leven gaat maken wanneer iets niet gedaan wordt. Hoewel dit dus geen directe agressie is, is het wel een vorm van agressie.
Frustratie agressie
Een groot gedeelte van de relschoppers zal onder de noemer frustratie agressie vallen. Hierbij wordt agressie vooral gebruikt wanneer iemand het gevoel heeft dat hem iets onthouden wordt waarvan hij denkt dat hij daar recht op heeft, of wanneer die persoon niet het gevoel heeft dat de andere persoon redelijk bezig is. Omdat er niet aan bepaalde verwachtingen voldaan wordt, wordt de persoon overvallen door een gevoel van machteloosheid en zien zij agressie als de enige optie.
Doelgerichte of instrumentele agressie
Het andere gedeelte van de relschoppers valt onder de noemer doelgerichte of instrumentele agressie. Waarom zijn deze mensen agressief? Heel simpel: omdat ze weten dat ze met het inboezemen van angst veel bereiken. Ook mensen die anderen bedreigen met een stok, mes of ander wapen vallen onder deze categorie. Dit is tevens ook waar winkelmedewerkers regelmatig mee te maken krijgen.
Overvallen, aanranding en verkrachting
Je zou niet gelijk denken dat aanranding en verkrachting onder agressie valt, maar toch is het zo. Overvallen, aanrandingen en verkrachtingen vallen onder crimineel gedrag en kunnen levensbedreigend zijn. Dit is weer een compleet ander niveau dan de bovenstaande vormen van agressie.
Bestaat zinloos geweld ook?
De term zinloos geweld wordt vaak gebruikt, maar als je bovenstaande redenen ziet voor waarom mensen agressief worden, vraag je je toch af of die term wel klopt. Uiteindelijk proberen mensen die gebruik maken van geweld altijd iets te bereiken. In hun ogen is het dus niet zinloos. Voor buitenstaanders kan dit echter wel zo lijken, maar de psychologie is er wel.
Bekijk ook:
Plaats een reactie