Wanneer worden we zenuwachtig?
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom worden we zenuwachtig?

Waarom worden we zenuwachtig? Dat is een vraag die je je waarschijnlijk altijd stelt wanneer de zenuwen jou gek maken. We kennen het gevoel allemaal, kriebels in de buik, je hart dat veel sneller slaat, je maag dat wat in de knoop ligt: zenuwen. Vaak hebben we dit wanneer we voor een belangrijk moment staan of wanneer we goed moeten presteren. Denk maar aan een presentatie die goed moet lopen, een uitslag van een medisch onderzoek… Maar wat zijn die zenuwen nu juist en waarom worden we zenuwachtig? Een antwoord op die vragen vind je hier.

Symptomen van zenuwen

Uiteraard kunnen gezonde zenuwen geen kwaad, dit maakt ons scherp en zorgt ervoor dat we goed presteren. Maar wanneer weten we nu of we echt nog gezond zenuwachtig zijn of niet meer? Je kan zenuwachtigheid herkennen aan een aantal symptomen. Heb je last van zweten zonder het doen van een inspanning? Spannen je spieren samen en begin je sneller te ademen? Voel je je hart regelmatig sneller kloppen en ben je soms wat misselijk? Dan is het overduidelijk dat jij last hebt van zenuwachtigheid!

Oorzaken van zenuwen

Waarom worden we zenuwachtig? Vaak ligt iets als presteren aan de basis voor onze zenuwen. Er staat iets te wachten waarbij je het goed moet doen of iets waarvan je niet goed weet wat te verwachten of hoe je het moet aanpakken. Vaak ontstaat er dan een gevoel van angst en stress. Dit zorgt ervoor dat we zenuwen krijgen en bovenstaande symptomen gaan ervaren.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Evengoed kan je nog steeds zenuwachtig zijn voor iets dat al gepasseerd is. Je blijft er dan in je hoofd maar over doormalen en afvragen hoe je het beter had kunnen doen.

Wat gebeurt er in het lichaam bij zenuwachtig zijn?

Waarom worden we zenuwachtig, op deze vraag heb je nu al een antwoord. Alsook welke symptomen zenuwachtigheid met zich meebrengen. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in je lichaam als je zenuwachtig bent of wordt. Wel dat is eigenlijk vrij eenvoudig. Er worden tijdens het zenuwachtig worden twee stoffen aangemaakt in het lichaam: adrenaline en cortisol. De adrenaline maakt jouw scherp en alert en cortisol moet ervoor zorgen dat de zenuwen onder controle blijven. Wanneer je dus iets te veel van beide stoffen aanmaakt, ga je stress beginnen te krijgen en zenuwachtig worden. Ontspannen is dus de boodschap!

zenuwachtig

Tips tegen de zenuwen

Wanneer je je het echt niet kan permitteren om zenuwachtig te zijn en je absoluut niet wilt afgaan, zijn er wel wat tips tegen zenuwen. Goed voorbereid zijn voorkomt stress en zenuwen op het laatste moment.

Bekijk ook:
Dit is de gemiddelde schermtijd van Nederlanders en dit kun je doen om het te beperken

Er zijn natuurlijk ook altijd dingen waar je je niet op kan voorbereiden en dan is het belangrijk om te ontspannen. Je hebt toch weinig of geen invloed op wat komen gaat, dus probeer het los te laten.

Doe eventueel ademhalingsoefeningen om jezelf wat rustiger te maken. Dit doe je door langs je neus in te ademen en zachtjes langs je mond weer uit te blazen. Laat de ander weten dat je zenuwachtig bent, dit is echt niet zo raar. Wanneer het je toch niet lukt om de zenuwen onder controle te krijgen, stop dan met ertegen te vechten, dit zal het enkel nog erger maken.

Bekijk ook:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.