Volgens Freud zoek je een partner die lijkt op je ouders 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Volgens Freud zoek je een partner die lijkt op je ouders

Misschien wil je het niet toegeven, of kan je je het niet voorstellen: een partner zoeken die lijkt op mijn vader/moeder? Toch gebeurt dit onbewust wel, volgens Sigmund Freud. Deze theorie werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door de Weense psychiater. Het ontwikkelingsproces laat zien dat vrouwen of mannen onbewust verliefd worden op een partner die hun aan hun ouder doet denken.

Oedipuscomplex

Volgens Freud vindt er in de vroege kinderjaren een proces plaats waarbij jongens zich aangetrokken voelen tot hun moeder, en meiden tot hun vader. Het kind kan dan zelf de ouder van het andere geslacht gaan negeren, of er boos op worden. Dit proces is het zogeheten oedipuscomplex, ontwikkeld door de psychiater Freud. Het oedipuscomplex is slechts een fase, want later verschuift deze aantrekkingskracht naar vrouwen of mannen van hun eigen leeftijd, en verdwijnt dit gevoel richting de ouders.

Preseksuele programmering

Omdat er op deze leeftijd, in de ontwikkeling van het kind, een bepaalde affectie plaatsvindt met de ouder vormt dit de basis voor latere relaties. Je geest gaat namelijk onbewust op zoek naar een manier om terug te grijpen naar een situatie waarin je je comfortabel voelt. Wanneer je jong bent vindt er ”preseksuele programmering” plaats. Relatie-idealen worden gevormd op basis van wat we rondom ons zien, en met name de ouders spelen hierin een rolmodel.

Bekijk ook:
Zo kom je van die hardnekkige social media-verslaving af

Een betere ouder

Zoals net beschreven gaat je geest onbewust terug naar comfortabele momenten die we willen herbeleven met een ander, dat dan automatisch iemand wordt die je doet lijken op degene met wie je die momenten hebt ervaren: de ouder. Maar er zijn ook kinderen die slechte ervaringen hebben met hun ouders, of helemaal geen moeder/vader figuur in hun leven hebben gehad.

Kinderen met een slechte ouderrelatie zullen vaak toch vallen voor een gelijkaardig persoon als hun ouder. Dit gebeurt vanuit het idee dat ze ‘het deze keer wél goed zullen doen'. Wie zonder vaderfiguur opgroeit, kan de neiging hebben om op oudere mannen te vallen, in de hoop de lege plek op te vullen die hun vader heeft nagelaten. Vrouwen die een steunende vader hebben gehad, zouden ook de grootste kans op een geslaagde romantische relatie hebben.

Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.