Vleesetende bacteriën in opmars
Saved Read later
Deel dit bericht

Vleesetende bacteriën in opmars

Wetenschappers in Australië maken zich zorgen over het oprukken van een vleesetende bacterie. Vooralsnog doet het probleem zich nog alleen voor in de staat Victoria, maar niemand weet of er een grotere verspreiding zal plaatsvinden. Er is volgens de plaatselijke specialisten snel onderzoek nodig. Momenteel denken de wetenschappers dat de bacterie, de necrotiserende fasciitis, via buideldieren en muggen bij de mens terecht komt. De agressieve bacterie is ook aangetroffen in Afrikaanse landen, maar Australië is het eerste gebied buiten dat continent.

Een gruwelijke ontdekking

Een voorbeeld hoe de bacterie te werk gaat, vormt het verhaal van een jonge sportieve knul van het platteland. In eerste instantie was er slechts een oppervlakkig bultje dat na enige tijd ook weer verdween. De plek bleef wel een beetje pijnlijk, maar daar let een jonge knul niet echt op. Na een paar weken, ontstond er op dezelfde plek een klein wondje, dat maar niet wou genezen. De huisarts verwees de jongeman naar het ziekenhuis. Toen de chirurg de arm opende, schrok iedereen verschrikkelijk. Onder de huid waren enorme zweren ontstaan.

Dat is precies wat de necrotiserende fasciitis doet. De bacterie scheidt een gifstof af die vlees in alle vormen aantast en uiteindelijk vernietigd. Zelfs botten kunnen worden aangetast. Als de ontsteking niet tijdig wordt ontdekt en behandeld, leidt dit regelmatig tot het verlies van ledematen of zelfs de dood. De jongeman was op tijd in het ziekenhuis beland en de behandeling sloeg aan. Maar de revalidatie duurde daarna wel 2 jaar en zijn arm zal nooit meer helemaal functioneren als voor die schijnbaar onschuldige muggensteek.

Bekijk ook:
Deze gezondheidsmythes gelooft iedereen!

Ook jij draagt een vleesetende bacterie bij je

Streptococcus pyogenes is een bacterie die vrijwel iedereen in zijn mond en keel heeft. Een heel gewone ‘bewoner’ van ons lichaam die normaal gesproken geen vlieg en zeker geen mens kwaad doet. Maar ook deze ‘suffe’ bacterie kan ineens zeer kwaadaardig worden als die bijvoorbeeld in een wondje terechtkomt.

Op deze vreemde plaats kan de Streptococcus pyogenes ineens gaan woekeren. Dan tast de normaal onschuldige mondbewoner ineens weke delen van ons lichaam aan en dringt steeds verder in het lichaam door. De wat oudere lezer zal zich wellicht herinneren dat de toenmalige minister-president Balkenende ineens met spoed in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Hij had ook een infectie met vleesetende bacteriën in zijn been. Een dergelijke infectie kan behandeld worden met antibiotica, maar vaak is ook operatief ingrijpen nodig.

Vleesetende bacteriën

Omdat de bacterie soms al ongemerkt dieper in het lichaam is doorgedrongen, is amputatie in ernstige gevallen de enige oplossing. De infectie gaat zo snel dat een gezond mens binnen een paar dagen kan overlijden als de bacterie toeslaat. Het is vooral de reactie van het immuunsysteem dat zo heftig is dat de eigen organen daardoor niet langer blijven functioneren. Overigens eet de Streptococcus pyogenes geen ‘vlees’, de bacterie zorgt ervoor dat vlees afsterft wat in principe op hetzelfde neerkomt. De kans dat jij ooit een probleem zal krijgen met de bacterie is ongeveer 1 op de miljoen.

Nog meer slecht nieuws

Als je dacht dat het wel zou blijven bij deze twee horror-bacteriën heb je het helaas mis. Een 10-tal bacteriën kan zich manifesteren als ‘vleesetend’. Vaak kan de wetenschap niet verklaren hoe een dergelijk ontwikkeling plaats vindt. Zo zijn er enkele zeldzame stammen van de E-coli bacterie die ook menselijk weefsel kunnen aanvallen en vernietigen. Normaal gesproken zorgen ze ‘slechts’ voor een voedselvergiftiging. De meeste bacteriën die dit soort gevaarlijke problemen bij mensen veroorzaken zijn zeer zeldzaam. Dat geldt echter niet voor de Mycobacterium ulceran. Deze komt voor in tropische gebieden over de gehele aarde. De besmetting gebeurt meestal via de blote voeten. Er is geen afdoende behandeling voor het gif dat de bacterie afscheidt en dat vlees en botten kan aantasten. Een tijdige behandeling met antibiotica kan de gevolgen beperken. Jaarlijks worden ongeveer 3.000 mensen besmet met deze gruwelijke ziekteverwekker.

Bekijk ook: 

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.