Het zou zo’n mooie zomer hebben kunnen worden. Dankzij de versoepelingen zou bijna alles weer kunnen in ons land. Dat optimisme is weer voorbij vanwege de delta-variant van het coronavirus. In binnen- en buitenland zwelt de kritiek nu aan op de demissionaire Nederlandse regering. De versoepelingen kwamen te snel en waren ondoordacht, wordt nu gezegd. Komt er een vaccinatieplicht aan in Nederland?
Het coronavirus gaat niet meer weg
Achteraf is het uiteraard ook makkelijker om te oordelen. De regering heeft bij monde van premier Rutte al excuses aangeboden voor de eerdere foutieve inschatting. Fout of geen fout, iedereen zal moeten leven met de consequenties. Er is grote onzekerheid bij vakantiegangers. Wat gebeurt er als Nederland rood kleurt terwijl je in het buitenland verblijft? Ook voor de thuisblijvers is er weer verdere onduidelijkheid. Wel of geen mondkapje op in de winkel en hoe moet het met de geplande feestjes in de komende maanden?
Er lijkt een zekere berusting te zijn ontstaan dat het coronavirus niet meer weg zal gaan of verslagen kan worden. Maar wat is dan de oplossing? Hugo de Jonge verwoordde in de persconferentie nog eens de mening van de (meerderheid van de) virologen: vaccinatie.
Gaat Nederland Frankrijk volgen?
Het is een van de meest besproken topics momenteel: Frankrijk besluit tot een vaccinatieplicht. Dit betreft voorlopig nog uitsluitend werknemers in de zorg, maar het kan een eerste stap zijn op weg naar een uitgebreide vaccinatieplicht. Wat de delta-variant in ieder geval duidelijk heeft gemaakt is dat ondanks de grote besmettelijkheid, gevaccineerden nauwelijks door het virus worden besmet of in ieder geval daar weinig van merken.
Volgens de theorie moet zeker 85% van de bevolking volledig zijn gevaccineerd om te voorkomen dat een virus zich verder kan verspreiden. Als dat laatste is bereikt, wordt de kans op nieuwe en eventuele gevaarlijke mutaties ook meteen minder. Hoe hoger dat vaccinatiepercentage hoe sneller het virus bestreden kan worden. Het is om die reden dat de Franse overheid verzorgend personeel verplicht om zich te laten vaccineren. Wellicht volgt later een grotere groep.
Waarom laten mensen zich niet vaccineren?
Er zijn diverse redenen waarom in Nederland mensen zich niet laten vaccineren. In sommige religieuze stromingen acht men vaccinatie niet zinvol. Het is God die beslist of mensen al dan niet ziek worden en niet aan de mens om zich hiermee te bemoeien. Ook is er een groep mensen die zich afvraagt of de serums wel echt hun werk doen. Het is allemaal zo snel gegaan en hoe zit het met bijwerkingen op de korte en lange termijn?
Daarnaast zijn er de ontkenners en complotdenkers. De ene groep beschouwt COVID-19 als een soort griep waarvoor alleen ouderen en kwetsbaren bang hoeven te zijn. De andere groep filosofeert over complotten van allerlei aard. Ook zijn er mensen met prikangst die alleen om die reden weigeren.
Kan een vaccinatieplicht in Nederland zomaar?
In tegenstelling wat soms gedacht wordt, is die strijd juridisch al voor een groot deel gestreden. Tsjechië verplichtte een aantal jaren geleden de vaccinatie van alle kinderen in het land. Niet nakoming daarvan zou tot sancties leiden. De strijd werd uitgevochten tot het hoogste Hof, dat is voor dergelijke kwesties in de EU: Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het hof liet er geen onduidelijkheid over bestaan.
Als vaccinatie in het belang is van de volksgezondheid kan deze ook verplicht worden gesteld.
De Franse overheid voelt zich ongetwijfeld gesterkt door deze uitspraak in 2020. Ook de Nederlandse overheid zou gelet op deze beslissing een vaccinatieplicht kunnen uitvoeren. Het probleem is echter dat het handhaven een heel andere zaak is. Willen we als burgers dat principiële weigeraars van een injectie met harde hand daartoe gedwongen worden? En welke sancties moeten er komen voor absolute weigeraars?
Hoe denk jij hierover? Laat het ons weten in een reactie.
Plaats een reactie