Virus betekent gif in het latijn en dat zegt al het een en ander over dit verschijnsel. Virologen denken dat virussen al net zo lang bestaan als het leven op aarde en misschien zelfs al langer. Virussen worden niet beschouwd als levende wezens, al zitten ze op de grens van die definitie.
Dat er zoiets bestond als een virus besefte de mens pas toen midden vorige eeuw de elektronenmicroscoop werd uitgevonden. Virussen zijn zo klein dat deze met een gewone microscoop onzichtbaar zijn.
Het eerste virus dat zichtbaar werd was een ziekmaker van de tabaksplant. Alle virussen zijn parasitair, wat inhoudt dat ze profiteren van een gastheer en daar niets voor terugdoen. Men vermoedt dat er miljoenen virussen zijn waarvan nog maar een klein gedeelte is beschreven.
Wat is een virus?
Dat ook de wetenschap moeite heeft met het definiëren van een virus heeft te maken dat deze zo eenvoudig en tegelijk zo complex is. Een virus is niet anders dan erfelijk materiaal (DNA/RNA) omringd met een laagje eiwitten dat ook receptoren wordt genoemd.
Een virus kan lange tijd, wellicht eeuwen, inactief blijven totdat het in aanraking komt met de juiste cel van een gastheer. Dan dringt het virus binnen in de cel en neemt die over. De cel wordt gedwongen om nieuwe virussen aan te maken totdat deze uitgeput uit elkaar barst. De virussen die dan vrijkomen, nemen nieuwe cellen over die ook worden gedwongen virussen te maken.
Op dat moment reageert het lichaam van de gastheer door het aanmaken van antistoffen die de virussen bestrijden door ze inactief te maken of te vernietigen. Meestal is dit op tijd maar af en toe gaat de gastheer ten gronde aan de besmetting.
Wat wil een virus?
Voor de experts ligt een virus op de grens van het leven omdat duidelijk is dat een virus zich wil vermenigvuldigen en dat is een kenmerk van al het leven. Maar een virus kan zich niet voortplanten zonder een gastheer en toont daarbuiten geen enkele activiteit.
Virussen die hun gastheer doden, zoals ebola en ook corona worden als evolutionaire mislukkingen gezien, omdat ze daardoor ook hun eigen voortbestaan in gevaar brengen. Door de wijze waarop ze zich vermenigvuldigen en de eenvoudige structuur komen mutaties zeer regelmatig voor. Het huidige Corona virus in de VS is een mutatie van het Europese virus en blijkbaar besmettelijker.
Wat niet leeft, kan je ook niet doden
Gelukkig zijn er wel manieren om virussen te vernietigen of inactief te maken, antistoffen zijn een voorbeeld daarvan. Nog effectiever is UV-C licht. Dit licht heeft een zeer lage frequentie en bevat veel energie. Het is eenvoudig op te wekken, want in iedere ‘ouderwetse’ tl-buis wordt dit licht geproduceerd. In een gewone tl-buis reageert UV-C met het witte poeder aan de binnenkant en geeft daarmee het felle witte licht dat we kennen.
Als de buis wordt gemaakt van kwartsglas komt het UV-C licht naar buiten. Het is zo energierijk dat het in biologische stoffen doordringt en die uit elkaar doet vallen. Bij onderzoek is gebleken dat als een oppervlakte welke is besmet met corona-virussen, 6 seconden wordt bestraald met UV-C daarna 99% uiteen is gevallen, na 24 seconden is dit al 99,9999%.
Helaas is UV-C ook zeer gevaarlijk voor de mens, het beschadigt de cellen van de ogen en is extreem kankerverwekkend. Omdat UV-C ook bacteriën en schimmels uiteen laat vallen wordt het momenteel gebruikt om chirurgische instrumenten steriel te maken en kunnen gebouwen door robots met behulp van UV-C worden ontsmet. Toch een prettige gedachte dat ook virussen vernietigd kunnen worden.
Bekijk ook:
Plaats een reactie