Stoptober, doe jij ook mee? 14
kenishirotie© / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Stoptober, doe jij ook mee?

Het is over komen waaien uit Engeland waar het sinds 2012 een ‘ding' is: “STOPtober”. Een campagne gericht op het stoppen met roken, 28 dagen niet roken in oktober en dan voor goed gestopt zijn, althans dat is het idee.

In 2014 kwam Stoptober naar Nederland en sindsdien is het een jaarlijks fenomeen. In 2014 kreeg de website stoptober.nl 38.500 aanmeldingen, over het algemeen gaat men er van uit dat er rond de 50.000 mensen in 2014 meededen met Stoptober. Momenteel gaat men er van uit dat ongeveer 17% van de bevolking rookt, genoeg mensen dus die zouden kunnen gaan stoppen in Stoptober.

Succes

De evaluatie van Stoptober over 2015 liet zien dat 67% van de deelnemers na twee maanden vanaf deelname aan Stoptober nog steeds was gestopt. Van degene die wel weer gingen roken nam het aantal sigaretten wat deze mensen rookte af van ongeveer 17 naar 10 sigaretten per dag. Positive overtuigingen ten aanzien van het roken daalde, negatieve uitingen namen toe en dan vooral bij deelnemers welke veel steun hadden ervaren in de Stoptober maand oktober.

2016

Onderzoekers van het AMC kwamen in 2016 tot de conclusie dat:

70% van de deelnemers aan Stoptober niet hadden gerookt in oktober. Na drie maanden was dit 52%.

Het zelfvertrouwen groeit door Stoptober. Stoppen met roken kan lukken in Stoptober denken veel deelnemers. Wat het meeste hielp: De app (38%), het samen stoppen (37%) en als laatste de tijdsaanduiding 28 dagen (30%).

Naast 1 januari is nu ook 1 oktober een belangrijk stopmoment geworden. Deelname werkt, is de conclusie en met het verbod op rookruimtes in sommige steden zelfs op bepaalde stukken van de straat is stoppen dus vooral heel goed.

Roken en ziektes

Roken is slecht voor de gezondheid, dit is de voornaamste reden dat mensen waarden hechten aan het stoppen met roken. De overheid maakt roken steeds duurder en het mag op steeds minder plekken. Van roken krijgt men immers allemaal nare ziektes. De meest bekende is longkanker maar ook bijvoorbeeld maag-, keel- en andere soorten kanker hebben met roken te maken. In Nederland is roken goed voor 19% van alle kanker in Nederland. Vooral met longkanker is het percentage hoog, 86% van de gevallen heeft te maken met roken.

Tegenstanders van Stoptober

Stoptober valt niet bij iedereen goed. Veel rokers zijn niet van plan te stoppen en ergeren zich kapot aan Stoptober. Het geluid is: “laat mij lekker zelf bepalen wat ik doe met mijn leven”. Roken is iets waar Nederland steeds meer tegen probeert te doen, denk aan het stoppen van de reclame voor roken, waarschuwingen op de pakjes, roken op steeds meer plekken verbieden en natuurlijk de prijs steeds verhogen. Veel rokers vinden dit “rokertje pesten”, oneerlijk ten opzichte van andere dingen die slecht zijn voor de gezondheid en betutteling. Hebben deze rokers een punt?

Als we kijken naar bijvoorbeeld het aantal mensen met obesitas (overgewicht) dan zien we dat in Nederland 50,2% van de mensen volgens het CBS obesitas heeft. Slechts 17% van de volwassenen in Nederland roken. Alcohol drinken doet 84% van de Nederlanders en zo zijn er nog wel wat zaken op te noemen welke slecht zijn voor de gezondheid. Intussen is reclame voor patat, een hamburger en een biertje niet verboden. Fastfood eten mag vrijwel overal en dat biertje dat mag ten opzicht van roken ook op veel meer plekken. Hoewel dit allemaal waar is moeten we echter niet vergeten dat wereldwijd:

  • 8.000.000 mensen overlijden aan de gevolgen van roken
  • 3.300.000 mensen overlijden aan de gevolgen van alcohol
  • 2.800.000 mensen overlijden aan de gevolgen van obesitas

Onze conclusie

Roken is slechter dan fastfood en slechter dan alcohol. Stoppen in Stoptober is misschien zo gek nog niet. Rook je niet en drink je elke dag een biertje bij je hamburger? Obesitas en alcohol samen staan voor 6.200.000 doden per jaar dat is nog steeds minder dan de 8.000.000 mensen welke overlijden aan de gevolgen van roken. Stop dus met roken, eet een hamburger als je trek hebt in een sigaret en spoel het vet weg met een biertje!

Bekijk ook:
Stoppen met roken loont meer dan gedacht

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.