Hoor wie klopt daar kinderen?
Gehoorverlies onder jongeren komt in toenemende mate voor in ons land. Jaarlijks komen er circa 21.500 jongeren bij met gehoorschade. De grootste boosdoener is de (lange) blootstelling aan harde muziek. Met name tijdens het uitgaan; in discotheken, op festivals en gedurende concerten. Maar ook via de oordopjes van de smartphone kan het er hard aan toe gaan.
Bijna alle jongeren hebben na het stappen wel eens een piep in hun oren, als gevolg van de harde muziek. Bijna 20% van alle jongeren heeft een permanente piep/ruis in de oren (tinnitus).
Uit onderzoek van de GAIN, de brancheorganisatie voor de audiologische industrie, blijkt dat driekwart van de 16-29-jarigen zich bewust is van de risico’s op gehoorschade bij blootstelling aan lawaai. Toch verzuimen jongeren om preventief actie te ondernemen. Slechts 4 op de 100 jongeren draagt oordoppen tijdens het uitgaan.
Voorkomen is beter dan genezen: tips!
Natuurlijk wil je het niet zo ver laten komen dat jouw gehoor blijvende schade oploopt. Een paar tips om je gehoor te beschermen:
– Je voelt hem wellicht al aankomen: draag gehoorbescherming! Tijdens het uitgaan, de jaarwisseling, een scooterrit, het klussen of indien je op je werk wordt blootgesteld aan harde geluiden.
– Zet het geluid niet te hard op je speakers of via de headset wanneer je muziek luistert of wanneer je aan het gamen bent.
– Laat je gehoor regelmatig testen.
Gehoortest
Vermoed je dat jouw gehoor, of dat van je zoon/dochter, achteruit is gegaan en zou je dit graag eens willen testen? Doe nu onze gratis online gehoortest. Met behulp van een paar eenvoudige vragen, krijg je direct een duidelijke indicatie van jouw hoorvermogen.
Let wel: deze test is geen vervanging van een professionele en uitgebreide test door één van onze audiciens. Heb je een serieus vermoeden dat jouw gehoor schade heeft opgelopen, maak dan gerust een afspraak voor een gehoortest in één van de winkels van Van Boxtel Hoorwinkels.
Gehoorapparaat bij jongeren
Heeft jouw gehoor blijvende schade opgelopen, dan kan het soms nodig zijn om een hoortoestel te dragen. Helaas vindt een groot deel van de jongeren, namelijk 85 procent, het een probleem als zij een gehoorapparaat moeten dragen. Gene en ijdelheid worden hierbij als belangrijkste remmers genoemd.
Tegenwoordig zijn er echter verschillende modellen te verkrijgen. Je hebt zelfs zulke kleine gehoorapparaten, dat je deze volledig onzichtbaar kunt dragen.
Plaats een reactie