Wie van kamperen houdt of regelmatig in bos of natuur komt, weet dat teken een steeds vaker voorkomend verschijnsel zijn. Experts denken dat de opwarming van de aarde ervoor zorgt dat de winters in veel gebieden niet meer koud genoeg zijn om het tekenbestand voldoende terug te brengen. Steeds vaker worden mensen dan ook gebeten door teken in ons land. Dat teken de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken, was al langer bekend, maar er is nog een tweede ziekte die de teek kan veroorzaken. Wat is deze nieuwe dodelijke tekenziekte en waar kun je het oplopen?
De ziekte van Lyme
Volgens onderzoek in ons land draagt ongeveer 10% van de teken de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich. Deze kan de ziekte van Lyme veroorzaken. De teken worden geïnfecteerd met de bacterie als ze bloed drinken bij vogels of kleine (knaag)dieren. De teken of dieren hebben weinig last van de bacterie maar als een teek die op de mens overbrengt, kan dit zeer langdurige gevolgen hebben voor de betrokkene. Er is ook geen vaccin of geneesmiddel voor de ziekte van Lyme en soms duurt het vele jaren voordat een patiënt weer normaal kan functioneren.
Wat is de nieuwe dodelijke tekenziekte?
Teken kunnen ook een tweede infectie verspreiden die tekenencefalitis of TBE wordt genoemd. Het zorgt voor aantasting van de hersenen die levenslang aanhoudt. In 0,5% tot 2% van de besmettingen is de afloop fataal. Hoe groot het risico op overlijden is, hangt af van de subtype bacterie dat wordt overgedragen. Tot dusverre is besmetting in ons land een zeer zeldzaam verschijnsel. In de afgelopen 10 jaar zijn er even zovele gevallen geconstateerd. Toch is de verwachting dat de tekenziekte de komende jaren veel vaker voor gaat komen.
Waar komen de besmette teken voor?
In veel vakantiegebieden komt deze tekenziekte inmiddels veel vaker voor. Berucht is bijvoorbeeld de omgeving van het meer van Annecy in Frankrijk. Ook naar het oosten toe neemt de verspreiding steeds grotere vormen aan. In Duitsland waren er in een jaar 705 gevallen van TBE en inmiddels is ook in Siberië de ziekte geconstateerd. Ook in vakantielanden als Oostenrijk en Zwitserland komt de teek veelvuldig voor. In Nederland zijn inmiddels eveneens besmette teken ontdekt, onder andere in Twente en de Achterhoek en op de Utrechtse Heuvelrug. De experts verwachten dat het probleem zich over heel Europa zal verspreiden en dat dit snel zal gaan.
Het tekenseizoen is in volle gang. 😮
Vooral het bos in #IJsselstein is risicogebied. Maar ze zitten ook in tuin en directe woonomgeving. *Uit ervaring spreekt* #teek #tekenziekte #hond https://t.co/ChdvZsMtt9— KarinD030 ✍️ (@KarinD030) May 4, 2021
Hoe kan je je beschermen tegen teken?
Er bestaat geen vaccin tegen de ziekte van Lyme, maar voor TBE geldt dat wel. Indien je op vakantie gaat in gebieden waar veel potentieel besmette teken voorkomen, is het een goed idee om met je huisarts te overleggen.
Een van de zaken die TBE extra riskant maakt, is het feit dat de ziekteverwekker in de speekselklieren van de teek voorkomt. De besmetting kan daarom al in het eerste uur na de beet plaatsvinden. Ingeval de ziekte van Lyme duurt het 8 uur na een tekenbeet voordat de bacterie zich kan verspreiden. Dat is ook de reden om regelmatig te controleren op teken indien je in de natuur bent geweest.
De beste bescherming tegen teken is zo min mogelijk huid onbedekt te laten. Draag in de natuur een lange broek en zaken met lange mouwen. Ook een pet of cap is geen overbodige luxe. Gebruik daarnaast een afweermiddel tegen teken op onbedekte huid. Let vooral ook op met kinderen en check deze regelmatig op teken.
https://twitter.com/search?q=%23tekenziekte&src=typed_query&f=live
Plaats een reactie