Misofonie
Saved Read later
Deel dit bericht

Misofonie: haat voor geluid

Jammer genoeg zijn er tegenwoordig heel wat aandoeningen waar mensen aan kunnen lijden. Zo heb je agorafobie en dat wil zeggen dat je angst hebt voor bepaalde plekken. Drukke winkels, volle theaterzalen. Arachnofobie is dan weer dat je angst hebt voor spinnen en zo is er ook nog vliegangst waarbij je, het woord zegt het zelf, angst hebt om te vliegen. Maar zo bestaat er ook misofonie en dat is geen angst hebben voor iets, maar wel haat en woede. En dat voor geluid.

Wat is misofonie?

Misofonie, is een niet zo gekende aandoening waarbij bepaalde geluiden die je hoort, jou echt een gevoel van haat of woede geeft. Het is dan niet zo dat je tegen lawaai of geluid in het algemeen niet tegen kan, het zijn echt specifieke dingen die ervoor zorgen dat je haatgevoelens of walging krijgt. Het is een aandoening in de hersenen en is dus veel erger dan gewoonweg irritatie bij het smakken tijdens het eten.

Misofonie: haat voor geluid 14

Symptomen van misofonie

Aan heel wat zaken kan je merken of je met deze hersenaandoening opgezadeld zit. Zo zullen mensen met misofonie willen wegvluchten of heel emotioneel reageren op bepaalde geluiden. Ze kunnen ook juist de strijd aangaan wanneer ze dat bepaald geluid horen waar ze absoluut niet tegen kunnen. Ze hebben een hyper focus ontwikkeld voor dat specifieke geluid, waardoor ze niets anders meer horen en aan niets anders meer kunnen denken wanneer ze dat geluid horen.

Bekijk ook:
Het begrijpen van letselschade: van ongevallen tot vergoedingen

Wanneer je bepaalde mensen of bepaalde geluiden gaat vermijden, kan je ook aan misofonie lijden. Zet je bijvoorbeeld regelmatig een hoofdtelefoon op of doe je vaak oortjes in je oren? Dan kan er misschien al een belletje gaan rinkelen. Mensen met misofonie gaan vaak niet naar de bioscoop, slapen niet bij hun partner of eten niet samen met het gezin. Dit simpelweg om emotionele reacties te vermijden.

Haatgevoelens, woede, afschuw en walging zijn typische gevoelens die horen bij deze aandoening. Als je hier dus vaker mee te maken krijgt bij bepaalde mensen of bepaalde geluiden, moet je misschien toch een keer naar de huisarts om dit te laten onderzoeken.

misofonie

Triggers voor mensen met misofonie

Bepaalde geluiden zijn echte triggers voor mensen met misofonie. Tikken van een klok, met hakken lopen op een harde vloer, klikken met een pen, typen op en toetsenbord, kraken van chipszakken en met een lepel roeren in een tas. Dit zijn de meest voorkomende geluiden die triggers vormen bij mensen met misofonie. Ook niezen, smakken, fluiten, keelschrapen of zelfs ademen in extreme gevallen kunnen een trigger zijn.

Bekijk ook:
7 redenen waarom je (vaker) zou moeten zwemmen

Bewegingen

Niet alleen geluiden, maar ook bepaalde bewegingen kunnen voor mensen met misofonie, een ware hel zijn. Denk maar aan bewegingen zoals kaken die malen, wiebelen met een voet of een been en aan het haar liggen frunniken. Voor mensen die niet aan deze aandoening lijden, kan dit al storend en enerverend zijn, laat staan voor mensen met misofonie.

Bekijk ook:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.