Landen met vrouwelijke leider gaan beter om met corona 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Landen met vrouwelijke leider gaan beter om met corona

Heel de wereld strijd al maanden tegen corona, maar nu blijkt dat sommige landen veel beter met het virus omgaan dan andere landen. Wat zijn dan de verschillen tussen die landen? Die zijn er genoeg, maar een duidelijk verschil is de leider. En nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat landen met een vrouwelijke leider gemiddeld beter omgaan met het virus dan landen met een mannelijke leider. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat landen met een vrouw als leider beter omgaan met het corona-virus. Wetenschappers analyseerden de corona-cijfers van 194 landen en kwamen tot de conclusie dat vrouwen waarschijnlijk een andere en betere aanpak hanteerden tijdens de crisis dan hun mannelijke tegenhangers.

Angela Merkel & Co

Over welke landen en vrouwen hebben we het dan? De onderzoekers geven de volgende voorbeelden: Duitsland met Angela Merkel als politieke leider, Nieuw-Zeeland en Jacinda Ardern aan het hoofd, Denemarken met Mette Frederiksen, Taiwan en Tsai Ing-wen en Finland met Sanna Marin.

Angela Merkel van Duitsland:

 

target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer">Kanzlerin Merkel zu Besuch bei Ministerpräsident @armin_laschet und der Landesregierung von Nordrhein-Westfalen: Zum ersten Mal nimmt ein(e) Bundeskanzler(in) an einer Kabinettsitzung in Düsseldorf teil. Themen des Austauschs heute: Strategien im Umgang mit der Corona-Pandemie, die laufende deutsche EU-Ratspräsidentschaft und die regionale Ruhr-Konferenz unter der Überschrift „Menschen machen Metropole“.

A post shared by

target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer">Angela Merkel (@bundeskanzlerin) on Aug 18, 2020 at 10:29am PDT

Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland:

 

target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer">Visiting the team at ESR in Porirua today. They’ve been doing an incredible job for us throughout COVID 19 by processing and analysing things like genome sequencing, which helps to tell us whether COVID cases are linked or not. Science has been a key part of our response to COVID 19 and our resurgence plan, but none of what we’re doing works without every single one of us playing a role. It’s tough going I know but every time you wash your hands, every time you keep your distance from others – all of it makes a difference. Thank you.

A post shared by

target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer">Jacinda Ardern (@jacindaardern) on Aug 19, 2020 at 11:37pm PDT

Duitsland vs. Verenigd Koninkrijk

De onderzoekers gebruikten onder meer de landen Duitsland en Engeland als voorbeeld. Duitsland heeft ongeveer 83 miljoen inwoners, terwijl het Verenigd Koninkrijk ongeveer 67 miljoen inwoners heeft. Daarnaast staat Angela Merkel aan het roer in Duitsland en is Boris Johnson de leider van Engeland. Hoe gingen zijn met corona om?

Bekijk ook:
Hoe kom ik ’s ochtends beter mijn bed uit?

Toen corona net zijn opmars maakte in Europa viel onder meer op dat de Britse premier zich nog niet zo'n zorgen maakte over het virus. Johnson voelde zich wel veilig, met een zee tussen Engeland en het Europese vasteland, en wachtte relatief lang met maatregelen. Angela Merkel was minder afwachtend en stelde – net zoals meer Europese landen toen – strenge maatregelen in.

De gevolgen: in het Verenigd Koninkrijk raakten er – tot nu toe – meer dan 326.000 mensen besmet met corona en ruim 41.000 stierven erdoor. In Duitsland raakten er – tot nu toe – meer dan 234.000 mensen besmet met corona, máár stierven er “slechts” ongeveer 9.300 mensen erdoor. Een groot verschil tussen de grote landen dus. En wat verschilde er nog meer, het geslacht van de leiders.

Saillant detail: Johnson raakte zelf ook besmet met corona en naar verluid was het zelfs even onzeker of hij het ging halen.

Vrouwelijke leiders namen minder risico

Wat is dan het verschil in aanpak tussen mannen en vrouwen. De wetenschappers die het onderzoek deden kwamen tot de volgende conclusie. Vrouwelijke leiders waren minder geneigd risico's te nemen met de levens van hun inwoners. Zij besloten gemiddeld veel eerder om over te gaan tot een lockdown. Zo kwam Nieuw-Zeeland vroeg in het nieuws door al snel zeer strenge maatregelen in te stellen. Daarnaast stelden ze de volksgezondheid voor de economie, en waren ze niet bang voor de negatieve economische gevolgen.

Bekijk ook:
Dit is de gemiddelde schermtijd van Nederlanders en dit kun je doen om het te beperken

Doordat vrouwelijke leiders gemiddeld eerder overgingen op strenge maatregelen (zoals de lockdown), zijn er in die landen gemiddeld minder doden gevallen. Daarom komen de wetenschappers tot de conclusie dat landen met een vrouwelijke leider beter omgaan met de corona-crisis dan landen met een mannelijke leider.

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k
Trending
New
Saved

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.