In een tijd waar we steeds meer afhankelijk worden van technologie, hebben we onze mobiele telefoons vrijwel altijd bij ons. Begint het zweet je al uit te breken bij de gedachte van één dag zonder mobiel? Dan kan het zijn dat je verslaafd bent, maar je kunt ook Nomofobie hebben. Ja, er is serieus waar een fobie voor het niet gebruiken van een mobiel, maar meer specifiek een smartphone. Wat is Nomofobie precies? Wij leggen het je uit!
Wat is Nomofobie?
Nomofobie is een overmatige angst voor het onbereikbaar zijn via een mobiel. We hebben het dan niet over een beetje lacherig doen over het feit dat je je mobiel vergeten bent, maar echt extreem bang zijn wanneer je jouw telefoon niet bij hebt, deze bijna leeg is of er geen bereik is. Je moet te allen tijden jouw mobiel kunnen gebruiken.
Er is een klein verschil tussen het verslaafd zijn aan een mobiel een echt Nomofobie hebben. Het is echter wel zo dat Nomofobie altijd voortkomt uit een verslaving. Je checkt heel de dag door of je WhatsAppjes, Snaps, DM's of tags hebt. Vermoedelijk heeft zo'n 9-77% van de mensen Nomofobie.
Hoeveel mensen hebben Nomofobie?
De angst hiervoor komt vaker voor dan je denkt. Tijdens een onderzoek onder 547 mannelijke studenten bleek dat 23% al last had van Nomofobie, terwijl maar liefst 64% het risico liepen om dit te ontwikkelen. Van de 547 mannelijke studenten keek 77% meer dan 35 keer per dag op hun telefoon. Een ander onderzoek heeft aangewezen dat studenten tegenwoordig meer dan 9 uur per dag hun mobiel gebruiken.
Symptomen Nomofobie
Net zoals alle andere mentale aandoeningen, heeft Nomofobie ook zijn eigen symptomen en behandelingen. De symptomen van Nomofobie zijn onder andere:
- Angst
- Benauwdheid
- Trillen
- Zweten
- Onrust
- Desorientatie
- Onregelmatig hartritme
Hoe wordt Nomofobie behandeld?
Nomofobie is net zo serieus als elke andere aandoening en moet dan ook zo behandeld worden. Allereerst is het belangrijk dat er toegegeven wordt dat er sprake is van een verslaving en dat daar iets aan gedaan moet worden. Het mobiele gebruik verminderen is daarbij ontzettend belangrijk. We hebben het over verminderen omdat het tegenwoordig vrijwel onmogelijk is om helemaal geen mobiele telefoon meer te gebruiken. Je moet voor het werk beschikbaar zijn, bepaalde apps gebruiken, en tegenwoordig ook altijd je mobiel meenemen om jouw QR-code te laten zien via de Coronacheck app.
Het verminderen van het mobiele gebruik kan voor iemand met Nomofobie ontzettend lastig zijn. Je moet het in principe zien als het stoppen met roken, drinken of drugs. Het is een verslaving, en van een verslaving afkomen is nu eenmaal lastig. Sommige mensen kunnen dan ook last krijgen van angstaanvallen of depressie. Het is belangrijk om activiteiten te ondernemen die de gedachten kunnen afleiden van het gebruik van de mobiele telefoon zoals schilderen, tuinieren, knutselen, sporten of andere activiteiten.
Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of een psychiater. Hij of zij kan begeleiden bij het afkicken en de angstige of depressieve gevoelens.
Nomofobie diagnose krijgen
Op dit moment is Nomofobie nog geen erkende psychische stoornis, maar er zijn steeds meer mensen die hiervoor pleiten. In de toekomst kan het dus zo zijn dat deze stoornis wel erkend wordt. Je kunt wel al zelf actief aan de slag gaan door een afkickkliniek te zoeken waar mobiele verslaving behandeld wordt.
Plaats een reactie