Kan jij gehypnotiseerd worden Wat is hypnose eigenlijk en bestaat het echt
Saved Read later
Deel dit bericht

Kan jij gehypnotiseerd worden? Wat is hypnose eigenlijk en bestaat het echt?

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens een programma gezien waarin hypnose werd toegepast. Vaak als amusement waarbij de hypnotiseur vrijwilligers opdrachten liet uitvoeren die ze zonder hypnose niet snel zouden hebben gedaan.

Wat is hypnose?

Hypnose is een toestand van trance waarbij de gehypnotiseerde zeer sterk gefocust is en het vermogen kwijt lijkt om een keuze te maken uit opties. Een opdracht wordt uitgevoerd zonder dat gerealiseerd wordt dat ook ‘nee’ mogelijk is. Dat heeft de vraag opgeroepen hoever hypnose gaat. Kan iemand ook aangezet worden om een moord te plegen onder hypnose? In boeken is dat idee wel uitgewerkt, in de praktijk – voor zover bekend – nog nooit.

Bekijk ook:
Ben jij een angsthaas? Bekijk dan meer horrorfilms

De praktische kanten van onder hypnose brengen

Hypnose wordt in de medische wereld veel vaker gebruikt dan wellicht wordt aangenomen. Psychiaters gebruiken het soms, maar er zijn ook specialisten die niets anders doen dan mensen onder hypnose brengen, vaak in samenwerking met artsen. Onder hypnose verdwijnt een deel van de remmingen en kunnen mensen vaak beter onder woorden brengen welke problemen ze hebben. Hypnose gebruikt men bij angsten en stress, maar ook pijnklachten als de ‘normale’ medische praktijken geen baat lijken te hebben. Door het veelvuldig contact met patiënten bleek ook dat niet iedereen gehypnotiseerd kan worden. Waar bij de meerderheid het relatief eenvoudig is, lukt hypnose niet bij ongeveer een kwart van de patiënten die verwezen worden.

Bestaat hypnose? Heeft dit iets te maken met je persoonlijkheid?

Een van de zaken die vaak wordt beweerd over hypnose is dat je erin moet ‘geloven’ om gehypnotiseerd te kunnen worden. Hypnotiseurs die een show willen opvoeren, zouden de vrijwilligers dan snel beoordelen. Personen die als kritisch overkomen weigert men en alleen de goedgelovigen brengt men daarna in trance. Om dat te testen werden bij hypnotiseurs die in de medische sector werkten, twee groepen mensen verzameld. De ene groep van twaalf personen kon zeer eenvoudig in trance worden gebracht. Bij de andere groep lukte dat zelfs de meest ervaren hypnotiseurs niet.

Bekijk ook:
Wat je moet weten over intelligentie: 10 leuke weetjes over je IQ

Testen met onder hypnose brengen

Toen de beide groepen waren verzameld, kon het testen beginnen. In samenwerking met wetenschappers uit diverse sectoren werd in eerste instantie de persoonlijkheid van de proefpersonen in beide groepen getest. Al gauw werd duidelijk dat er geen opvallende verschillen waren tussen de beide groepen op dat punt. De ene groep was niet ‘goedgeloviger’ dan de andere. Het bleek zelfs dat in de groep die eenvoudig kon worden gehypnotiseerd meer mensen waren die kritisch stonden ten opzichte van deze bijzondere trance. Zij geloofden niet dat hypnose bij hen zou werken. De persoonlijkheid leek derhalve niet bepalend. Dan zou er iets in de hersens moeten plaatsvinden dat het verschil kon verklaren.

Werkt hypnose?

Wat zegt hersenonderzoek over hypnose?

Hoewel we nog heel veel onbekend is over de werking van het menselijk brein, is door wetenschappers inmiddels wel vastgesteld in welke gebieden bepaalde processen plaatsvinden. Dat is mogelijk sinds hersenscans toepasbaar zijn. Voor dit specifieke onderzoek werden 3 gebieden in de gaten gehouden: het gedeelte dat actief is wanneer we niets bijzonders doen, het gedeelte dat ons controle geeft over onze acties en het gedeelte waarmee we bepalen welke keuze het beste is: A of B.

Bij alle deelnemers was er geen verschil te constateren in het gebied dat voor rust zorgt in ons brein. Er was in de andere gebieden wel een groot verschil te constateren. Voor alle testpersonen die eenvoudig te hypnotiseren waren, bleek dat als ze in trance werden gebracht, beide gebieden even actief waren. Voor de personen die moeilijk of niet te hypnotiseren waren, gold dat niet. De conclusie was dat er iets in het menselijk brein kan plaatsvinden waardoor hypnose niet lukt. Zonder een hersenscan te ondergaan weet jij derhalve niet tot welke groep je behoort. Het feitelijk doel van het onderzoek was ook om meer inzicht te krijgen in de wijze waarop hypnose werkt.

Het verschil tussen hypnotiseurs, hypnotherapeuten en hypnocoaches

Is er verschil tussen hypnotiseurs, hypnotherapeuten en hypnocoaches? Op internet kun je hier veelvuldig over leven. Een hypnotiseur werkt vaak op eigen houtje, maar dit hoeft niet zo te zijn. Er kan ook een medische samenwerking zijn met artsen. In principe mag je jezelf alleen hypnotherapeut noemen als je de opleiding voor hypnotherapie hebt gevolgd. Het doel hierbij is om samen te werken met je onderbewustzijn. Men zet het bijvoorbeeld in bij depressies en wanneer je hoogsensitief bent. Een hypnocoach werkt ook met hypnose, maar dit is bijvoorbeeld vooral bedoeld om te stoppen met roken of om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Denk jij dat men jou onder hypnose kan brengen of heb je hier al ervaring mee? Laat hieronder een reactie achter en deel jouw ervaringen met ons.

Bekijk ook: 

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.