Hoeveel rokers zijn er in Nederland? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoeveel rokers zijn er in Nederland?

Hoeveel rokers zijn er in Nederland? In dit artikel geven we antwoord op die vraag!

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt ons land nog aardig wat rokers. Uit een onderzoek uit 2020 bleek dat ongeveer 20 procent van de volwassen Nederlanders rookt. Dat zijn iets minder dan 3 miljoen mensen. Vergeleken met 2014 is het aantal rokers echter wel wat gedaald. In 2014 stak 26 procent van onze landgenoten regelmatig een sigaret op.

Bekijk ook:
Stoppen met roken loont meer dan gedacht

Roken is populairder onder mannen

Roken is relatief populairder onder de Nederlandse mannen. In 2019 rookte volgens het CBS ongeveer een kwart van de mannen in Nederland, terwijl dit percentage bij de vrouwen rond de 18 procent lag.

Mannen zijn relatief vaker gestopt met roken, al komt dat deels omdat ze ook vaker ermee zijn begonnen. Ongeveer 34 procent van de Nederlandse mannen heeft vroeger gerookt, maar is er nu mee gestopt. Van de Nederlandse vrouwen is ruwweg 31 procent gestopt met roken.

Veel vrouwen in ons land hebben sowieso nooit gerookt; ongeveer 51 procent valt in deze categorie. Bij de mannen ligt dit percentage logischerwijs weer lager. Van de mannen heeft ruwweg 41 procent nooit een sigaret opgestoken.

Bekijk ook:
7 Makkelijke gewoontes voor een gezonder leven

Roken is populairder onder jongvolwassenen; mensen stoppen naarmate ze ouder worden

Roken is relatief het populairste onder de jongvolwassenen. Grofweg 29 procent van de 18- tot 30-jarigen steekt wel eens een sigaret op, terwijl dit percentage bij de 75-plussers rond de 8 procent ligt.

Opvallend genoeg is het percentage dat nooit heeft gerookt ook het grootste in de leeftijdscategorie 18-30 jaar. Ongeveer 58 procent van de jongvolwassen uit deze categorie heeft nog nooit gerookt. In de categorie 65 tot 75 jaar zijn relatief de minste nooit-rokers te vinden. Slechts 30 procent van de mensen uit deze leeftijdscategorie heeft nog nooit gerookt.

Het percentage ex-rokers neemt toe naarmate de mensen ouder worden. In de leeftijdscategorie 18 tot 30 jaar is slechts 13 procent van de jongvolwassenen een ex-roker, terwijl dit percentage rond de 56 procent ligt in de leeftijdscategorie 65-75 jaar. Dat is nogal een verschil, maar daaruit blijkt dat veel mensen die ooit beginnen met roker, uiteindelijk toch weer besluiten om te stoppen.

Bekijk ook:
5 gezonde lifestyletips voor jongvolwassenen!

Roken is populairder onder laagopgeleiden

Roken is relatief ook populairder onder laagopgeleiden. Dat past in de trend waarin hoogopgeleiden vaker gezondere keuzes maken. Volgens het CBS rookt ongeveer 26 procent van de mensen van 25 jaar of ouder met een laag opleidingsniveau, terwijl slechts 11 procent rookt van de mensen met een hoog opleidingsniveau. Hierdoor is het ook niet verrassend dat er onder laafopgeleiden ook meer ex-rokers (40 procent) zijn, dan bij de hoogopgeleiden (30 procent). Daarnaast geeft maar liefst 60 procent van de hoogopgeleiden aan nooit gerookt te hebben, terwijl dit percentage bij de laagopgeleiden rond de 35 procent ligt.

Bekijk ook:
De top 10 meest ongezonde snacks

Roken is populairder onder mensen met een migratieachtergrond

Roken is relatief populairder onder volwassenen met een migratieachtergrond. Ruim 20 procent van de autochtone Nederlanders is een roker. Daarentegen rookt ongeveer 25 procent van de mensen met een niet westerse migratieachtergrond rookt, en 26 procent van de mensen met een westerse achtergrond.

De meeste nooit-rokers bevinden zich weer in de categorie mensen met een niet westerse migratieachtergrond. Ongeveer 59 procent van deze mensen heeft nog nooit gerookt. Dit percentage ligt lager bij de autochtone bevolking (44 procent) en mensen met een westerse migratieachtergrond (42 procent).

De meeste ex-rokers vind je weer bij de mensen zonder migratieachtergrond. Van de autochtone bevolking is ongeveer 35 procent een ex-roker. Dit percentage ligt rond de 32 procent bij de mensen met een westerse migratieachtergrond, en iets onder de 16 procent bij de mensen met een niet westerse achtergrond.

Bekijk ook:
Top 10 doodsoorzaken ter wereld

Landen met de meeste rokers

Ons land kent miljoenen rokers, maar er zijn landen waar roken nog veel populairder is. Op de Pacifische eilanden en het oosten van Europa wordt er bijvoorbeeld nog veel vaker een sigaret opgestoken. Volgens World Population Review zijn dit de tien landen met relatief de meeste rokers:

  1. Kiribati – 52 procent
  2. Nauru – 48 procent
  3. Griekenland – 43 procent
  4. Servië – 42 procent
  5. Rusland – 41 procent
  6. Jordaan – 40 procent
  7. Indonesië – 40 procent
  8. Bosnië-Herzegovina – 39 procent
  9. Libanon – 38 procent
  10. Chili – 38 procent

Vergeleken met deze percentages, valt het aantal rokers in Nederland dus nog een beetje mee!

Bekijk ook:
Deze 4 health foods zijn smullen

Landen met de minste rokers

Er zijn ook genoeg landen waar er relatief veel minder rokers zijn dan in Nederland. In deze tien landen vind je volgens World Population Review relatief de minste rokers:

  1. Ethiopië – 5 procent
  2. Panama – 7 procent
  3. Ghana – 7 procent
  4. Barbados – 7 procent
  5. Ecuador – 9 procent
  6. Nigeria – 9 procent
  7. Benin – 9 procent
  8. Niger – 9 procent
  9. Uganda – 10 procent
  10. Swaziland – 11 procent

Fun fact: gemiddeld rookt ongeveer 21 procent van de bevolking van een land. Nederland doet het dus gemiddeld op dit gebied. Het kan beter, maar het kan ook veel slechter gaan.

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.