Hoe staat Nederland er mentaal voor? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe staat Nederland er mentaal voor?

We leven in tijden van onzekerheid. Geen duidelijk toekomstperspectief, geen warme knuffels, verjaardagsfeestjes en er is veelal gebrek aan financiële zekerheid. Daarnaast heerst er een straatbeeld gevuld met angstige mensen en mondkapjes. Overal waar we komen worden we geconfronteerd met het feit dat de wereld op zijn kop staat. En dit doet veel met de mens. Er is sprake van een ongekend effect op de mentale gezondheid.

Het begin van het virus

Op maandag 27 januari 2020 werd het coronavirus geconstateerd als ziekte. Begin maart 2020 werden de eerste maatregelen getroffen die voor de inwoners van Nederland gevolgen hadden. Dit groeide uit tot stééds meer beperkingen van onze vrijheden. Desondanks kwamen er ook positieve veranderingen aan het licht. Men werd tijdens het thuiswerken creatiever, en begon misschien zelfs meer in het ‘hier en nu' te leven met het extra stukje tijd dat nu over was. De bossen werden vaker bezocht, en er werd meer gewandeld dan op een terras gezeten. Er werden nieuwe hobby's ondervonden, of oude interesses werden weer opgepakt. Je voelde een 'teamspirit' dat we dit samen aankonden.

Tweede golf

Vanaf het begin, werd hij al voorspelt: de gevreesde 'tweede golf'. En daar is hij dan. We kwamen er niet onderuit. De maatregelen die weer ingetrokken werden, zijn weer zo goed als terug. Nu is het niets nieuws meer, en voel je aan de sfeer in de lucht dat mensen klaar zijn met thuis zitten, klaar zijn met online-meetings, klaar zijn met alle beperkingen en klaar zijn met het afstand houden van onze geliefde vrienden, familie en kennissen. Het lijkt uitzichtloos doordat de eerste maanden allang verstreken zijn. De positiviteit, die er natúúrlijk nog is, maakt bij velen toch plaats voor angst, somberheid en stress. Zoals de tweede coronagolf werd voorspelt, lijkt ook de voorspelling over een golf aan mentale problemen zoals burn-outs en depressies realiteit te worden.

Bekijk ook:
De keiharde realiteit van depressie onder jongeren

Psychische kwetsbaarheid

Naar aanleiding van het coronavirus ontstaat er onduidelijkheid over ons leven in de toekomst, en weten we niet wat ons te wachten staat. Er wordt gesproken over complottheorieën, en ook trekt men vele zaken in twijfel. Een logische reactie, op een nieuwe, heftige, plotselinge verandering in onze dagelijkse gang van zaken. Maar de onzekerheid, stress en angst die bijna ieder zal voelen, is voor sommigen nog een flinke tand extra.

Denk aan degenen met een depressie, die nu echt de meeste grip verliezen. Denk aan de kinderen die thuis mentaal, of fysiek mishandeld worden, en nu het gezonde en veilige stukje (school, sport etc.) ook kwijtraken. Denk aan het misbruik wat nu nóg meer voor zal kunnen komen, of de mensen met het autisme spectrum, die gebaat zijn aan structuur en ritme en zonder zekerheid compleet gedesoriënteerd raken. De eenzame ouderen, die nu ook nog eens zonder warme knuffels worden ontvangen of zelfs helemaal geen bezoek meer kunnen krijgen. Een waslijst van redenen kan bijna niet genoeg duidelijk maken dat de psychische kwetsbaarheid het begrip van 2020 lijkt te zijn.

De impact op de mentale gesteldheid van mensen naar aanleiding van het coronavirus is enorm.

Bekijk ook:

Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.