We hebben het ons wellicht allemaal wel eens keer afgevraagd; hoe kom je van de hik af? De hik kan behoorlijk lastig zijn en kan op de meest ongelegen momenten komen. Het is niet alleen irritant, maar je wordt er ook nog eens doodmoe van. Er zijn tal van remedies die claimen dé methode te zijn om van de hik af te kunnen komen. De meest voorkomende manieren om van de hik af te komen zijn:
- kleine slokjes water drinken met een rietje
- het zolang mogelijk inhouden van de adem
- ademen in een plastic zakje
- het zuur uit een pot augurken drinken
- met je vingers druk uitoefenen op het harde gedeelte van de oogkassen
- het krijgen van een orgasme
- het masseren van de voeten
- de mond spoelen met ijswater
- schrikken
Toch zijn geen van de bovenstaande methoden wetenschappelijk onderbouwd of bewezen. De succesformule is vooral persoonlijk. Voor je deze methoden van zelfhulp bij de hik probeert, is het goed om wat meer inzicht te krijgen in wat de hik nou eigenlijk is. Want hoe krijg je de hik en misschien nog wel belangrijker, waarom?
Hoe krijg je de hik?
Veel mensen krijgen de hik door gulzig eten, het drinken van koolzuurhoudende dranken of het nuttigen van alcohol. Ook temperatuurschommelingen, spanningen en stress kunnen een aanleiding zijn voor het krijgen van de hik. De medische naam voor “de hik” is singultus. Je hebt dus hik als zowel het middenrif als het strottenhoofd gelijktijdig samentrekken. De stemspleet, die zich dichtbij de stembanden bevindt, wordt gesloten waardoor ademen tijdelijk niet mogelijk is.
Bij deze afsluiting praten we natuurlijk over fracties van een seconde. Vaak duurt de hik in zijn totaal maar een paar minuten. Toch bestaan er ook gevallen waarin een aanval maar liefst 1 maand of zelfs langer kan aanhouden. In medische termen wordt deze langdurige hik ook wel onhandelbaar genoemd. Daarbij kunnen dergelijke aanvallen van de hik ernstige lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. Voorbeelden daarvan zijn:
- communicatie en concentratieproblemen
- depressies
- slapeloosheid en chronische vermoeidheid
- gewichtsafname
Waarom krijg je de hik?
We weten nu dat je de hik krijgt door een spastische samentrekking van zowel het middenrif als het strottenhoofd. De medici zijn het niet altijd eens over het feit waarom de hik ontstaat. Er wordt beweerd dat je de hik kunt krijgen als je last hebt van maagklachten, maar ook gasvorming in de maag is een veelgehoorde reden.
Ook mentale en psychische klachten kunnen een reden zijn waarom je de hik krijgt. Bijvoorbeeld bij shock, opwinding, verdriet of intense angst. Ook gekruid eten zou een reden kunnen zijn waarom je de hik krijgt. Pittig eten heeft namelijk een irriterend effect op de diafragma zenuw welke zich in de nabijheid van de slokdarm bevindt.
Ook snelle temperatuur wisselingen kunnen een hik aanval opwekken. Bijvoorbeeld als je vanaf een koude buitentemperatuur naar de warme omgeving van een woonkamer loopt. Daarnaast wordt het krijgen van de hik ook toegeschreven aan het gebruik van specifieke medicatie. Bijvoorbeeld als je opiaten en corticosteroïden slikt. Ook na een verdoving of anesthesie kan de hik optreden.
Plaats een reactie