Hoe kan het dat de ene na de andere K-pop ster overlijdt? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe kan het dat de ene na de andere K-pop ster overlijdt?

In de afgelopen twee maanden zijn er al drie jonge K-pop-artiesten overleden. De K-pop-wereld is volgens insiders zo hard dat vele jonge mensen eraan onderuit gaan. Intensieve trainingen, extreme diëten en 16 uur werken in de week zorgt ervoor dat het artiestenleven bikkelhard is. Het besef dat er wat moet gebeuren begint in de K-pop-wereld nu steeds meer door te dringen. 

Zelfmoord door keiharde wereld

K-pop ziet er van een afstandje heel mooi en gelukkig uit, maar daarachter zit een hele gedisciplineerde en harde wereld. Er worden vraagtekens bij de begeleiding van artiesten gezet, die vaak veel te hard moeten werken en moeten presteren. De ‘topsport' zou leiden tot depressie en al verschillende zelfmoorden op zijn geweten hebben. Eind vorig jaar pleegde Kim Jong-Hyun, een 27-jarige-k-popster, zelfmoord. Hij kampte met een depressie, en vroeg hiervoor om hulp. Hem werd vervolgens verteld dat dit slechts ”een stem in zijn hoofd” was, en door moest gaan met optreden.

K-pop-ster Goo (inmiddels overleden aan zelfmoord) had al eerder een zelfmoordpoging gedaan, maar was vervolgens de maand erna meteen weer volop aan het presteren. De druk om te moeten werken en presteren is enorm hoog. Haar vriendin Sulli overleed al eerder, maar Goo kon niet eens bij haar begrafenis zijn omdat ze móest werken. Ze schreef hierover het volgende.

”Sulli, sorry dat ik er niet bij kan zijn, omdat ik nu in Japan ben. Ik heb geen andere keus. Ik zal hard mijn best doen, en hard werken voor jou. Het voelde alsof we zussen waren.”

Een k-pop-ster moet perfect zijn

K-pop-sterren zijn naast het zingen meestal ook actief als modellen, acteurs en presentatoren. Ze worden hiervoor verplicht om een brandschoon imago te hebben. Slechts een klein aantal komt door de selectie, en een nog veel kleiner aantal wordt daadwerkelijk een commercieel succes. Om dit te bereiken, moet er veel worden opgeofferd. Ze worden op ongelooflijk strenge diëten gezet (ga maar eens na, elke k-pop-ster is slank) en ze worden soms klem gezet in te strenge contracten. Zestien uur trainen per dag is meer regel dan uitzondering en ze worden vaak vriendelijk doch dwingend verzocht hier en daar wat plastische-chirurgie-ingrepen te doen. Als k-pop-ster moet je perfect zijn.

Dasom, een lid van de groep Sistar, moest aan sneltempo 10 kilo verliezen. Daardoor werd ze door haar agentschap op het ‘one-food dieet’ gezet. Waarbij ze drie weken lang enkel komkommer mocht eten.

Intensieve trainingen

Om k-pop-ster te worden moet je keihard trainen. En om überhaupt deze trainingen te mogen doen moet je door de loodzware selectie komen. Aan de audities nemen soms kinderen van amper 10 jaar deel, iets wat de agentschappen alleen maar toejuichen, zodat ze optimaal kunnen trainen voordat ze kunnen beginnen aan hun echte carrière. Deze trainingen kunnen tot wel 10 jaar duren, maar alsnog is het geen garantie om k-pop-ster te worden. Je kunt er op ieder moment worden uitgegooid, en zelfs als je de training afrond kun je zonder pardon op straat gezet worden. tijdens deze trainingen wonen de deelnemers in kleine appartementen, en krijgen ze hun familie amper te zien. De woningen worden door het management gefinancierd, en zelfs na hun debuut is het verplicht om hier te blijven wonen.

Bekijk ook:
Op zoek naar jezelf? De Chinese filosofie geeft jou dit advies!

Wurgcontracten

Waarom de sterren dan niet gewoon stoppen met deze carrière? Naast het feit dat ze het gewoon echt willen maken en dromen van een leven als superster, staan ze ook onder een zwaar contract. Waardoor ze tot 10 jaar lang vastzitten aan hun agentschap.

De contracten die de sterren moeten ondertekenden hebben al meerdere malen voor problemen gezorgd. Zo sleepte Han Geng van de groep Super Junior zijn agentschap S.M. Entertainment voor de rechter. Het agentschap had hem ziekteverlof verboden toen hij kampte met nierproblemen. Ook verschillende leden van TVXQ dienden klacht in tegen S.M. Entertainment. Zij staakten tegen het feit dat zij slechts vier uur mochten slapen per nacht.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.