Kinderen die te weinig bewegen hebben een grotere kans op depressie wanneer zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Dat concludeert een recent grootschalig onderzoek vanuit de University College London.
Metingen via accelerometers
Onderzoekers aan de University College London hebben de bewegingsactiviteit bijgehouden van 4.257 kinderen met de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Degene die ongeveer een uur per dag in beweging waren, zoals fietsen of lopen, hadden minder kans op depressie wanneer zij de leeftijd van 18 hebben bereikt.
De deelnemers droegen voor een periode van ongeveer drie dagen minimaal 10 uur per dag accelerometers. Deze apparaten vingen op hoevaak de kinderen stil zaten, zich ligt bewogen of energiek bewogen. Ook vulde de kinderen een vragenlijst in die gericht was op aanleidingen naar depressieve symptomen, zoals gebrek aan plezier, slechte concentratie of in een slechte moed. Uiteindelijk kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat bij de kinderen die zich weinig tot niet bewogen de kans op depressie toenam met gemiddeld 10%. De onderzoekers verwachtten dat wanneer de deelnemende kinderen de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt het aantal gevallen van depressie uitkomt op 747.
Iedereen moet meer bewegen
Onderzoeker Aaron Kandola lichtte de uitkomst toe: “We found that it's not just more intense forms of activity that are good for our mental health but any degree of physical activity that can reduce the time we spend sitting down is likely to be beneficial.”
Ook adviseert Aaron dat mensen van alle leeftijden eigenlijk meer moeten bewegen omdat dit goed is voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het onderzoek valt hier te lezen >
Plaats een reactie