Genezen COVID-19 patiënten Zuid-Korea worden opnieuw ziek 14
Coronavirus Disease 2019 Graphic. (U.S. Air Force Graphic by Rosario "Charo" Gutierrez)
Saved Read later
Deel dit bericht

Genezen COVID-19 patiënten Zuid-Korea worden opnieuw ziek

Genezen van het coronavirus? Het betekend niet dat je ook echt genezen bent blijkt nu. Ook is nog lang niet zeker dat een genezen verklaard persoon niet opnieuw het virus kan oplopen. Dit verontrustende nieuws komt momenteel uit Zuid-Korea, het land wat super succesvol en transparant met de crisis omging.

In een briefing eerder deze week gaf Jeong Eun-Kyeong, de generaal-directeur van het Koreaanse CDC aan dat:

  • 51 mensen waarvan men dacht dat ze genezen waren van het coronavirus kort na hun genezing weer ziek zijn geworden
  • De ziekte sloeg zo snel na de genezing weer toe dat uitgesloten kan worden dat deze personen opnieuw besmet zijn
  • Het lijkt erop dat in sommige gevallen het COVID-19 virus heractiveerd na een (schijn) genezing

In Korea is men momenteel bezig met een uitgebreide studie naar het fenomeen. Patiënten welke genezen blijken te zijn volgens de coronatest blijken soms een dag later weer positief getest te worden. Momenteel denkt het CDC dat de ziekte zich kan heractiveren en dat dit een mogelijke verklaring is voor het opnieuw positief testen.

Reden voor zorgen

De mogelijkheid op een valse negatieve uitslag is reëel volgens Dr. Ogan Gurel. De dokter kwam negen jaar geleden met een medisch diploma naar Korea vanuit Colombia. Dit om les te geven na zijn carrière bij een aan Harvard-gefilieerd Massachusetts Generaal ziekenhuis in Boston, Verenigde Staten.

Hij geeft aan dat er ook gekeken moet worden naar de manier van testen. “Je stopt katoen in iemands neus en draait dit rond, dit bied geen garantie dat je altijd een virusdeeltje opvangt.” gaf hij aan. Ook de opslag en het transport zouden potentieel voor een negatieve uitslag kunnen zorgen. Dit is althans een mening welke hij deelt met andere onderzoekers.

Bekijk ook:
De 10 meest herkenbare, ongemakkelijke momenten in de sportschool

Het Koreaanse CDC geeft aan mede hierom erg voorzichtig te zijn in haar nieuwe onderzoeken naar de potentiële heractivatie van het virus in genezen verklaarde patiënten. Toch hebben de bevindingen Zuid-Korea op scherp gezet. De vraag welke vele zich stellen is of de aanpak wel zo effectief is geweest als blijkt dat patiënten opnieuw ziek beginnen te worden.

Mogelijk mutatie

Het meest gevreesd is een mogelijke mutatie van het virus. Gurel geeft aan dat valse negatieve slechts bij 1% van de gevallen aan het licht komen. Toch kan dit al snel betekenen dat er veel gevallen van valse negatieve testen zijn gezien het enorme aantal zieke.

Het Koreaanse CDC laat zien dat in Zuid-Korea met een populatie van 52 miljoen, meer dan een half miljoen mensen zijn getest. Van de geteste personen waren er meer dan 11.000 patiënten ziek en zijn er intussen 260 overleden.

In vergelijking, kijkend naar New York City met een populatie van 8,5 miljoen zijn er meer dan 27.000 mensen overleden.

Immuunsysteem

Een ander aspect is volgens Gurel het immuunsysteem, dit werkt bij iedereen anders. Als het blijkt dat de testen de voornaamste reden zijn waarom niemand zeker kan zijn of hij of zij besmet is, genezen is of mogelijk toch nog besmettelijk is zal dit voor problemen gaan zorgen. Ook de komende jaren als er misschien een vaccin is kan heractivatie van het virus dat vaccin weer in de weg gaan staan.

Vooral een mogelijke mutatie is problematisch. Hoewel er misschien een vaccin kan komen of een behandeling tegen het virus, op het moment dat er mutatie plaatsvind kan dit alles weer terug bij af brengen. Momenteel staat al vast dat het virus muteert. Belangrijk is volgens Gurel dan ook het doen van zo veel mogelijk genomen studies om te kijken waar de verschillen zitten tussen de verschillende mutaties van het virus.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Dit zou ook licht kunnen werpen op de vraag waarom sommige mensen erg ziek worden van het virus en andere juist helemaal niet zo ziek worden. Sommige mensen hebben zelfs niet eens door dat ze besmet zijn. Als duidelijk is welke delen van het virus muteren zou er potentieel een vaccin kunnen worden ontwikkeld wat de niet muterende delen van het virus aanvalt.

Ook de immuniteit speelt weer een rol, mensen welke mazelen oplopen zijn vaak de rest van hun leven immuun, met de griep is dit totaal niet het geval. Het COVID-19 virus is een griepvirus, het is dus nog maar zeer de vraag of men immuun zal blijven. Kijkend naar de gewone griep, de oorzaak daarvan ligt ook vrij vaak bij een mild coronavirus.

Coronavirussen

Voor de duidelijkheid het coronavirus waar iedereen het over heeft is COVID-19, het is slechts een van de vele coronavirusen. Het coronavirus, COVID-19 heeft officieel de naam: SARS-CoV-2. In totaal zijn er vele verschillende coronavirusen. Slechts zeven zijn besmettelijk voor de mens. Dit zijn de:

  • 229E (alpha)
  • NL63 (alpha)
  • OC43 (beta)
  • HKU1 (beta)

en de minder vaak voorkomende:

  • MERS-CoV, a beta virus that causes Middle East respiratory syndrome (MERS)
  • SARS-CoV, a beta virus that causes severe acute respiratory syndrome (SARS)
  • SARS-CoV-2, which causes COVID-19

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.