Dit gebeurt er in je hersenen bij verveling 11
stockbakery© / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit gebeurt er in je hersenen bij verveling

Als kind konden we het wel. Urenlang, soms zelfs de hele dag niets doen. Gewoon lekker hangen. Lekker vervelen. Heel gezond volgens vele experts. Als we ouder worden lijkt het ineens niet meer te kunnen of mogen. Maar vervelen is juist goed voor ons. Onze hersenen vinden het heerlijk.

We zijn verslaafd aan prikkels

De meeste mensen zitten gemiddeld zo'n 11 uur per dag voor een beeldscherm, klein of groot. Ons brein heeft voortdurend behoefte aan nieuwe prikkels. Dat weten degenen die daar belang bij hebben natuurlijk maar al te goed. Feitelijk krijgen we telkens een portie dopamine. Een stofje dat hoort bij het beloningssysteem van onze hersenen. Het zorgt er eigenlijk voor dat we ons tevreden voelen.

Het is een neurotransmitter dat ons brein voor de gek houdt, het koppelt het gevoel van genot aan verschillende succesjes. Het klikken op een notificaties van social media, het checken van je mail of het uitpakken van een cadeautje in een virtuele game. Het is allemaal hetzelfde. Elke keer worden we weer blij gemaakt door de ‘dope’. En, we krijgen ook direct daarna de behoefte aan meer, en nog meer, en nog meer. Een verslaving aan prikkels dus.

Bekijk ook:
6 feiten en fabels over kaal worden

Ik verveel mij

Volgens kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve is verveling iets dat kinderen van nature ook weer zelf kunnen oplossen. Door verveling ontstaan vanzelf weer nieuwe ideeën en plannen. Dus mochten ouders de neiging hebben om hun kind op zo'n moment voor een scherm te zetten, dan is dat volledig overbodig. Als ze niets doen, gaan kinderen namelijk vanzelf weer spelen, hinkelen, steentjes tellen, wat dan ook.

Vervelen is gezond

Ook voor volwassenen gaat dit op. Door de verslaving aan prikkels maken onze hersenen overuren. Dat kan natuurlijk niet eindeloos goed gaan. Ter compensatie moet je je af en toe vervelen. Dat is gezond.

Vervelen heeft voor veel mensen een negatieve associatie. Veel mensen zien verveling als tijdverspilling, een zinloos iets, het leidt af van dingen die wel belangrijk zouden zijn. Maar stel nou dat je de term ‘verveling' vervangt door ‘dagdromen', dan wordt het al beter. Overigens heeft het nog steeds niets met luiheid te maken. Het is gewoon een momentje van rust. Door dagdromen ontstaan juist originele nieuwe ideeën, zie je juist wel ineens de oplossing voor een bepaald probleem. We krijgen er een positiever zelfbeeld van, hebben een sterker inlevingsvermogen en staan meer open voor samenwerking. Hoe mooi is dat.

Bekijk ook:
Dit zijn de 7 beste oefeningen om af te vallen

Erik Scherder is hoogleraar klinische neuropsychologie en kan dit verklaren. “Als je tot rust komt, wordt er een netwerk actief in je brein dat kan bijdragen aan creativiteit en nieuwe ideeën. Als je constant cognitief belast bent (dus druk bezig bent) wordt dat netwerk bijna niet actief.”

Te veel verveling is natuurlijk ook niet goed. Chronische verveling, of een zogenaamde bore-out, kan leiden tot ander problemen zoals een gokverslaving of overmatig eten. Maar goed, dat is echt niet het geval als je gewoon eens een momentje van verveling hebt.

Bekijk ook:

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.