2020 zal de geschiedenisboeken in gaan als het jaar van het coronavirus. Wereldwijd wordt er hard gewerkt om de pandemie onder de duim te krijgen, maar het duurt nog wel een tijd voordat we corona is verslagen. Hoe staan we er nu voor in Nederland in de strijd tegen het virus? In dit artikel delen we 25 observaties over de huidige stand van zaken.
Coronabesmettingen in Nederland
1. In Nederland raakten tot op het heden ongeveer een half miljoen mensen besmet met het coronavirus. Naar verwachting gaat dat aantal de komende tijd nog flink stijgen.
2. Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen in Nederland stijgt momenteel redelijk hard. Afgelopen week werden er ongeveer 5.000 nieuwe besmettingen per dag geteld. Dat is veel, maar in oktober werden er dagelijks zelfs ruim 10.000 nieuwe besmettingen per dag geteld.
3. De meeste besmettingen in Nederland vonden plaats in de provincie Zuid-Holland. Daar raakten tot op het heden ongeveer 140.000 mensen besmet met het coronavirus.
4. De minste besmettingen in Nederland vonden plaats in de provincie Zeeland. Iets meer dan 5.500 mensen uit die provincie raakten vooralsnog besmet.
5. In oktober werden er ruim 230.000 nieuwe besmettingen geteld, daarmee is oktober de maand waarin het meeste aantal nieuwe besmettingen werd geteld. Een tweede coronagolf in Nederland was daarmee een feit. De eerste besmettingsgolf vond eind maart / begin april in Nederland plaats.
Coronasterfgevallen in Nederland
6. Ongeveer 9.000 Nederlanders zijn tot op het heden gestorven aan het coronavirus.
7. De meeste sterfgevallen door het virus vielen in de provincie Zuid-Holland. Ruim 2.100 mensen stierven daar aan de gevolgen van corona. Ook in Noord-Brabant vielen veel doden te betreuren; bijna 2.000 Brabanders verloren hun leven. Het relatief grote aantal gestorven mensen uit de provincie Noord-Brabant is waarschijnlijk te wijten aan carnaval. Met de kennis van nu wordt dat een “superspread-event” genoemd. Verwacht in 2021 dus geen uitgebreide carnavalsfeesten.
8. In Groningen vielen de minste stergevallen door het virus. “Slechts” 46 Groningers stierven door corona.
9. De maanden maart en april waren het zwaarst voor ons land. In die maanden stierven de meeste mensen aan de gevolgen van het virus. Met 178 sterfgevallen was 2 april de dodelijkste dag van dit jaar.
Ziekenhuisopnames door corona in Nederland
10. In Nederland werden er inmiddels in totaal ruim 17.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis in verband met coronaklachten.
11. Op de IC's liggen er momenteel meer dan 500 patiënten met het virus.
12. In week 14 en week 15 waren de IC's het zwaarst belast. In die weken lagen er ruim 1.300 mensen op de IC. Rond die tijd vielen ook de meeste sterfgevallen in Nederland.
Welke Nederlanders werden het meeste getroffen door corona?
13. In Nederland – maar ook in de rest van de wereld – zijn mannen net iets vaker het slachtoffer van het virus dan vrouwen. Ongeveer 60 procent van de ziekenhuisopnames in ons land bestaat uit mannen. En ook sterven er net iets meer mannen (55 procent) aan het virus. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom mannen vatbaarder zijn voor corona. Wetenschappers speculeren dat dit misschien komt doordat mannen net iets minder hygiënisch bezig zijn of doordat mannen genetisch gezien net iets gevoeliger zijn voor het virus.
14. De meeste besmettingen vonden plaats onder landgenoten in de leeftijdscategorie van 20-35 jaar.
15. Het virus is echter veel gevaarlijker voor oudere mensen. Hoewel de meeste besmettingen dus onder relatief jongere mensen plaatsvonden, waren het vooral oudere mensen die in het ziekenhuis belandden. De meeste ziekenhuisopnames betroffen mensen uit de leeftijdscategorie van 65-80 jaar.
16. Corona is echter het dodelijkste voor de alleroudsten van onze samenleving. De meeste dodelijke slachtoffers van het virus betroffen mensen uit de leeftijdscategorie van 80+.
Wat vinden Trending.nl bezoekers van het vaccin?
Op Trending.nl vragen we regelmatig uw mening over corona-gerelateerde onderwerpen. Dit zijn de resultaten.
17. Bezoekers van Trending.nl waren twee maanden geleden geen fan van een coronavaccin. Maar liefst 70 procent van de deelnemers in onze poll gaf aan nooit gebruik te gaan maken van het vaccin.
18. In Nederland is men over het algemeen wel bereid om het vaccin te gebruiken. Al daalt die bereidheid wel. Steeds minder mensen willen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat bleek uit een onderzoek van I&O Research, dat werd gedaan in opdracht van de NOS. Deze zomer was 75 procent van de Nederlanders nog bereid om zich te laten vaccineren. Nu is dat nog maar 60 procent.
19. De Nederlandse overheid ziet vaccinaties als een groot middel in de strijd tegen het virus. Er werd daarom al voorzichtig gespeculeerd over een (indirecte) vaccinatieplicht. In een recente poll gaven Trending.nl bezoekers aan niks te willen weten van een (indirecte) verplichting. Een ruime meerderheid van 87 procent gaf aan dat een vaccinatie volledig vrijwillig en zonder indirecte stimulatie tot stand moet komen.
Wat vinden Trending.nl bezoekers van andere maatregelen?
20. Bezoekers van Trending.nl waren twee maanden geleden nog geen voorstander van het verplicht dragen van mondkapjes. In een poll stemden 55 procent van de deelnemers tegen een mondkapjesverplichting. Overigens gaf 38 procent van de deelnemers aan wel een mondkapje te gaan dragen. Momenteel wordt dringend geadviseerd een mondkapje te dragen in de openbare ruimte, binnenkort wordt dat waarschijnlijk ook verplicht.
21. In Nederland kunnen we tegenwoordig gebruik maken van de CoronaMelder app. Vier maanden geleden vroegen we aan Trending.nl bezoekers of ze deze corona-app wilden gebruiken. Dat zagen deelnemers van de poll niet zo zitten. Ongeveer driekwart gaf aan de app niet te willen installeren. Dat kwam waarschijnlijk doordat een meerderheid niet dacht dat het een effectief hulpmiddel zou zijn in de strijd tegen het virus. En omdat veel mensen dachten dat de app geen succes zou zijn.
22. De app is desondanks inmiddels al vaak gedownload. Begin november zou de corona-app maar liefst 3.7 miljoen keer gedownload zijn. Hoeveel nut het heeft in de strijd tegen het virus is alleen nog niet duidelijk. De effectiviteit moet nog worden onderzocht.
Complottheorieën over het coronavirus
23. In Nederland – maar ook in de rest van de wereld – gaan er momenteel ook veel complottheorieën rond over het coronavirus. Er zijn bijvoorbeeld mensen die ontkennen dat het virus gevaarlijk is, of ze ontkennen zelfs dat het virus bestaat. Daarnaast gelooft niet iedereen dat het virus per ongeluk in de wereld is gekomen. Er zijn dus genoeg bijzondere theorieën over het virus, die kan je hier allemaal teruglezen.
24. Ook een paar bekende Nederlanders leken even mee te doen met de complottheorieën over corona. Zij zagen in Mark Rutte, de overheid en de coronamaatregelen een kwade vijand en protesteerde hier tegen met de #Ikdoenietmeermee en #Freethepeople. Na bakken van kritiek van zowel bekende als niet bekende Nederlanders trokken ze hun protest echter snel weer in.
25. Een andere bekende Nederlander die nu bekend staat om zijn complottheorieën over het coronavirus is Lange Frans. De rapper maakt tegenwoordig podcasts en daarin spreekt hij regelmatig over het virus. Twitter en Instagram waren daar niet zo blij mee en banden de accounts van Lange Frans.
Ik heb er wel goed vertrouwen in dat we snel van deze ellendige periode af zijn. Of ik me laat vaccineren weet ik nog niet maar in principe behandel ik het coronavirus als een stevige griep en hoef ik niet direct te worden gevaccineerd.
Ik ben benieuwd hoe dit allemaal gaat uitpakken.. ik ben er zelf eigenlijk heel nuchter over, maar snap ergens ook wel waar alle ophef vandaan komt. We zullen er in ieder geval helaas nog niet snel van af zijn denk ik