De Zuid-Koreaanse serie Squid Game is een wereldwijde hit geworden via Netflix. In 90 landen staat het in de top van best bekeken programma’s. Niet alleen dat, maar de groene trainingspakken en witte Vans, die in de serie worden gebruikt, zijn niet aan te slepen. Ook het honingraat koekje, ook wel dalgona, is een rage geworden. Dat succes is volkomen onverwacht, ook voor Netflix zelf. Dat viel te constateren aan de reclame voor deze serie vooraf. Die was minimaal, in vergelijking tot La Casa de Papel.
Waar draait het om in Squid Game?
Het thema van de serie is relatief simpel. In totaal 456 deelnemers, die in de financiële problemen zitten, worden uitgenodigd om mee te doen aan Squid Game. De hoofdprijs zal voldoende zijn om alle financiële problemen op te lossen. De opzet is niet moeilijk. Er worden Zuid-Koreaanse kinderspelletjes gedaan. Wie verliest of niet snel genoeg is, wordt bruut en meedogenloos gedood. Dat klinkt als een horrorserie, maar dat is Squid game absoluut niet. Er is veel aandacht voor de personages en er mag ook gelachen worden. Het is een voor westerlingen vreemde combinatie van humor en horror die Zuid-Korea al eerder succes heeft gebracht.
De Oscar-winnende film Parasite
Afgelopen week heb je op de publieke omroep kunnen kijken naar de winnaar van de Oscar voor de beste film in 2019. De inzending was dat jaar de sensatie en snoepte de hoofdprijs weg voor de neuzen van de Amerikaanse favorieten. Ook in deze film is er de combinatie van humor en horror. Het draait om een arme familie die er in slaagt om de hele huishouding van een extreem rijk gezin over te nemen. Ze vullen alle functies in de bediening op, al hebben ze geen enkel verstand hoe dat moet en ze doen alsof ze elkaar niet kennen. Het grappige verhaal eindigt echter in moord en doodslag.
Maatschappijkritiek verpakt in beelden
Zuid-Korea is een land waar het kapitalisme wellicht te veel is doorgeschoten. Door de bijzondere relatie met Noord-Korea en de constante bedreiging die daar vanuit gaat, is de focus in het land bijna volledig gericht op maatschappelijk succes en rijkdom. Er zijn kerken in het land waar geld bijna letterlijk wordt aanbeden en als meest belangrijke doel in het leven wordt gezien. De verschillen tussen arm en rijk zijn in Zuid-Korea dan ook enorm groot. Dat wordt zowel in Parasites als Squid Game ook duidelijk aan de orde gesteld en bekritiseerd.
Waarom is Squid Game een succes in de rest van de wereld?
Analisten verbazen zich over het grote succes van de serie, maar vermoeden dat inmiddels de Zuid-Koreaanse cultuur ook elders interesse heeft gewekt. Dat blijkt niet alleen uit Parasites en Squid Game, maar ook uit de populariteit van Zuid-Koreaanse popmuziek. Het is zelfs zo dat het aantal studenten dat Zuid-Koreaans kiest in korte tijd is verdubbeld. Behalve voor Zuid-Koreaanse technologie komt er ook steeds meer belangstelling voor wat het land nog meer heeft te bieden.
Is Squid Game geschikt voor kinderen?
Op Netflix is de serie bedoeld voor 16 jaar en ouder. In de praktijk is een dergelijk populaire programma via de social media ook al snel beschikbaar voor jongeren. Dat kan een probleem vormen. Uit België werd al gemeld dat het spel op het schoolplein wordt nagespeeld. Verliezers worden geslagen. In Groot-Brittannië zijn ouders opgeroepen om hun jongere kinderen niet te laten kijken naar dit programma. Er is zeker vrees dat de serie kan leiden tot incidenten waarbij echte slachtoffers vallen. Het is de vraag of de populariteit dan zal blijven.
Ken jij de serie en wat is jouw mening hierover?
Plaats een reactie