We droomde er allemaal van, een super held zijn. Dat kwam natuurlijk door al die geweldige superheldenfilms. Maar wat zijn nu de beste superheldenfilms? We gingen op onderzoek uit en sloten daarbij de hele oude films uit. De oudste film in deze lijst komt uit 2004 en dat vinden we wel oud genoeg. Hier zijn de beste superheldenfilm van 2004 tot heden.
5 The Incredibles (2004)
Een van de meest geliefde films van Pixar, The Incredibles, haalt inspiratie uit het gouden tijdperk van stripboeken, imiteert herkenbare momenten en zet ze op volgorde voor een gezinsavontuur dat zowel voor kinderen als voor ouders leuk is.
Onder de lycra-outfits en karikatuurschurken zorgt The Incredibles voor een hartverwarmend verhaal over het belang van familie. Regisseur Brad Bird, die ook de beste bijrol van de film Edna Mode vertolkt, bewijst waarom Tom Cruise de filmmaker voor Mission: Impossible – Ghost Protocol wilde hebben met een aantal prachtige actiesets.
Beste superheldenmoment: Frozone van Samuel L. Jackson kan zijn superpak niet in handen krijgen en verliest zijn – ahem – cool.
4 Guardians of the Galaxy (2014)
Guardians of the Galaxy herschreven de regels van het Marvel Cinematic Universe. Blijkt dat superheldenfilms dom en oneerbiedig kunnen zijn. Van de openingsscène tot de laatste momenten, de liefde voor het materiaal van schrijver-regisseur James Gunn wordt brutaal getoond, elk frame druipt van de ziel.
En de cast ook, de beurt van Chris Pratt als de hilarische Star Lord was een openbaring, de acteur stond alleen echt bekend om Parks and Recreation pre-Guardians. Dan is er Zoe Saldana als de humeurige Gamora, Dave Bautista als de uitstekende Drax en Bradley Cooper als de stem van Rocket. Elk lid van de gelijknamige groep buitenbeentjes werkt. Bovendien is er de throwback-soundtrack en net genoeg fanservice om dit een must-watch-aflevering in de MCU te maken.
Beste superheldenmoment: “Dans weg, bro!”
3 Logan (2017)
Ondanks dat Fox Logan op de markt brengt als Marvel's antwoord op de Batman-trilogie van Nolan, is het een slechte dienst om de X-Men-spin-off met The Dark Knight te vergelijken. Natuurlijk zijn het allebei superheldenverhalen die diep op realisme zijn gebaseerd, maar toch blijven Hugh Jackman en regisseur James Mangold's voorstelling van een wereldvermoeide, ouder wordende Wolverine en zijn disfunctionele familie een unieke karakterstudie.
Logan biedt een diepere kijk op een personage dat altijd zijn werkelijke gevoelens heeft onderdrukt, omdat hij altijd in gebreke is gebleven tot pure woede. Er zijn weinig flitsende actieset-stukken, waarbij Mangold zich houdt aan rommelige stukjes tussen personages. Logan levert vervolgens een emotionele, verrassende klap die elke X-Men-fan in tranen zal hebben.
Beste superheldenmoment: dat bitterzoete, maar toch absoluut perfecte einde.
2 Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)
Spider-Man: Into the Spider-Verse begrijpt Spider-Man beter dan welke andere Spider-Man-film dan ook: dat hij een tiener is die worstelt met het beroemde gezegde van Uncle Ben: “Met grote kracht komt grote verantwoordelijkheid.”
Geproduceerd door Phil Lord en Chris Miller (van de bekendheid 21 Jump Street en The Lego Movie), zorgt Spider-Verse voor een prachtig geanimeerde ravage door meerdere dimensies die tientallen bekende knipogen geeft naar Spider-Man-films en tv-shows uit het verleden.
Terwijl het verhaal dit maal gaat over Miles Morales, is Peter Parker er nog steeds, dankzij een breuk in het multiversum. Als gevolg hiervan hebben we meerdere Spider-Mens (waaronder een oudere, molligere Parker, Spider-Gwen, Spider-Ham en zelfs Nicholas Cage's noir Spider-Man) die het opnemen tegen Kingpin. Het uitgangspunt klinkt misschien ingewikkeld, maar Spider-Verse laat de dingen eenvoudig dankzij een hilarisch script. Bovendien is de animatie fascinerend, waarbij elk frame zorgvuldig is gemaakt door het verbazingwekkend goede animatieteam. Hebben we al gezegd dat dit de Oscar voor beste animatie won? Terecht.
Beste superheldenmoment: Peter Porker (AKA, Spider-Ham, ingesproken door John Mulaney) die Miles vraagt of dieren in zijn dimensie kunnen praten, ‘want ik wil [niemand] gek maken'.
1 The Dark Knight (2008)
Vergeet alles wat je weet over stripfilms: de Dark Knight neemt de formule en verpulvert deze. De middelste aflevering in Nolans trilogie veranderde alles.
The Dark Knight verdeelt de schermtijd tussen dag en nacht en richt zich, zo niet meer, op Batman's alter ego, Bruce Wayne. Deze moet worstelen met de beslist taaie moraal van misdaadbestrijding en doen wat acceptabel is bij het redden van de dag. Gotham wordt ondertussen gepresenteerd als een donkere nachtmerrie-stad met een etterende onderbuik van misdaadheren en een algemeen publiek dat verlangt naar een held.
Natuurlijk moet elke goede superheld een superschurk hebben die bij hem past. Voer de joker van Heath Ledger in. Ledger was destijds een controversiële casting en zorgt voor de perfecte manische, zenuwslopende moordenaar. Met opzichtige make-up en raadselachtige platitudes steelt Joker de show. Toen hij een postume Oscar voor beste mannelijke bijrol ontving, waren er maar weinigen verrast.
Er zijn sinds Dark Knight verschillende pogingen gedaan om het verhaal van Batman getrouw na te bootsen, maar dit is nooit bereikt met kracht als bij deze film. Elke superheldenfilm sinds 2008 is een schuld verschuldigd aan The Dark Knight en geen enkele heeft zijn glorie overtroffen.
Beste superheld-moment: Batman's beslissing om The Joker op het laatste moment te redden met zijn enterhaak, en vervolgens de schuld op zich te nemen voor de misdaden van Two-Face. Een echte held.
Bekijk ook:
Plaats een reactie