Milieuvriendelijkheid is tegenwoordig hard nodig. Vervuiling van waterinstallaties komt steeds vaker voor. Danielle Coffey heeft een apparaat ontworpen die hiermee de strijd aangaat.
De afgestudeerde van Northumbria University, heeft met haar Sápu iets zeer innovatiefs uitgevonden. Na het koken blijven er veel restjes oliën, vetten en smeer over. De Sápu is een gadget die dit afval een nieuw doel in het leven geeft. De vetten kunnen door middel van de Sápu worden omgezet in natuurlijk zeep. De Sápu is IJslands voor zeep, en doet letterlijk eer aan haar naam.
Gebruikelijke methoden om vetten te verwijderen zijn zeer schadelijk voor het milieu. De Sápu is ontwikkeld als een milieuvriendelijke innovatie. Het project is bedoeld om watervervuiling tegen te houden, wat een lastige kwestie is voor de toekomst.
Waarom is de Sápu zo belangrijk voor de toekomst?
Veel mensen weten niet wat ze aanmoeten met de olie die ze gebruikt hebben. Gewoonlijk worden de vetten door de gootsteen gespoeld. Dit draagt helaas bij aan de vervuiling van water en zorgt ook voor verstoppingen in de riolering.
Coffey maakte deel uit van een studentengroep. Deze groep kreeg de taak kreeg om hulpbronnen te onderzoeken in steden die nog niet bewapend zijn tegen milieuschade. De universiteit legde deze educatieve taak toe aan de studenten als een manier om klimaatverandering aan te pakken.
Tijdens het onderzoek is Coffey erachter gekomen dat 80% van problemen in het waterinstallaties komt door de blokkades van vetten. Dit komt vooral door spoelingen door de gootsteen. Dit zorgt voor veel schade aan de installaties en het milieu. De financiële schade loopt op tot 112 miljoen euro. Coffey vond dat hier wat aan gedaan moest worden en ging aan de slag met een ontwerp voor de Sápu.
Van smerig vuil naar wonderschoon!
Het belangrijkste aspect van de Sápu is om deze spoelingen te verminderen. Zo wordt de schade sterk verminderd. Het grootste obstakel hierin is het gemak waarmee mensen vet weg kunnen spoelen. Coffey heeft de ambitie om de kwaliteit van het water te verbeteren door middel van gedragsveranderingen. Het hergebruik van vetten moet leuk worden. En dat doet de Sapú.
De Sapú gaat als volgt te werk. Vetten, oliën en smeer worden bij elkaar gegoten en door drie lagen gefilterd. Het overblijfsel wordt gemixt met bijtende stoffen. Die filteren het afval eruit.
Na dit filterproces is er een een vloeibaar mixje ontstaan. Aan dit mixje kunnen middelen toegevoegd worden die een lekkere geur veroorzaken. Denk aan oliën, kruiden en lavender. Het mixje kan gesplitst worden in aparte stukken, door ze te gieten in aparte vakken. De vloeibare stukken zullen vanzelf veranderen in solide zeepjes.
Uiteindelijk kun je het braadvet waarmee je frietjes maakt, recyclen in een lavenderzeep! Ontzettende creatieve bezigheid dus. Je draagt bovendien ook een steentje bij in de strijd tegen milieuschade!
Plaats een reactie