Er zijn steeds meer juweliers die niet langer gebruik maken van natuurdiamanten. Ook in het laboratorium kunnen deze worden gemaakt, al is dat evenmin als de mijnbouw van de glinsterende steentjes echt milieuvriendelijk. Het kost namelijk enorm veel energie. Wat zijn diamanten eigenlijk en wat is een karaat? Hoe groot is de grootste diamant ooit gevonden en wat is de duurste diamant ter wereld? Wat bepaalt de waarde van een diamant? Je leest het in dit artikel.
Wat is een diamant?
Een diamant is uiteraard niets anders dan flink samengeperste koolstof. Aan koolstof is er geen gebrek en in de natuur zijn er ook genoeg krachten die voor voldoende druk zorgen om diamanten te maken. Sommige wetenschappers denken dat er op tientallen kilometers diep enorme diamanten te vinden zijn. Die zijn gelukkig niet te ontginnen want anders zou de diamant in jouw ring wel erg daarbij afsteken. In Botswana werd onlangs ook weer een echte knoeperd ontdekt van maar liefst 1.100 karaat.
Wat is een karaat eigenlijk?
Vaak wordt gedacht dat karaat bij een diamant iets te maken heeft met de kwaliteit van de diamant wat betreft helderheid, kleur of perfectie. Maar karaat zegt uitsluitend iets over het gewicht. De karaat is een standaard voor diamanten en 1 karaat is 0,2 gram. In de oudheid werd deze maat ook al gebruikt. Het is namelijk het standaard gewicht van een zaadje van de Johannesbroodboom. Gewicht van een diamant zegt niet alles maar er is wel een verband met de prijs. De meeste diamanten zijn te klein om te worden gebruikt in sieraden, deze worden industrieel aangewend. Gemiddeld is slechts 1 op de miljoen diamanten die wordt gevonden meer dan 1 karaat. Dat is ook de reden dat een goede diamant van 1 karaat wel 4 tot 6 keer zoveel kan kosten als eentje van 1/2 karaat. Wees dus maar trots op de diamant in je ring.
De grootste diamanten ooit
De diamant die in Botswana is gevonden is de op twee na zwaarste. Voorlopig heeft deze nog geen naam, maar dat zal wel gebeuren zodra deze is geslepen en daarmee een karakter toont. Het is ook waarschijnlijk dat de steen gespleten moet worden om de beste resultaten te halen. Dat kan de waarde aanzienlijk verminderen als er niet voldoende mooie exemplaren overblijven.
De grootste diamant die tot dusverre werd gevonden is de Cullinan die ook wel de Ster van Afrika wordt genoemd. Het oorspronkelijke gewicht was meer dan 3.000 karaat. Uit deze kanjer zijn 105 diamanten gesneden. De grootste van 530 karaat zit in de Koninklijke scepter van het Britse koningshuis. Deze kan je in de Tower van Londen gaan bewonderen.
De tweede op de lijst is de Lesedi La Rona. Ook deze diamant werd in Botswana gevonden en woog net iets meer dan de nieuwe ontdekking: 1.109 karaat. Deze diamant werd in 2015 ontdekt en al snel daarna voor $ 53 miljoen verkocht.
Wat bepaalt de waarde van een diamant?
De duurste diamant ter wereld is waarschijnlijk de Koh i Noor. Deze werd in India gevonden en de vertaling is ‘Berg van Licht’. Na het slijpen is er een diamant overgebleven van 109 karaat. Deze bevindt zich in de kroon van de Britse koningin. Ook deze kan je bewonderen in de Tower.
De experts zeggen dat de waarde onschatbaar is. Dat maakt wel duidelijk dat in de wereld van de diamanten het gewicht ook niet alles is. Voor de kenners zijn er nog 3 zaken van belang:
- Zuiverheid: Volkomen zuivere diamanten zijn uiterst zeldzaam. Hoe minder onzuiverheden hoe waardevoller de steen is. Bij het slijpen wordt geprobeerd om insluitsels te verwijderen.
- Slijpvorm: Als een diamant perfect geslepen wordt, is dat te zien aan de manier waarop het licht wordt weerkaatst. Dit is mede afhankelijk van de vorm van de ruwe diamant.
- Kleur: Vrijwel alle diamanten zijn kleurloos. Door vermenging met een ander element zijn af en toe gekleurde diamanten ontstaan. Het meest waardevol zijn blauwe en roze sten
Plaats een reactie