We beginnen onze dag over het algemeen met een lekker ontbijtje. In ons kikkerlandje bestaat dat vaak uit een broodje met kaas, worst of hagelslag. We spoelen het lekker weg met een vers glas melk of koffie. Een Hollands ontbijtje is geniaal in zijn eenvoud. Maar hoe zit dat in andere landen? Wat staat er tijdens het ochtendritueel bij hen op het menu? Het antwoord op die vraag hebben we hieronder op een rijtje gezet.
Engeland
In Engeland houden ze wel van een stevig ontbijt. Dit ontbijt wordt ook wel the fry-up genoemd. Het bestaat over het algemeen uit gebakken eieren, bacon, worstjes, tomaten en witte bonen in tomatensaus. Het wordt gegeten met toast en boter. Men drinkt er melk, thee en koffie bij.
Mexico
Mexico staat bekend om de taco’s en tortilla’s. Ook tijdens het ontbijt liggen er tortilla’s op het bord. Men vult deze met een paar eieren, zwarte bonen en salsasaus. Soms wordt er ook rijst bij gegeten en ligt er een fris limoentje naast het bord om het ontbijt een opkikker te geven.
India
Het ontbijt in India bestaat uit een voedingsrijke dosa, een knapperige pannenkoek, gemaakt van rijst- en linzenmeel. Men doopt dit in vier verschillende chutney’s: tomaat, koriander, rode chili en kokosnoot. Vaak staat er een potje sambal naast het bord voor een spicy touch. Er wordt melk en kokoswater bij gedronken.
Noord-Amerika
De Amerikanen staan bekend om een ontbijt met cereal (ontbijtgranen, zoals cornflakes), pancakes en brownies. Ook eieren, pindakaas en jam horen bij een typisch Amerikaans ontbijt. Er staat altijd een pak melk op tafel en koffie is ook niet weg te denken. Voor de pancakes staat er altijd een fles maple syrup klaar om gebruikt te worden.
Rusland
Niet geheel onverwacht is een Russisch ontbijt een stevige start van de dag. De russen beginnen de dag met brood, jam, worst en eieren. Maar dat is niet alles. Er wordt vaak ook een warm gerecht bij geserveerd, zoals een gehaktbal of rijstepap. Russische pannenkoeken (bliny) staan ook vaak op tafel. Of ze het wegspoelen met vodka is de vraag, wel drinken ze er zeker zeer sterke koffie bij.
Indonesië
In Indonesië beginnen ze de dag vaak met nasi goreng (gebakken rijst). Dit gerecht wordt ook vaak tijdens de lunch en het avondeten gegeten, maar vaak zit er veel variatie in. Stukjes vlees, ei of vis, verschillende kruiden etc. Ook eet men er bubur ayam bij. Dat is rijstepap met stukjes kip. Er ligt ook vaak een gekookt eitje op het bord.
Marokko
in Marokko is brood de basis van het ontbijt. Het wordt over het algemeen zelf vers gebakken en met de handen gegeten. Men schept er ei mee op of doopt het in verse olijfolie. Ook baghrir (pannenkoekjes) worden er gegeten, overgoten met honing en boter. Een vers kopje muntthee maakt het Marokkaanse ontbijt helemaal af.
Plaats een reactie