Wat is moussaka nou eigenlijk? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is moussaka nou eigenlijk?

Moussaka. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar wat is moussaka nou eigenlijk? Is het een Grieks gerecht? Of komt het gerecht toch ergens compleet anders vandaan? We gingen voor je op onderzoek uit, kwamen achter bijzondere informatie en hebben een heerlijk recept voor je!

Moussaka, waar komt het vandaan?

Moussaka is één van van de traditionele gerechten uit de Griekse keuken. Tenminste. Dat is wat we met z’n allen denken. Maar eigenlijk komt Moussaka van oudsher terug in de Ottomaanse keuken. Onder andere de Turken, Roemenen, Arabieren en de Slavische landen hebben een moussaka. Natuurlijk wel net even op een andere manier geschreven. Het gerecht werd van oudsher koud gegeten, moussaka betekent namelijk fris.

Moussaka is toch Grieks?

Moussaka, zoals de meeste van ons het kennen, is ontwikkeld en bedacht door een Griekse chefkok. Zijn naam was Nikolaos Tselementes. Tselementes was voornamelijk thuis in de Franse keuken, maar wilde graag de Griekse en Franse keuken met elkaar combineren. Zo werd de moussaka, zoals wij deze vandaag de dag kennen, geboren. Uiteindelijk heb je gelijk, wanneer je zegt dat moussaka een Grieks gerecht is. Het is namelijk de vorm van Moussaka die we doorgaans eten en kennen.

Moussaka betekent fris

Moussaka, een heerlijk gerecht met aubergine en veel bechamelsaus. Toch? De naam moussaka betekent eigenlijk “fris”. In de Arabische wereld is moussaka een gekookte salade die koud gegeten wordt. De salade bestaat voornamelijk uit tomaten en aubergines. Daarnaast worden er, in andere landen, ook wel andere producten gebruikt als vervanging van de aubergine. Onder andere aardappel, wortel en courgette zijn erg populair.

Bekijk ook:
5 innovatieve foodtrends die je moet kennen in 2025

Nikolaos Tselementes

Nikolaos werd geboren in 1878 in een kleine Griekse plaats. Vandaag de dag wordt hij gezien als een van de meest invloedrijke personen binnen de Griekse moderne keuken. De Griek groeide uiteindelijk op in Athene en vertrok na een tijdje naar Wenen. Hier volgde hij een jaar lang lessen op het gebied van koken. Op zijn weg terug naar Griekenland werkte hij voor verschillende ambassades in Europa als kok. 

Uiteindelijk bracht Tselementes in 1930 een kookboek uit. Het eerste complete kookboek in het Grieks. Door de ruime ervaring met andere keukens in Europa en de rest van de wereld introduceerde Tselementes onder andere bechamelsaus, bouillabaisse en pirozhki in de Griekse keuken. Dingen die nu niet meer weg te denken zijn uit de Griekse keuken.

Wat is het verschil in al deze soorten moussaka?

Er zijn zoveel verschillende soorten moussaka. Ze worden allemaal net even op hun eigen manier, passend bij het land gemaakt. Zo is de Griekse moussaka dus warm en gelaagd, als ware het een soort lasagne, en zijn andere moussaka’s niet gelaagd of worden ze juist koud gegeten. Natuurlijk helpen we je graag een handje en zetten we met alle liefde een recept voor je op papier. Een heerlijke Griekse moussaka als avondeten vanavond? Wij hebben er zin in!

Bekijk ook:
Dit waren de prijzen van een biertje en een kop koffie in 2000

Wat is moussaka nou eigenlijk? 12

Griekse moussaka

De Griekse moussaka is de meest bekende vorm van moussaka. Voordat we je de bereiding van deze moussaka gaan uitleggen is het natuurlijk van belang om te weten wat we nodig hebben. De ingrediënten zijn samengesteld op basis van twee personen.

De ingrediënten:

  • 1 kleine aubergine
  • 200 gram gehakt
  • Klein blikje tomaten in eigen sap
  • Glas zoete rode wijn
  • Een halve ui
  • Geraspte kaas
  • 0,25 liter bechamelsaus
  • 1 aardappel
  • Olijfolie
  • Oregano
  • Zonnebloemolie
  • Paneermeel
  • peper, zout en een beetje kaneel

Alles in huis? Koken maar!

  1. Snij de aubergine in schijfjes. Bestrooi de schijfjes met zout en peper en bak deze in zonnebloemolie gaar. Snipper de ui en laat deze fruiten in olijfolie tot deze glazig is.
  2. Bak het gehakt los, in olijfolie, en voeg de ui toe. Vervolgens voeg je de tomaten in eigen sap toe, net als de wijn en oregano.
  3. Breng het geheel op smaak met. Gebruik hiervoor peper, zout en kaneel. Wanneer het op smaak is voeg je ook de paneermeel toe en laat je het twintig minuten pruttelen.
  4. Ondertussen kun je de aardappelen in plakjes snijden en bakken in olie.
  5. Neem een ovenschaal en leg de aardappelschijfjes onderop. Schep vervolgens de tomaten en gehakt op de aardappelschijfjes en wissel dit af met schijfjes aubergine. Alsof je een lasagne aan het maken bent.
  6. Wanneer dit gedaan is rest ons alleen nog de bechamelsaus en de geraspte kaas over de moussaka te doen. Doe dit alles in een voorverwarmde oven van 180 graden en laat de moussaka hier een uurtje in staan. Eet smakelijk!

Meer zoals dit? Lees dan ook:

Deel dit bericht
Read later
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.