Elke dag even lekker wakker worden met twee bakjes koffie, vervolgens op het werk ook heel de dag koffie, en de dag uiteraard even afsluiten met een lekker warm kopje koffie. Zo gaat de dag voor een groot deel van de Nederlanders onder ons. Maar waarom wordt er zoveel koffie gedronken? Is het verslavend? Of zit er meer achter?
Heeft koffie voordelen?
Elke dag wordt er ruim twee keer een olympisch zwembad aan koffie gedronken door Nederlanders. Ruim 44 miljoen kopjes koffie, omgerekend 5,5 milijoen liter per dag. Is dat wel gezond?
Volgens onderzoekers is regelmatig koffie drinken best gezond. Zo blijkt dat wanneer mensen drie of meer kopjes koffie per dag drinken, zij een verlaagd risico hebben om te overlijden aan bijvoorbeeld vaatziekten. Daarnaast zorgt koffie er ook voor dat je enige tijd alert en geconcentreerd kan blijven. De werkzame stof die hiervoor zorgt, cafeïne, is ook te vinden in cola, maar toch is koffie vele malen populairder. Waar komt dat toch door?
Wat is cafeïne?
We hebben dus vastgesteld dat zowel cola als koffie cafeïne bevatten. Cola bevat echter ongeveer 16mg cafeïne, terwijl filterkoffie ruim 80mg cafeïne bevat, vijf keer zoveel dus. Cafeïne heeft een opwekkende werking, maar is lang niet zo schadelijk als drugs met hetzelfde effect. De cafeïne zorgt ervoor dat het hormoon adenosine zijn werk niet meer kan doen. Adenosine is het hormoon dat slaperigheid veroorzaakt.
Hoeveel koffie is gezond?
Nu is het natuurlijk niet zo dat je gelijk liters koffie moet gaan drinken. Volgens het Nederlandse Voedingscentrum zou je niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag binnen moeten krijgen. Volgens hen zou je dus na 4-5 koppen koffie moeten stoppen. Dit heeft te maken met de bijwerking die cafeïne kan veroorzaken. Deze bijwerkingen zijn niet levensgevaarlijk, maar kunnen wel zeer vervelend zijn.
De bijwerkingen van cafeïne zijn onder andere:
- Rusteloosheid
- Hoofdpijn
- Beven
- Suizende oren
- Hartkloppingen
- En meer…
Waarom drinken we zoveel koffie?
Maar waarom drinken we nu zoveel koffie met zijn allen? Waarschijnlijk heeft dit te maken met een combinatie van populariteit en een beloningssysteem. Het wordt als ‘normaal' gezien om koffie te drinken wanneer je volwassen bent. Doe je dit niet, dan wordt er nog net niet gevraagd wat er mis met je is. Het beloningssysteem speelt echter ook een grote rol. Het alert worden, meer concentratie hebben, maar ook de blijdschap wordt verhoogd bij het drinken van een kop koffie.
Is koffie verslavend?
Hoewel het misschien lijkt alsof koffie verslavend is, is dit niet het geval. Veel mensen stoppen zonder moeite met koffie drinken wanneer zij last hebben van rusteloosheid. Minderen is natuurlijk ook een optie. Er kunnen wel ontwenningsverschijnselen optreden zoals hoofdpijn of geïrriteerdheid wanneer iemand abrupt stopt met koffie drinken, maar je krijgt geen onbeheersbare drang om een kop koffie te drinken zoals je bij het stoppen van sigaretten zou hebben.
Wie niet aan de koffie wil, maar wel de voordleen van cafeïne wil ervaren, kan ook andere cafeïnehoudende dranken drinken, cafeïnepillen of koffie vervangers proberen. Deze zouden volgens verschillende onderzoeken dezelfde voordelen hebben als koffie.
Hum
10 keer 16 is 80?
Beetje te veel koffie gedronken zeker
Hi Peter,
Bedankt voor je reactie!
Bij het schrijven had ik in eerste instantie verkeerde gegevens voor mij liggen, welke ik naderhand aangepast heb. De rekensom was ik echter even vergeten. Bij deze is het aangepast, bedankt!
Gelukkig lag het niet aan de koffie, ik vind het zelf verschrikkelijk smaken.