Waarom noemen we asperges het witte goud? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom noemen we asperges het witte goud?

Ze zijn al een tijdje te verkrijgen in de winkels. De asperges. Als je ze nog niet op hebt, moet je haast gaan maken, want voor je het weet is het seizoen voorbij. Traditioneel worden asperges vanaf de tweede donderdag in april tot eind juni (24 juni om precies te zijn) geoogst. 

Een redelijk korte periode dus. Daarna wordt de plant met rust gelaten zodat zij weer kan groeien voor het volgende jaar. Na de oogst groeit in de zomer het loof van de plant namelijk gewoon door. Hoe meer loof en hoe groener het loof is, hoe beter het is voor de plant. Door het groene loof worden voldoende suikers opgenomen en opgeslagen in de wortels. De suikers die in de wortels zijn opgeslagen, zorgen volgend jaar voor nieuwe stengels: de asperges.

Om de verschillen in kwaliteit aan te geven, zijn er verschillende klassen asperges. Voor de mooiste klasse kunnen prijzen oplopen tot 10 euro per kilo. Dat maakt asperges in vergelijking met andere groenten behoorlijk duur! Alsof je een bundeltje goud koopt. Dit komt doordat het gewas erg arbeidsintensief is. Elke stengel moet namelijk afzonderlijk in het veld worden opgespoord en daarna met de hand, en onder de grond, op de juiste lengte worden afgesneden.

Bekijk ook:
Trends in de taartwereld: Wat is in? En wat is uit?

Asperges in verschillende soorten, maten en kleuren

De twee meest bekende kleuren zijn witte asperges en groene asperges. Deze zijn overigens wel precies hetzelfde ras. Het verschil zit hem in het feit dat de witte volledig in het donker onder de grond groeit zodat deze niet groen kan worden. Beetje hetzelfde verhaal als bij broccoli en bloemkool.

Naast deze soorten kun je ook witte met een violetpaars kopje vinden of zelfs purperen asperges. Dat zijn de Korenaar asperges, dit zijn geen echte asperges, het zijn dunne gekweekte stengels uit de hyacint familie. De asperge komt in het wild vooral voor in de regio van de kust en langs rivieren. In Noordwest-Europa zijn witte het meest gebruikelijk, in landen als Italië groene.

De maten van het de witte asperges zijn verschillend, de dunne zijn 16-20 mm doorsnede, de gemiddelde asperge is 20-24 mm en de ‘koning onder de asperges' is 24mm doorsnede. Die dikke mooie stengels en kaarsrecht zijn het prijzigst natuurlijk. Je hebt ongeveer 500 gram voor een hoofdgerecht en 250 gram als voorgerecht nodig.

De bereiding van asperges

Asperges moeten voor het bereiden dun geschild te worden. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. Niet aan te raden.

Bekijk ook:
Goedkoper boodschappen doen: deze 5 sites helpen besparen

Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Dit kan in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan volstaat ook.

En dan. Hoe ga je het verder serveren? De meest traditionele wijze is met ham en een gekookt ei en gesmolten roomboter.

Hoe weet je of asperges vers zijn

  • controleer de volgende punten om te controleren of de asperges echt lekker vers zijn:
  • ze moeten een glanzende stengel hebben,
  • ze moeten een piepend geluid maken wanneer de stengels tegen elkaar worden gewreven,
  • het snijvlak onderaan de stengel mag niet is ingedroogd zijn,

Overigens kunnen asperges worden ingevroren. Voor ze in een diepvrieszakje de vriezer in gaan, moeten je ze wel even schillen. Ze kunnen op deze manier 4 tot 6 maanden worden bewaard. Om ze daarna te gebruiken hoeven ze niet te worden ontdooid.

Bekijk ook:

2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.