Waarom koffie wellicht onbetaalbaar zal worden 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom koffie wellicht onbetaalbaar zal worden

Vanochtend ook zo genoten van je kopje koffie? Uiteraard moet je er niet aan denken dat koffie onbetaalbaar zou worden. Zonder er bij na te denken waar het eigenlijk vandaan komt en wat ervoor komt kijken om de koffie bij ons thuis te krijgen, drinkt de gemiddelde Nederlander ongeveer 150 liter koffie per jaar.

Daarmee komen we beslist niet in de hogere regionen van de ranglijst van koffiedrinkers, Zowel in als buiten Europa is koffie immers een van de meest populaire dranken ter wereld. Hoe is dat eigenlijk zo ontstaan?

De geschiedenis van koffie

Al in de 11e eeuw werd in Ethiopië ontdekt dat je van de vruchten van de koffieplant een bijzondere drank kon maken als je de ‘bonen’ eerst brandde. Het drinken van koffie verspreidde zich over het Midden-Oosten en werd populair maar ook exclusief. Er werden ook in andere landen koffieplantages geplant en koffie werd al gauw een Arabisch product genoemd.

In de 17e eeuw werd koffie ook naar Europa geëxporteerd. Net zoals voor thee gold, was de koffie erg duur en alleen voorbehouden aan de welgestelden. Hoewel men in het Midden-Oosten het monopolie van koffie graag wilde behouden, lukte dat niet. In de 18e eeuw werd overal geprobeerd om koffie aan te planten. Soms zonder veel succes want de koffieplant is gevoelig voor zon en voldoende regen.

Bekijk ook:
Dit waren de prijzen van een biertje en een kop koffie in 2000

Een van de meest succesvolle gebieden voor koffie werd Brazilië. In bergachtige streken wordt koffie verbouwd die qua smaak probleemloos kan concurreren met koffie van de oorspronkelijke plantages. Ook op diverse andere plaatsen lukte het om goede koffiebonen te produceren.

Waarom koffie wellicht onbetaalbaar zal worden 13

Hoe ziet de toekomst eruit?

Koffie is een plant die relatief weinig verzorging nodig heeft als de omstandigheden maar goed zijn. De gevolgen van de klimaatverandering gaan echter beslist niet voorbij aan de koffieoogsten. Reeds op dit moment zijn er plantages die geen of veel minder koffie kunnen oogsten dan in het verleden het geval was.

Experts verwachten dat binnen 30 jaar maar liefst 50% van alle gebieden waar nu koffie wordt verbouwd daar niet meer geschikt voor zijn. Daarna is het afwachten hoe het met het milieu is gesteld.

De problemen in de koffieteelt

Voor de koffieplanten zijn er twee grote problemen in de gebieden waar ze momenteel worden verbouwd.

Door de wereldwijde veranderingen is de regelval op veel plaatsen minder betrouwbaar geworden en koffieplanten moeten voldoende water hebben om te kunnen groeien en bloeien. Het aanvoeren van water om de regen te compenseren is een dure zaak en het is duidelijk dat ook dit ingrijpen in de natuur niet zonder risico is.

Bekijk ook:
Trends in de taartwereld: Wat is in? En wat is uit?

Verder heeft de koffieplant wel veel licht nodig, maar staat die liever niet in de volle zon. Denk maar eens aan sommige van je kamerplanten die een zonnescherm nodig hebben als de zon te heet wordt. Datzelfde probleem speelt nu op een groot aantal koffieplantages, er is te veel zon en die moet worden getemperd om de koffie te beschermen.

De oplossing die men heeft bedacht is dat ook hier zonneschermen moeten komen. Dat zou mogelijk zijn met flinke bomen die goed tegen de zon kunnen en de koffieplanten beschutting bieden. Ook daar hangt een flink prijskaartje aan. Het zal dus waarschijnlijk geen 30 jaar meer duren voordat jouw kopje koffie weer exclusief en veel duurder zal worden.

In het filmpje hieronder kun je het hele proces bekijken.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.