Het nieuwe jaar is praktisch een maand oud. Dat betekent dat normaal gesproken een groot aantal goede voornemens niet helemaal of helemaal niet is gelukt. Vooral stoppen met roken, afvallen en minder (alcohol) drinken wordt vaak op de agenda gezet. Ondanks het feit dat iedereen weet dat slechte gewoonten een bedreiging zijn voor je gezondheid, lukt het vaak niet om voldoende motivatie op te brengen om anders te leven en vervallen de meeste mensen weer in het oude ‘ritme’. Wat afvallen betreft is er dan nog een ander effect. Het is immers niet de bedoeling om gewicht te blijven verliezen. Als je streefgewicht is bereikt, kan je ander eetpatroon beginnen. En juist daar gaat het weer vaak mis.
Er is geen enkel wonderdieet
Als je de reclame mag geloven, wordt er om de haverklap een nieuw dieet ontdekt, waardoor het afvallen simpel wordt. Populair in dit soort nieuwe diëten is vaak de bewering dat je gewoon kunt blijven eten zoals je gewend was. Dat is uiteraard niet mogelijk omdat je anders nu niet op zoek zou zijn naar een methode om extra kilo’s kwijt te raken. Afvallen lukt alleen door minder calorieën tot je te nemen dan je gebruikt. Veel diëten zijn er dan ook op gebaseerd om bepaalde calorierijke voedingsmiddelen te vervangen door caloriearme producten. Een dergelijk dieet gaat na een tijdje vervelen en er bestaat een risico dat je niet voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je je doel hebt bereikt en weer in je normale eetpatroon vervalt, zitten de kilo’s er vaak zo weer op. Dat is de frustratie die veel mensen met grote regelmaat meemaken.
Is intermittent fasting geheel anders dan andere diëten?
Nee, ook intermittent fasting is beslist geen wondermiddel waarbij de kilo’s als sneeuw voor de zon afvliegen. Ook is het beslist niet eenvoudiger om vol te houden. Het vasten is ook niet geschikt voor iedereen.
Intermittent fasting is er net als andere manieren van afvallen op gebaseerd dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je gebruikt. Je gaat dus minder eten dan je gewend was. Dat kan op diverse manieren:
- Alleen eten gedurende een bepaalde periode van een dag.
- Vasten gedurende 1 of 2 dagen in de week.
- Gedurende een langere periode overdag vasten (Ramadan). Voor alle duidelijkheid, de Ramadan is oorspronkelijk niet bedoeld als een dieet.
Als het je lukt om te vasten op een van de hierboven genoemde wijzen, zal je afvallen. Daarbij is het de voorwaarde dat je ook in totaliteit minder eet. Als je voor deze methode kiest en je meteen gaat volstoppen na een periode van vasten, gaat afvallen niet lukken. Wees eerlijk voor jezelf.
Waarom dan intermittent fasting?
Als het ‘gewoon’ neerkomt om minder eten, waarom zou je dan voor deze methode kiezen om af te vallen?
Er zijn verschillende theorieën die overigens niet wetenschappelijk zijn onderbouwd:
- Door minder, maar wel gezond te blijven eten, is het risico dat je niet genoeg gezonde voedingsmiddelen binnenkrijgt veel geringer.
- Omdat je niet beperkt wordt in de keuze van voedingsmiddelen is de kans op ‘verveling’ minder groot
- Je gaat je beter voelen en dat laatste effect is zeer bijzonder.
Waarom vinden experts intermittent fasting gezond?
De wetenschap kan sommige effecten niet verklaren maar wel constateren. Als een zoogdier zich ziek voelt, eet het niet en neemt het rust. Aan de bloedwaarden van een mens kunnen medici zien dat er ook in een menselijk lichaam veranderingen plaatsvinden als er een tijdje wordt gevast. Het lichaam wapent zich als het ware tegen slechtere tijden. Afvalstoffen worden sneller verwijderd en dat geldt ook voor zwakkere cellen. Hierdoor voel jij je beter en energieker.
Waarschuwing: Begin nooit zomaar met vasten zonder overleg met je huisarts of andere medische specialist.
Bekijk ook:
Intermittent fasting helpt bij mij echt super goed. Ik moet zeggen dat ik wel het 16:8 dieet volg. Het week niet heel erg af van mijn normale eetpatroon, maar geeft me wel die extra boost.