Is geitenmelk beter dan koemelk? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Is geitenmelk beter dan koemelk?

Bij het drinken van melk wordt er vaak gedacht aan koemelk, maar een goed alternatief voor koemelk, is geitenmelk. In niet-westerse landen wordt geitenmelk bijvoorbeeld al veel gedronken. Daar zijn de geiten namelijk de voornaamste bron van melk. Maar is er eigenlijk een verschil tussen geitenmelk en koemelk?

Vetzuren

Uit onderzoek is gebleken dat geitenmelk meer korte vetzuren bevat dan koemelk. Korte vetzuren zijn gemakkelijker door de darmen op te nemen. Deze worden via het bloed gelijk doorgegeven naar de lever. Hier worden de korte vetzuren gelijk verwerkt en niet opgenomen in het vetweefsel.

Lange vetzuren daarentegen kunnen niet direct via het bloed verwerkt worden. Deze vetzuren werken cholesterol verhogend, omdat ze in cholesterol worden verpakt. Geitenmelk bevat een hoger percentage van vetzuren die een niet cholesterol verhogend effect hebben dan koemelk.

Eiwitten

Beide melksoorten hebben geen significant verschil wat betreft het eiwitprofiel. De verdeling van het soort eiwitten verschillen echter wel van elkaar. Zo is te zien dat eiwitten in geitenmelk minder as1-caseïne bevat dan koemelk.

De concentratie van dit specifieke eiwit, dat gezien kan worden als allergeen, is lager dan in koemelk. Ondanks dit verschil is geitenmelk geen alternatief in geval van vastgestelde koemelkallergie.

Koolhydraten

Naast vetzuren en eiwitten bestaat geitenmelk ook uit koolhydraten. Kindjes in de groei hebben extra energie nodig en halen dit onder andere uit koolhydraten. In geitenmelk zit minder lactose dan in koemelk.

Bekijk ook:
8 bizarre tradities met Kerstmis

Als je lichtelijk gevoelig bent voor lactose, zou je dus eens geitenmelk kunnen proberen. Bij lactose-intolerantie is geitenmelk echter geen alternatief, want er zit wel lactose in.

Vitamines en mineralen

Van nature is geitenmelk rijk aan vitamine A, B2 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling. Verse geitenmelk bevat meer soorten mineralen dan koemelk. Mineralen worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten daarom via de voeding het lichaam in komen.

Verse geitenmelk bevat meer calcium, fosfor, kalium, zink en selenium dan andere melksoorten. Dit zijn allerlei mineralen die op hun eigen manier goed zijn voor het lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld belangrijk voor het bloed en ze spelen een rol bij de botvorming.

Geitenmelk als basis voor opvolgmelk en peutermelk

Geitenmelk is een goede basis voor babyvoeding. De flesvoeding moet voldoen aan een wettelijk verplichte hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, vitamines en mineralen. Ongeacht of je flesvoeding op basis van koemelk of geitenmelk kiest, je kindje krijgt altijd de voedingsstoffen (bijvoorbeeld ijzer, calcium) die nodig zijn voor een goede ontwikkeling. Ook Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk wordt verrijkt met de mineralen, koolhydraten en vitamines die jouw kindje nodig heeft om goed te groeien.

Bekijk ook:
Onderzoek wijst uit: elk broodje knakworst kost je 35 minuten van je leven

Als je bang bent voor een sterke geur en smaak dan hoeft dat niet. Kabrita heeft een verrassend aangename geur en smaak. Het snelle productieproces van de verse geitenmelk zorgt voor een frisse en milde smaak, die vergelijkbaar is met de smaak van flesvoedingen op basis van koemelk.

Kabrita geitenmelk baby voeding is een Nederlands product. Kabrita combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding van geitenmelk die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert.

Is geitenmelk een alternatief bij een vastgestelde koemelkallergie?

Als er sprake is van een medische vastgestelde koemelkallergie, dan is geitenmelk geen geschikt alternatief omdat een grote kans bestaat op een allergische reactie.

Een medische vastgestelde koemelkallergie komt echter relatief weinig voor (2 tot 3% van de kinderen onder 6 jaar). Er bestaat een grotere groep die niet allergisch is, maar het toch niet goed doet op koemelk. Deze groep kan koemelk intolerant genoemd worden en heeft vaak klachten als krampjes, verstopping, milde eczeem, etc. Deze groep kan wel degelijk baat hebben bij een overstap naar geitenmelk.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.