Laten we maar duidelijk zijn, honger komt in ons land eigenlijk niet meer voor. Wellicht heb je van je ouders of grootouders wel eens een vinnige opmerking gekregen dat je niet eens weet wat honger is. Dat is iets om blij mee te zijn, maar hoe zit het dan met dat knagende gevoel dat je beslist af en toe ervaart als je een tijdje niet hebt gegeten. In ons land kan je dat beter ‘trek hebben’ noemen maar het principe is gelijk aan honger krijgen. In het lichaam worden signalen verstuurd die jou moeten aansporen het juiste te doen: eten of juist stoppen met eten.
Hormonen vertellen ons wat te doen
Bijna ons hele leven wordt bepaald door hormonen, we vallen er door on slaap en worden er wakker mee. Zelfs ons liefdesleven is afhankelijk van welke stofjes in onze hersenen terechtkomen. Gelukkig snapt de wetenschap nog niet hoe het precies werkt, maar ook de honger die je voelt, wordt veroorzaakt door een hormoon.
In onze maag kan ghreline worden aangemaakt. Dat is het ‘hongerhormoon’ dat duidelijk maakt dat een hapje er wel in zou gaan of je echt kan kwellen als er geen eten beschikbaar is. In de darmen wordt een ander hormoon aangemaakt. PYY. Als je genoeg binnen hebt gekregen, zorgt dit verzadigingshormoon er voor dat je stopt met eten omdat je verzadigd bent.
Waarom krijg je weer zo snel trek na fastfood?
Wellicht ken je het verschijnsel wel: je hebt echt trek. Toch valt het niet mee om die hamburger en het portie friet naar binnen te werken. Je zit echt even helemaal vol en moet zelfs niet meer aan een ijsje denken. Maar het duurt maar een uurtje of zo en dan heb je spijt dat je geen ijsje hebt genomen. Eigenlijk heb je alweer trek. Hoe zit het daarmee?
Het is eigenlijk simpel. Fastfood wordt snel in je spijsverteringssysteem opgenomen en kost weinig verwerkingstijd. Er komt dus snel een flinke hoeveel PYY in je bloed waardoor je je verzadigd voelt. Maar dat duurt niet lang en voordat je het weet wordt er weer ghreline aangemaakt. Het belangrijkste wat in fastfood ontbreekt zijn de vezels. Deze zitten in groenten, fruit en graan. Het spijsverteringssysteem moet flink aan de slag als je voldoende vezels het binnengekregen en blijft PYY aanmaken. Daardoor hou je langer een verzadigd gevoel als je een maaltijd met voldoende vezels eet.
Je vetweefsel spreekt je toe
Ieder mens heeft vetweefsel al heeft de een meer dan de ander. Het is bedoeld als een reserve voor mindere tijden. Toch zijn vetcellen niet zo passief als vroeger wel eens werd gedacht. Ook de vetcellen kunnen een hormoon aanmaken: leptine. Deze stof geeft een signaal dat er wel gestopt kan worden met eten. Echter beginnen de vetcellen pas deze stof aan te maken als je minstens 20 minuten aan het eten bent. Het is dus belangrijk om langzaam te eten om de leptine het werk te laten doen. Leg gerust af en toe je bestek neer en wacht een paar minuten voordat je weer begint. Je zal sneller verzadigd zijn met minder te eten.
Slaap je slank
Helaas is het niet zo eenvoudig, door voldoende te slapen word je niet automatisch slank. Het omgekeerde is echter wel het geval. Als je minder dan 5 uur slaapt in de nacht, raakt je hormoonhuishouding ontregeld. Het percentage ghreline in je bloed neemt snel toe, terwijl de verzadigingshormonen afnemen. Het gevolg is dat je het gevoel hebt dat je uitgehongerd bent geraakt. Als je dat dan ook nog oplost door snel fastfood naar binnen te werken, kan je snel wat extra pondjes gewicht verwachten.
Plaats een reactie