Het nieuwste nepvlees is gemaakt van… lucht! 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Het nieuwste nepvlees is gemaakt van… lucht!

Eerst was er vlees gemaakt van planten, maar nu is er ook vlees gemaakt van lucht. En daarmee boort het baanbrekende bedrijf Air Protein een nieuw segment aan in de categorie vleesloos vlees.

De startup uit de San Francisco Bay Area is er op futuristische wijze in geslaagd om een vleesvervangend poeder te maken uit lucht. Dit poeder kan de basis zijn van verschillende vleesproducten zoals kip, rundvlees en hamburgers. Eerder deze week onthulde het bedrijf de eerste prototypes van het ‘luchtgebaseerde’ vlees, dat er best wel lekker uitziet …

Lucht wordt voedsel

Voor het nieuwste vleesalternatief baseerde Air Protein zich op een idee van NASA uit de jaren ’60, toen wetenschappers een manier zochten om astronauten in de ruimte te voeden door de CO2 die ze uitademden om te zetten in voedingsstoffen. De basis van het poeder van Air Protein bestaat dan ook enkel uit elementen die we in de lucht terugvinden, zoals koolstofdioxide, zuurstof en stikstof.

In grote gistingtanks worden deze bestanddelen vermengd met water en voedingsstoffen. Vervolgens worden, met behulp van hernieuwbare energie en een probiotisch productieproces (fermentatie), de elementen omgezet in een eiwit. Het buitengewone aan dit eiwit is dat het de 9 essentiële aminozuren bevat, waardoor het poeder het aminozuurprofiel heeft van écht vlees. Daarenboven is het verrijkt met vitamines, waaronder vitamine B12, wat voor vele vegetariërs en veganisten moeilijk uit hun voeding te halen valt.

Bekijk ook:
Is kweekvlees het vlees van de toekomst?

Kleinere ecologische voetafdruk

Het bedrijf beweert met dit vleesvervangend poeder een oplossing te kunnen bieden voor de nadelen van de traditionele landbouw. Het produceren van het eiwit is een kwestie van een paar uren i.p.v. een paar maanden en is onafhankelijk van weer of seizoenen, het kan zelfs groeien in het donker. Voor de productie ervan is slechts een klein deel van het land vereist dat nu nodig is voor de traditionele landbouw. Deze efficiëntere manier van landbouw zal meer ruimte vrijmaken voor natuur, wat het plantenleven en de dierenpopulatie – die nu onder druk staan – ten goede zal komen. En daarmee maakt dit product een grote kans om de ecologische voetafdruk van voedsel drastisch te verminderen.

Nog niet meteen verkrijgbaar

Het poeder kan worden gebruikt in verschillende voedingsmiddelen, gaande van vleesalternatieven tot met eiwit verrijkte pasta’s en granen, voedingsrepen en eiwitshakes. Het is de ambitie van Air Protein om het product wereldwijd te gaan uitbouwen. Het zal echter nog een tijdje duren vooraleer het product in de rekken komt, want het bedrijf is nu bezig om hun technologie om te zetten in echte consumentenproducten. Wanneer dat zal zijn, is momenteel nog niet duidelijk.

Of dit product de toegewijde vleeseter zal overtuigen om hoofdzakelijk plantaardig te gaan eten is op zijn minst twijfelachtig te noemen. Maar dat het een antwoord kan bieden op meerdere problemen die onze planeet vandaag de dag bedreigen staat onherroepelijk vast.

Bekijk ook:
Minder vlees eten: waarom je dat wel of niet moet doen

Op welke manier deze technologie onze toekomst enorm zou kunnen veranderen vertelt Dr. Lisa Dyson, CEO van Air Protein, in volgende inspirerende TED-talk:

2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.