Erwtensoep hoe gezond is het eigenlijk
Saved Read later
Deel dit bericht

Erwtensoep, hoe gezond is het eigenlijk?

De afgelopen week heb je vast een keer erwtensoep gegeten, want dat is een topgerecht als het koud is in Nederland. Overigens zijn we beslist niet de enige Europeanen die een gerecht hebben dat bijna uitsluitend uit erwten bestaat. Vanuit het hoge noorden tot in het diepe zuiden zijn erwten populair en dat is niet zonder reden. Erwtensoep is namelijk supergezond!

Hoe lang moet erwtensoep koken?

Een gerecht als erwtensoep maken kost wat tijd, want voor de erwten goed op smaak zijn, ben je al gauw een flink deel van de dag bezig. Toch is het verstandiger om zelf erwtensoep te maken dan een blik open te maken. Bovendien kan je als je begint met het maken van een stevige erwtensoep ook meteen een flinke pan maken. Opgewarmde erwtensoep is wellicht nog lekkerder dan de verse porties en je kan het ook probleemloos invriezen voor later. Hoe lang je erwtensoep moet koken, hangt vooral af van je eigen smaak. Een uurtje of 3 kan al voldoende zijn, maar wil je een echte smaakvolle, dikke erwtensoep, dan kun je die gerust een uurtje of 7 op het vuur zetten.

Wat maakt erwtensoep nu zo gezond?

Het zal je niet verbazen dat het de spliterwten zijn die er voor zorgen dat de soep zo gezond is. Erwten behoren tot de peulvruchten. Ze bevatten veel eiwitten, maar daarbij ook een hoop vezels. Die vezels zorgen ervoor dat je darmen een flinke boost krijgen want vezels bevorderen allerlei activiteiten en daardoor krijgen de bacteriën het ook naar hun zin. Een andere voordeel van erwten is dat deze een lage glycemische index hebben. Dat houdt in dat de koolhydraten in erwten relatief langzaam in het bloed worden opgenomen.

Dat is goed voor je lijf, omdat de energie op een goede manier kan worden verwerkt. Verder gebruiken we vaak ook nog een aantal typische wintergroenten in de erwtensoep. Prei, knolselderij, winterpenen en laurier hebben als overeenkomst dat ze veel vezels en goede voedingsstoffen bevatten en nauwelijks calorieën, dat is een prettig idee als je op dieet bent.

Bekijk ook:
Hoe is patat ontstaan en nog meer leuke weetjes over patat

Hoe zit het met het vlees?

In een goede erwtensoep zit ook veel van het varken. Dat kan spek zijn maar je kan ook kiezen voor karbonaadjes of schenkel. Vlees heeft een slechte naam gekregen maar het bevat ook veel voedingsstoffen die je echt nodig hebt, vooral in de winter. Vlees van een varken levert je onder andere veel eiwitten, maar ook een flink aantal B-Vitamines en niet te vergeten ijzer. In de winter kan je dat allemaal goed gebruiken. Uiteraard is het vlees ook vooral bedoeld voor de extra smaak van de soep. Ga voor een redelijke hoeveelheid, maar overdrijf niet. Wil je ook rookworst in de erwtensoep hebben, dan is een exemplaar van de slager een beter idee dan eentje uit de supermarkt.

Erwtensoep gezond

Wat extra weetjes

  • Een van de dingen die je moet beperken in je erwtensoep is zout. Zout krijgen we normaal gesproken al genoeg binnen via andere voedingsmiddelen. Ga derhalve voor een kleine hoeveelheid bij het maken. Wie nog een snufje extra wil kan dat eventueel aan tafel nog doen.
  • Roggebrood met katenspek hoort echt bij een lekker bord erwtensoep en ook hiervan krijg je goede vezels en veel andere goede voedingsstoffen. Het spek kan je ook vervangen door bijvoorbeeld achterham.
  • Een verder voordeel van erwtensoep is dat we dat graag goed warm eten. Daardoor nemen we voldoende tijd voor de maaltijd. Gelet op de hoeveelheid water in de erwtensoep vult deze behoorlijk. Daardoor heb je komende uren even geen trek meer. Dat is dubbel positief omdat je immers gezond hebt gegeten.

En soep in blik?

Misschien vind je erwtensoep uit blik ook wel lekker. In het algemeen zit daar veel minder groente in en ook het vlees is vaak meer bewerkt om het houdbaar te maken. Om de smaak te versterken zit er nog steeds flink wat suiker en zout in alsmede andere smaakversterkers. De hoeveelheid verzadigd vet in erwtensoep in blik is beduidend hoger dan in zelfgemaakte snert. Af en toe is een blik niet zo’n probleem, maar de huisgemaakte soep is lekkerder en gezonder.

Inspiratie opdoen? In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je een echte Hollandse erwtensoep maakt.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.