Handige weetjes voor het maken van je eigen likeur 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Handige weetjes voor het maken van je eigen likeur

Een likeur is een alcoholisch drankje. Dit alcoholische drankje wordt op smaak gebracht met noten, bloemen, specerijen, kruiden, slagroom of fruit en wordt vervolgens gebotteld met suikers. Elk land heeft zo zijn reglement over de samenstelling van likeur. Hierbij gaat het om de vaste stoffen, suikers en hoeveelheid alcohol. Je hebt likeuren met een hoog alcoholpercentage. Denk bijvoorbeeld aan de Chartreuse met een alcoholpercentage van 71%. Cordial wordt meestal gebruikt voor Amerikaanse drankjes. Crème wordt gebruikt voor de likeuren met meer suikers. Ook heb je de likorettes. Deze drankjes lijken op likeuren, maar hebben een lager alcoholpercentage. Vandaar dat likorettes in de supermarkt verkocht mogen worden en likeuren alleen in de slijterij.

Geschiedenis van de likeur

Oorspronkelijk zijn likeuren niet zoet en werden ze beschouwd als geneeskrachtige elixers. In de Middeleeuwen lieten Italiaanse monniken al diverse kruiden op alcohol trekken. De oliën van gedroogde kruiden en planten losten erin op. Het schijnt dat de naam likeur afkomstig is van het Italiaans woord liquefare. Dit betekent vloeibaar maken. In latere eeuwen werd de likeur gebruikt om te toosten op gesloten verdragen. In Frankrijk werd het gebruikt als een smakelijk aperitief.

De mogelijkheden hoe vruchten distillaat wordt gemaakt

Vruchten distillaat kan op drie verschillende manieren geproduceerd worden. Het kan worden verkregen van vruchtenwijn. Sommige soorten fruit hebben genoeg suiker voor distillatie. Dat betekent, nadat de suikers door middel van vergisten zijn omgezet in 10 tot 15% alcohol. Ook is het mogelijk door fruit te laten trekken op alcohol. Dit noemt men maceren en de vrucht wordt gemengd met alcohol. De alcohol zorgt ervoor dat oliën en aroma’s uit de vrucht in de vloeistof komen. Dit vloeibare resultaat noemt men tinctuur. Een andere mogelijkheid om vruchten distillaat te produceren is een combinatie van de net genoemde twee methoden. Dit levert de beste likeur op. De vruchten worden getrokken in de alcohol en hierna worden de vloeistoffen gedistilleerd onder vacuüm.

Bekijk ook:
5 innovatieve foodtrends die je moet kennen in 2025

Interesse om zelf likeur te maken?

Zelf likeur thuis maken wordt meestal gedaan met een koude extractie. Voor een hete extractie heb je namelijk speciale vaardigheden en apparatuur nodig. Wil je een echt fijne likeur hebben, dan moet je naar een ambachtelijke destilleerderij gaan. Ze zijn nog te vinden in Nederland en België, zoals Rubbens, Filliers, De IJsvogel, Leukenheid, Rutte, Zuidam en Van Wees. Echter kan het zelf maken van likeur interessante leuke resultaten opleveren. Het is heel eenvoudig om te doen.

De stappen om zelf een likeur te maken in huis

Begin met het kiezen van een fles sterke drank. Begin je net met zelf likeur maken, dan kies je voor een neutrale kleurloze drank zoals brandewijn, rum of wodka. Giet het in een afsluitbare fles, halfvol. Doe er vervolgens schoongemaakte noten of fruit in en laat het een aantal weken trekken. Vervolgens filter je het met een kaasdoek en laat de vloeistof een aantal maanden staan. Zo gaan de vaste stoffen als een bezinksel op de bodem liggen. Giet de likeur in een fles en voeg suikersiroop naar smaak toe. Als je net begint kun je het beste de volgende verhoudingen aanhouden: 2-4 delen fruit, 2 delen sterke drank en 1 deel suikersiroop. Dit geeft je een likeur van rond de 30% alcohol.

Hoe lang laat je de likeur trekken?

Het is verstandig om het resultaat dagelijks te controleren en de vloeistof te schudden. Het is zo hoe groter het percentage alcohol is, hoe sneller de extractie is. Zet je de fles in een koude omgeving, dan vertraagt het proces. Het kan geen kwaad om het product langer te laten trekken dan nodig is. Wil je een snellere extractie hebben, dan zorg je voor een verkleining van je basisproducten, oftewel het vergroten van het oppervlak. Fruit met een harde schil, zoals vijgen of ananas, snijd je in stukjes. Zaden en noten hak je. Je doet er verstandig aan om fruit schoon te borstelen. Dit is verstandig om te doen om eventuele pesticiden weg te wassen.

Bekijk ook:
Trends in de taartwereld: Wat is in? En wat is uit?

Zelf je eigen suikersiroop maken

Kristalsuiker lost langzaam op en zakt naar de bodem. Handiger is om suikersiroop te maken. Het enige wat je hoeft te doen is 500 gram suiker met een kopje water (200 tot 250 ml) en citroensap (10 ml) te koken op laag vuur. Laat het 20 minuten zachtjes koken en koel het vervolgens af. Het sap van de citroen zorgt ervoor dat de suikers worden omgezet in invertsuiker. Deze suikerstroop zal tijdens het bewaren dan minder snel kristalliseren.

Hoe lang kun je zelfgemaakte likeur bewaren?

Omdat een likeur een hoog percentage aan alcohol heeft, is het mogelijk om het jaren te bewaren. Heb je te maken met crème de cassis, dan heeft dit normaal gesproken een lager alcoholpercentage en daardoor is het minder lang houdbaar. Likeuren met room zijn in de praktijk minder lang houdbaar en deze kun je het beste na het openen gekoeld bewaren.

Bekijk hier de mogelijkheden om je eigen likeur te maken.

2.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.