Net als alle andere zaken in het leven, is ook wijn onderhevig aan trends. Vaak keren de trends weer terug en soms zijn het hele nieuwe trends. Soms probeert iemand in de wijnwereld een trend in te zetten, denk aan de blauwe wijn van een paar jaar geleden, maar faalt die poging. Dat laatste is misschien maar beter ook.
Snel drinken
In 2020 zien we dat op veel gebieden de trend van de afgelopen jaren doorzet. Zo willen mensen het liefst wijn kopen die ze gelijk kunnen drinken. Zo af en toe een wijn kopen die best nog wel even een paar jaar weggelegd mag worden om beter te worden doen we nog steeds, maar ready-to-drink is hot. Wellicht dat die trend ook meer te maken heeft met gemak en het steeds sneller wordende leven dat mensen leiden. Het is ook niet gek. We willen na het werk gewoon een wijntje opentrekken en bij een borrel of verjaardag met een gerust hart verschillende wijnen kunnen schenken zonder bang te zijn ‘die ene oude wijn’ te verpesten.
Gezondheid en wijn
We letten steeds meer op de gezondheid en dat doen we ook met wijn. De markt voor alcoholvrije wijnen groeit gestaag en er komen ook steeds betere exemplaren op de markt. Let overigens wel op het verschil tussen alcoholvrij en 0.0%. Bij 0.0% zit echt geen alcohol, terwijl in alcoholvrij wettelijk gezien nog altijd een heel klein beetje alcohol mag zitten. Denk daarbij aan 0,2 tot 0,5 procent alcohol.
Outside the box
Onbekend is hip. In 2020 gaan we steeds vaker voor die onbekende druif en niet voor de veilige Sauvignon Blanc, Merlot, Chardonnay en Cabernet Sauvignon. Met ruim vijfduizend druivenrassen in de wereld is er keuze genoeg en zijn we met z’n allen nog lang niet uitgeproefd. Alleen Italië kent al honderden eigen, minder bekende, druivenrassen.
Zonnestralen
Zodra de zonnestralen door de wolken komen is het tijd voor rosé wijn. Nu moet ik in alle eerlijkheid zeggen dat rosé altijd kan, maar de zon blijft voor veel mensen een voorwaarde. Al jaren is rosé bezig met een opmars en die zet ook in 2020 door. De kwaliteit wordt beter en het aanbod is fantastisch.
Bij die zomerse zonnestralen schakelen veel mensen van rode naar witte wijn, maar er zijn ook rode wijnen die heel goed licht gekoeld gedronken kunnen worden. Perfect dus voor bij de barbecue. Denk bijvoorbeeld aan wijnen van Pinot Noir, Gamay of niet op hout gerijpte wijnen van Garnacha.
Plaats een reactie