Elk land heeft zijn eigen specialiteiten en unieke gerechten. Ken jij die van Nederland eigenlijk wel? De Nederlandse keuken is voornamelijk gebaseerd op een landbouw en veeteeltverleden. Daarom eten we allemaal natuurlijk aardappels met wat groente en vlees erbij. Check hier hoe Hollands jij nou echt bent!
Bitterballen
Bitterballen is dus echt een typisch Nederlands gerecht! Voor ons heel normaal, de bitterballen horen bij een patatdag, een uitje naar de bowlingbaan, in de snackbar of bij een avondje in de kroeg. Deze mini-kroketten zijn ook nog eens goed in de smaak gevallen bij andere landen. Er zijn al vele pogingen gedaan om de Nederlandse bitterbal na te maken. De Alpenbälle in Duitsland en Oostenrijk, of de Spaanse croquettas.. het zijn goede pogingen, maar écht hetzelfde zijn ze niet.
Erwtensoep
Net als de erwtensoep is de Elfstedentocht ook typisch Nederlands… en ze gaat het beste samen met elkaar! Helaas kunnen we al jaren niet meer zo goed schaatsen op natuurijs en wordt zit zo’n tocht er voorlopig niet in, dus houden we het maar bij erwtensoep. Erwtensoep is een heerlijk Hollands gerecht, het liefste met rookworst erbij. Toch kun je het ook in andere landen bestellen, dus als jij ver weg bent, ergens in Indonesië afgedwaald, kun je gerust een erwtensoepje nemen.
Pannenkoeken
Huh? Maar in Amerika ontbijten ze toch met pancakes. Klopt! Met Pancakes inderdaad, dat zijn kleine en dikke varianten, het wordt anders gezien dan een pannenkoek. Eigenlijk heeft alleen Nederland flinterdunne pannenkoeken, en is dat echt een traditie van ons. Wel is er gehoord van ons recept, en zijn ze in Canada ook in opmars. Daar worden ze voornamelijk als ontbijt gegeten.
Stroopwafels
Stroopwafels, voor ons een standaard koekje bij de koffie. Maar zo standaard is het niet overal. Stroop is bijvoorbeeld in NYC totaal niet populair, en bij ‘wafels’ hebben zij ook een andere voorkeur. Het is een van oorsprong Nederlandse wafel, maar maakt eigenlijk al een wereldwijde doorbraak. In andere landen zijn de stroopwafels vaak kleiner en duurder. Een leuk feitje, de allereerste stroopwafel werd in de loop van de negentiende eeuw gemaakt in Gouda!
Zoute haring
Rouwe vis eten, daar zullen veel mensen best wel van schrikken. Veel landen denken zelfs dat dit eigenlijk alleen in Japan gebeurt. Toch is het eten van zoute haring een typisch Hollandse lekkernij. Rond juni begint het ‘haringseizoen’, en worden ze gekocht met uitjes, op een broodje of met zuur. Als een echte professional, hang je de haring boven je en laat je hem zo naar binnen glijden. Een zoute haring wordt ook wel een Hollandse Nieuwe genoemd, de naam zegt al genoeg toch?
Plaats een reactie