Ons lichaam bestaat voor ongeveer vijftien tot twintig procent uit eiwitten. Eiwitten noemen we ook wel proteïne, een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Ze zijn vooral belangrijk voor de opbouw en behoud van spieren, en geven ons ook energie. Maar wat weten we allemaal nog meer over eiwitten? Wij hebben een interessante lijst voor jou samengesteld!
Wist je dat…
1. Dierlijke eiwitten van hogere kwaliteit zijn dan plantaardige eiwitten?
Er zit een verschil tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn te vinden in vlees, zuivel, eieren, vis en gevogelte. Ze worden ook wel complete eiwitten genoemd. Dierlijke eiwitten bevatten onder andere ook B12 en D, omega-3, ijzer en zink. Dierlijke eiwitten lijken het meest op onze eigen eiwitten. Plantaardige eiwitten zijn niet compleet omdat ze één of meer essentiële aminozuren missen die ons lichaam nodig heeft. Ze bevatten wel veel andere vitaminen, mineralen en vezels.
2. De aanbevolen hoeveelheid eiwit voor vegetariërs en veganisten respectievelijk 20 en 30% hoger is dan omnivoren?
Iemand die geen dierlijke producten eet moet het hebben van plantaardige eiwitten. Deze zijn van lagere kwaliteit, maar ons lichaam heeft wel een bepaalde hoeveelheid eiwit nodig om goed te kunnen functioneren. Vegetariërs en veganisten doen er dan ook goed aan om 20 en 30% meer eiwitten te consumeren dan een omnivoor.
3. Fanatieke krachtsporters die hun spiermassa willen vergroten meer eiwit moeten eten?
Eiwitten zijn ontzettend belangrijk bij de opbouw van spieren. Wanneer je hard traint neemt de eiwitbehoefte toe, daarom moet de voeding hier ook op aangepast worden. Spieren bestaan grotendeels ui eiwitten, en dat verklaart ook die verhoogde eiwitbehoefte.
4. Van alle melkproducten, kwark van nature het meeste eiwit bevat?
Kwark wordt gemaakt van melk. Van de twee soorten melkeiwitten blijven er voornamelijk caseïne over in kwark. Dit is een langzaam verterend eiwit waardoor je lichaam een constante voorziening van eiwitten heeft. Per 100 gram bevat magere kwark meestal tussen de 9 en 11 gram eiwit.
5. In een gemiddeld kippenei 7 gram eiwit zit?
Maar liefst 4 gram van deze eiwitten zitten in het witte gedeelte, en 3 gram in het gele gedeelte. Gezien een ei voor 60% uit wit, 30% uit geel en 10% eischaal bestaat is de dooier het gezondste deel van een ei. Daarnaast is een ei rijk aan vitamine A en levert 1 ei 20% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D.
6. Eiwit van alle macronutriënten het grootste thermische effect heeft?
Het thermische effect is het extra energieverbruik wat nodig is voor het verteren en absorberen van voedsel. Maar liefst 10% van het totale energiegebruik bestaat uit het thermische effect van voedsel. Een eiwitrijk dieet versnelt de metabolisme met zo'n 80-100 calorieën per dag door het thermische effect van voeding.
7. Insecten, en vooral krekels, veel eiwitten bevatten?
Krekels bevatten een hoge concentratie eiwitten en zitten vol met essentiële vitaminen, mineralen, gezonde vetten en antioxidanten. Alle 9 essentiële aminozuren zijn aanwezig in een krekel. Als je echt een eiwitrijk dieet wilt volgen dan kunnen krekels dus een goede toevoeging zijn!
8. In Amerika het meeste vlees wordt gegeten, en in Bangladesh het minste?
In Amerika wordt er maar liefst 100 kg vlees per persoon per jaar gegeten. In Bangladesh slechts 4 kg vlees per persoon per jaar. In Nederland ligt dit gemiddelde op ruim 77 kilo vlees per persoon per jaar. Nederlanders blijken op de meeste dagen wel een stukje vlees bij het eten te maken.
9. Eiwit uit eiwitshakes omgerekend goedkoper is dan een portie kipfilet?
Voor twee kipfilets betaal je in de supermarkt al gauw 3 euro. Voor eiwitshakes betaal je inderdaad in het beginsel een hogere prijs, maar omgerekend is dit goedkoper dan die kip. Per eiwitshake betaal je voor dezelfde complete hoeveelheid eiwitten maar 65 cent.
10. Je na het (kracht)sporten extra eiwitten nodig hebt voor spieropbouw?
Zoals we eerder al zeiden bestaan de spieren voor het grootste gedeelte uit eiwitten. Wanneer je fanatiek aan het sporten bent ben je extra druk aan het uitoefenen op de spieren die zij niet gewend zijn. Net zoals wij elke dag moeten eten, drinken en slapen om bij te komen, moeten onze spieren ook de juiste stoffen binnen krijgen om te herstellen en te groeien.
Plaats een reactie