Ondervoeding is nog steeds in een groot deel van de wereld een probleem. Binnenkort wordt in Afrika in diverse gebieden weer een groot tekort aan voedsel verwacht vanwege sprinkhaan-plagen. Experts denken dat het enkele jaren kan duren voordat de situatie weer genormaliseerd is. Maar elders in de wereld worden enorme hoeveelheden voedsel verspild. Dat geldt niet alleen in de westerse wereld.
Onlangs waarschuwde de Chinese overheid dat de verspilling van voedsel in dat enorme land uit de hand dreigde te lopen. Een restaurant in Beijing dacht een oplossing te hebben gevonden door twee grote personenweegschalen bij de ingang te zetten. Gasten werden verzocht zich hier te wegen en op basis van de uitkomst werd een menu voorgesteld waarmee zo min mogelijk zou worden verspild en de trek van de gasten zou worden gestild. De beelden gingen viral en de eigenaars van het restaurant boden hun excuses aan en lieten de weegschalen weer verwijderen. Er moeten betere methoden zijn.
Voedselverspilling in het westen
In ons deel van de wereld is voedselproductie vaak goed georganiseerd. Vanaf het land kan het voedsel snel worden vervoerd en er is genoeg capaciteit om het te verwerken. Uiteraard wordt er soms groente en fruit ‘doorgedraaid’ en vernietigd omdat er geen kopers zijn. De grootste verspilling vindt echter plaats bij de consument.
Ieder jaar wordt er per inwoner zo’n 14 liter zuivel, 10 kilo brood en 3 kilo aardappelen weggegooid, even afgezien van andere producten. Technologie die hiervoor in ontwikkeling is, focust zich vooral op de houdbaarheidsdatum. Voedsel wordt immers voornamelijk weggegooid omdat het niet langer vers is. Als voedsel met sensoren bij binnenkomst in huis worden gescand kan daardoor in een app een overzicht worden bijgehouden van de aanwezigheid en versheid. Scannen bij gebruik houdt de lijst actueel en dagelijks ontvang je een seintje als producten de einddatum halen.
De rest van de wereld
Hier zit het probleem van de verspilling vaak aan de kant van de producent. India heeft een uitstekend klimaat en goede landbouwgrond. Toch gaat ieder jaar 20 tot 50% van de oogst aan fruit en groente verloren vanwege het tekort aan vrachtwagens voor het vervoer en gekoelde opslag voor het bewaren. In dit soort gebieden is er behoefte aan meer kleinschalige technologie om de keten minder kwetsbaar te maken. Dat kan door inzet van kapitaal en en alternatieve energiebronnen.
Urgentie van het probleem voedselverspilling
De wereldbevolking groeit nog steeds erg snel en voornamelijk in gebieden waar ook voedseltekort dreigt. Het jaarlijks verspilde voedsel heeft 4 keer te omvang van wat er wereldwijd aan voedsel tekort is. De urgentie neemt door de aantallen mensen die onnodig honger lijden steeds meer toe. De technologische sector kan en wil hier wat aan doen. In de VN Sustanable Developments Goals is opgenomen dat de verspilling van voedsel per hoofd van de bevolking in 2030 met de helft moet zijn verminderd. Dat kan alleen met inzet van technologie en de goede wil van de bevolking in welvarende landen. Hoeveel voedsel verspil jij eigenlijk?
Bekijk ook:
Plaats een reactie