De perfecte pannenkoek bakken, onze tips!
Saved Read later
Deel dit bericht

De perfecte pannenkoek bakken, onze tips!

Zijn we daar ook niet allemaal groot mee geworden? Een pannenkoek is zo veelzijdig omdat je er allerlei smaken bij kan verzinnen van zoet tot pittig. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een dikke pannenkoek die lekker vult of een hele stapel dunne. Maar waar komt deze bijzondere koek nu eigenlijk vandaan en nog belangrijker: hoe maak je een perfecte pannenkoek? Dat laatste is niet eens echt moeilijk, als je de juiste stappen maar volgt.

Hoe is de pannenkoek ontstaan?

Hoe is de pannenkoek eigenlijk ontstaan? Tijdens de kruistochten in de middeleeuwen werden een groot aantal exotische zaken naar Europa gebracht. Dat gold ook voor het recept van pannenkoeken.

Oorspronkelijk komen ‘onze’ pannenkoeken uit China en Nepal. Het gerecht werd al snel populair in Europa en dat kwam mede omdat er in eerste instantie boekweitmeel voor werd gebruikt. Boekweit kan verbouwd worden op arme grond en dat kwam uiteraard goed uit. De eerste pannenkoeken werden gebakken in een oven of op stenen. Pas later kwam de koekenpan er aan te pas en ontstond de huidige vorm. Pannenkoeken werden ook gebruikt om de eieren op te maken voordat het vasten begon. Op de avond voor de vastenperiode was het hoofdgerecht dan ook meestal pannenkoek.

Bekijk ook:
Hamsteren! Wat is het en waar komt het vandaan?

Later werd in plaats van boekweit graan gebruikt voor de bloem waarmee pannenkoeken worden gebakken in ons land. In Frankrijk zijn de crêpes echter nog steeds van boekweit. Overal in Europa worden pannenkoeken gegeten van ontbijt tot hoofdmaaltijd of toetje. Ook elders in de wereld vind je altijd wel een gerecht dat lijkt op een pannenkoek. Lang voordat de Europeanen voet zetten op het Amerikaanse continent, aten de oorspronkelijke bewoners al een eigen soort pannenkoek.

Pannenkoeken bakken tips

Hoe bak je een perfecte pannenkoek?

Hoe bak je een perfecte pannenkoek? Zoals hierboven al gezegd, is het niet echt moeilijk. Het draait allemaal om vier stappen:

  1. De juiste verhoudingen
  2. Het goede beslag
  3. Een geschikte pan
  4. De correcte manier van bakken

Wil je de perfecte pannenkoek bakken? Volg dan onderstaande tips voor het bakken van pannenkoeken.

De juiste verhoudingen

Uiteraard moet je zelf bepalen hoeveel pannenkoeken je wil maken en hoe dik of deze moeten zijn. Neem echter voor een standaard pannenkoek altijd de volgende verhoudingen:

  • 400 gram bloem of volkorenmeel
  • 3 eieren
  • 800 milliliter melk
  • snufje zout

Kan je met een speciaal pak pannenkoekmeel uit de supermarkt betere pannenkoeken maken? Welnee, de echte lekkere pannenkoek maak je gewoon met standaard bloem of volkorenmeel. Uiteraard kan je experimenten met andere soorten meel, bijvoorbeeld een deel boekweitmeel of wat jij maar lekker vindt.

Het beslag maken

Het beslag maken is niet moeilijk en gaat behoorlijk snel. Doe ongeveer 2/3 van de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en breek hierin de eieren. Voeg de helft van de melk toe. Begin vanuit het midden te kloppen en voeg via de zijkanten extra bloem en melk toe. Klop niet te lang en met een grote garde. Het beslag moet ongeveer zo vloeibaar zijn als drinkyoghurt. Eventueel kan je nog wat melk toevoegen als het beslag te stevig lijkt. Doe het beslag door een zeef om klontjes te verwijderen. Dat moet het beslag even rusten tussen de 5 tot 30 minuten. Wil je extra luchtige pannenkoeken dan kan je een extra ei toevoegen. Het is ook mogelijk om smaakjes toe te voegen zoals vanille, kaneel of een vleugje citroen. Een kwestie van experimenteren wat smaak betreft.

De geschikte pan

De discussie wat de juiste pan is voor de perfecte pannenkoek zal wel nooit beslist worden. Wil jij het jezelf makkelijk maken, kies dan voor een koekenpan met relatief hoog opstaande randen en een dikke bodem. De randen zorgen ervoor dat je de pannenkoek eenvoudiger en zonder knoeien kan omdraaien. Een dikke bodem realiseert een gelijkmatige verhitting en een meer egaal bruine pannenkoek. Een echt zware gietijzeren pan werkt wellicht goed maar denk dan aan wat jouw polsen aankunnen.

Zo bak je de perfecte pannenkoek

De eerste pannenkoek mislukt altijd? Uiteraard is dat niet zo mits je het goed aanpakt. Vaak wordt gekozen voor boter omdat dat de smaak ten goede zou komen. Maar boter heeft een laag rookpunt waardoor de pannenkoek eerder aanbrandt. Kies liever voor een mengsel van boter en olie. Zet de pan dan 3 minuten op een middelhoog vuur. Je weet zeker dat de temperatuur goed is als je een paar druppels water in de pan doet (voorzichtig) en het water als bolletjes door de pan stuitert. Een pannenkoek is klaar om omgedraaid te worden als er in het midden kleine belletjes ontstaan die gaan barsten. Een keer omdraaien is genoeg.

Extra tips bij het bakken van pannenkoeken

  1. Een soeplepel is geschikt om het beslag in de koekenpan te doen.
  2. Maak je een stapeltje pannenkoeken bewaar deze dan op een bord en doe er een deksel op. Het bord zet je op een pan met een laagje zacht kokend water. Zo blijven ze warm en worden ze niet taai.

3. Leef je uit met de toppings. Alles wat jij lekker vindt, kan je proberen.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.